| |

Makaronilaatikko – helppo vegeversio

Makaronilaatikko on parasta arkiruokaa – myös ilman lihaa.

Makaronilaatikko – helppo vegeversio

Makaronilaatikkoa parempaa arkiruokaa ei olekaan. Se maistuu aina kaikille, on helppo tehdä ja sopii vaikka pakastettavaksi annoksina etäkoululaisille. Usein teen makaronilaatikon uunia vaille valmiiksi edellisenä päivänä jääkaappiin, jolloin ruoan saa nopeasti pöytään. 

Minun kasvismakaronilaatikko syntyy soijarouheesta, makaronista, kauramaidosta ja kananmunista sekä mausteista. Ohje on helppo, kaava on perinteinen: Keitetyn makaronin sekaan laitetaan pannulla mausteiden kanssa paahdettu, vedellä turvotettu ja paistettu soijarouhe sekä munamaito. Kauramaidon sijaan voi käyttää muutakin kasvimaitoa tai oikeaa maitoa.

Makaronilaatikko – helppo vegeversio

Makaronilaatikon, kuten monen muunkin uuniruoan, mausteisuuden ja suolaisuuden arvioiminen on usein hieman kinkkistä. Minun kikkani on keittää makaroni suolatussa vedessä – niin kuin minkä tahansa pastan kanssa toimitaan, ja maustaa soijarouhe (tai jauheliha) ”yli”. Munamaitoon en useinkaan laita mausteita lainkaan. Sinulle sopiva suolamäärä löytyy testaamalla.

Jos kaapissasi on soijarouhetta, testaa myös näitä suosikkireseptejäni:

Resepti

Makaronilaatikko – helppo vegeversio

4–6 annosta

  • 400 g makaronia (+ vettä ja suolaa keittämiseen)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 dl soijarouhetta
  • noin 1 tl suolaa
  • 1 tl paprikajauhetta tai savupaprikajauhetta
  • 1/2–1 tl currya (voi jättää pois tai vaihtaa jeeraan eli juustokuminaan)
  • 2 dl vettä
  • 7 dl kauramaitoa
  • 2–3 kananmunaa koosta riippuen 

  1. Keitä makaronit suolatussa vedessä kypsiksi.
  2. Laita paistinpannulle soijarouhe, suola ja mausteet. Paahda kuumaksi samalla sekoitellen.
  3. Lisää vesi ja anna soijarouheen turvota. Paista kunnes soijarouhe on imenyt kaikki nesteet ja hieman napakoitunut.
  4. Maista soijarouhetta ja lisää halutessasi maustetta. Maku saa olla vahvan suolainen ja mausteinen – munamaito laimentaa makua merkittävästi.
  5. Sekoita makaroni ja maustettu soijarouhe. Kaada uunivuokaan.
  6. Sekoita maito ja kananmunat. Kaada seos makaroniseoksen päälle.
  7. Paista noin 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia eli kunnes munamaito on hyytynyt ja makaronilaatikon pinta on saanut väriä.

–––––

Testaa myös Hannan sopan mainiota tomaattista makaronilaatikkoa.