Lakritsijuurikastike

Lakritsikastikkeen ja poron liitto tuli viime talvena vastaan kahdessa lähteessä: Kilpisotureiden kokkauskirjassa sekä tunturista mukaan otetusta (mainos)lehdessä. Samoihin aikoihin ilmestyneessä Glorian ruoka&viini -lehdessä (2/2011) oli myös resepti lakukastikkeelle, joskin makuparina oli poron sijaan pikapaistettu lohi.

Keitin kastikkeen Elina Jyväksen reseptiä (GRV 2/2011, s. 39) mukaellen, sillä kastike kuulosti kolmesta vaihtoehdosta parhaimmalta. Yhtään ei toimittaja liioitellut, kun kirjoitti:

”Valmiin kastikkeen tiivis maku on huikea yhdistelmä soijakastikkeen suolaisuutta, suun täyttävää umamia sekä lakritsin anismaista makeutta ja raikkautta.”

Kastikkeen kaveriksi paistoimme poron sisäfilettä. Yhdistelmä oli ihan mieletön! Kirjasin reseptin Elinan ohjeen mukaan. Omat sävellykset ovat suluissa. 

****

Lakritsikastike

2 salottisipulia (1 keltasipuli)
2 rkl rypsiöljyä
1 dl soijakastiketta
2 rkl kuivaa sherryä (1/2 dl punaviintä)
2 1/2 rkl muscovado- tai ruokokidesokeria (2 1/2 rkl hunajaa)
2 1/2 dl vettä
2 rkl lakritsijuurilastuja tai 2-3 cm lakritsijuurta (noin 4 cm lakritsijuurta)
1 rkl kylmää voita

Kuori ja silppua sipuli(t). Kuullota sipulisilppua muutama minuutti öljyssä. Mittaa voita lukuunottamatta kaikki loputkin ainekset kattilaan. Keitä kastiketta kasaan keskilämmöllä noin tunti, jolloin nesteestä on haihtunut noin puolet.

Siivilöi kastike. Kuumenna se uudelleen ja lisää joukkoon kylmä voi. Sekoita.
Huom! Lakritsijuuri nostaa verenpainetta, huomiothan tämän tarvittaessa.

****