| | | |

Kokonaisena grillattu kukkakaali

Kaupallisessa yhteistyössä Cello

Muistatteko, kun grillasin aivan mahdottoman hyviä ribsejä. Niitä, jotka sulivat suuhun ja tahmasivat sormet. Niitä, joiden jälkeen mielikuva parhaista ribseistä sai uuden suunnan. Samaan aikaan, ja samassa grillissä, valmistui liki itsestään myös kokonaisena grillattu kukkakaali. Ihana lisäke, joka käy ruoaksi kyllä ihan itsekseenkin.

Cellon Quantum 21 -grillin käyttöharjoitukset ovat jatkuneet. K-raudassa myytävä keraaminen grilli on ollut nyt käytössä ainakin kymmenkunta kertaa. Mitä enemmän olen grilliä käyttänyt, sitä enemmän olen siihen ihastunut. Mikään muu grilli ei pihalla ole tänä kesänä pöhissytkään. Vaikka keraamisen grillin käyttönotto sujui suhteellisen mukavasti – ensigrillauksellakin saatiin onnistunutta ruokaa –, on käyttökerrat tuoneet tietenkin hommaan varmuutta.

Grilliin on hiljalleen alkanut luottaa kuin ystävään.  Tunnen sen jekut ja arvostan sen upeimpia ominaisuuksia. Grillien maailmassa se tarkoittaa, että tiedän jo, kuinka lämmönsäätö toimii, ja miten saan aikaiseksi sopivan lämpötilan. Jos haluat tietää enemmän kamadolla grillaamisesta, lukaisepa edellinen juttuni. Siellä on ribsiluiden välissä tietoa grillin lämmönsäädöstä ja epäsuorasta grillaamisesta.

Epäsuoralla lämmöllä grillataan siis myös kokonainen kukkakaali. Jos kukkakaalin grillaisi suoralla lämmöllä, se kärventyisi pohjasta ja olisi vielä sisältö raaka. Siksi kokonaiseen kukkakaaliin tarvitaan lempeämpää epäsuoraa lämpöä. Kukkakaalipihvit sen sijaan grillataan suoralla lämmöllä ja nopeasti.

Kaali valmistuu vähän lämpötilasta riippuen noin tunnissa, mutta jos kukkakaalin grillaa samaan aikaan ribsien kanssa, kuten minä tein, voi se muhia grillissä noin puolitoista tuntia. Kukkakaalin kanssa sopii mainiosti ribseillekin siveltävä BBQ-kastike. Myös yrttiöljyon kaalin kanssa ihanaa.

Resepti

Kokonaisena grillattu kukkakaali

1 kokonainen kukkakaali

2 rkl voita tai öljyä

noin 1/2 tl suolaa

lisäksi

yrttiöljyätai BBQ-kastiketta

Voitele tai öljyä kukkakaali ja ripottele päälle suola. Grillaa kukkakaalia epäsuoralla lämmöllä 170 asteessa noin 45–60 minuuttia tai 120 asteessa noin 90 minuuttia. 

_____

Ranteita myöjen taikinasa -blogissa on tehtyQuantum 21 -grillillä pulled porkia. Sitä aion testata seuraavana!