• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Salaatit
  • Aamupala & brunssi
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Ruokamatkat

Mauritius – ruokamatkaajan aarreaitta

Kuvittele mielessäsi vehreä saari, pumpulinpehmeät hiekkarannat ja kirkas meri, joka hehkuu kaikissa turkoosin ja sinisen sävyissä. Sellainen paratiisisaari, jossa askel on kevyt ja syke leppoisa, koska kenelläkään ei ole mihinkään kiire, jossa ruoka on hyvää ja tunnelma sykähdyttävä. Tervetuloa Mauritiukselle!

Intian valtamerellä, noin 900 kilometriä Madagaskarilta itään sijaitseva saari on niin pieni, että ihmetyttää, kuinka vuosisatojen varrella merenkulkijat ovat saarelle sattuneet. Toisaalta saari on niin valloittava, etten ihmettele kerran sinne päässeiden palaavan tropiikkiin uudelleen. Mauritiukselle on tullut ja jäänyt asukkaita monenlaisista kulttuureista, mikä antaa saarelle ainutlaatuisen tunnelman. Erilaisia kulttuureja, uskontoja ja tapoja olla on aina elänyt saarella rinnakkain, joten joustavuutta ja lempeyttä, sellaista luontaista suvaitsevaisuutta, on paikallisilla ihailtavissa määrin. Joku kertoi mauritiuslaisten viettävän sopuisasti kaikkien uskontokuntien juhlapäiviä omasta uskonnosta riippumatta.

Mauritiuksen ruokakulttuuri

Samalla tavalla kuin koko saaren kulttuuriperimä on Mauritiuksen ruokakulttuuri viehättävä sekoitus vuosikymmenten ja -satojen aikana saarella viipyneiden maailmanmatkaajien repusta löytyneitä makuja.

Paikalliset kutsuvat omaa ruokaansa kreolilaiseksi ruoaksi, mikä usein tarkoitti kattausta kalaa ja mereneläviä erilaisilla raikkailla kastikkeilla kuten chilillä sävytetyllä tomaattikastikkeella. Lisäkkeenä oli monesti jotain yllättävän makuista pikkelöityä hedelmää tai kasvista sekä maukasta chutneya. Kreolilaisen ruoan alle mahtui myös intialaistyyppisiä ruokia kuten maukkaita curryja, friteerattuja nyyttejä. Myös saaren suosituimmassa katuruoassa, Dholl Purissa, on intialaista alkuperää: ohuen parathamaisen leivän sisään kääritään papu- ja kasvismuhennosta. Kiinalaisen ruoan makumaailmaa löytyi esimerkiksi Magic Bowl -ruoasta, joka oli kulhoon kasattua riisiä ja kastiketta. Kulho tuotiin pöytään ylösalaisin käännettynä, ja kun kulho nostettiin pois, oli ruoka valmis nautittavaksi. Alkuruokina tarjottiin usein friteerattuja kasviksia (Gajak) tai intialaistyyppisiä samosa-nyyttejä.

Vahvimmin ruokakulttuurissa näkyivätkin Intian vaikutteet. Jälkiruokalistalla puolestaan näkyi yksi siirtomaavallan aikakausi: ranskalainen Crème brûlée oli liki jokaisen ravintolan listalla. Myös afrikkalaisia makuja mauritiuslaisessa keittiössä sanotaan olevan, mutta taidan tuntea ne liian huonosti, jotta tunnistaisin maut kirjavasta paletista.

 

Hedelmiä saarella oli tarjolla paljon, kuten tropiikissa kuuluukin olla. Ananakset olivat pieniä ja makeita, kookokset tuoreita ja banaanit kypsiä. Juuri sellaisia kuin ne parhaimmillaan voivat olla. Hedelmäkojuja oli tiuhaan, ja paikallisetkin tekivät niistä selvästi hedelmäostoksensa – suurissakin marketeissa hedelmä- ja vihannesosastot olivat suhteettoman pieniä.

Marketeissa pysähdyin toistuvasti laajan säilykehyllyn ääreen. Erilaisia pikkelöityjä tuotteita (atchar) oli valtavasti. Kotiin toin pikkelöityä valkosipulia sekä vielä korkkaamatonta kookospikkelsiä. Tosin sana pikkelsi johtaa makuhermoja pahasti harhaan. Valkosipulisessa tuotteessa maistuvat vahvasti etikan ja sokerin sijaan chili ja sahrami. Sahramia olikin tämänkaltaisissa säilykkeissä käytetty usein.

Tuliaisiksi toimme myös paikallista, vaniljalla maustettua teetä – mikä onkin sokerin ja rommin lisäksi yksi saaren valttikortti – sekä rantaeväänä loistavasti toimineita kikhernejauhoista tehtyjä snackseja. Myös paahdettujen ja mausteista kikherneidenkaltaisia, rapeita ja mausteisia herneitä kaupoissa oli paljon tarjolla.

Mauritius oli ruokakohteena mielenkiintoinen aarreaitta. Se tarjosi jotain tuttua ja jotain uutta, paljon jännittäviä makuja ja yllättäviä yhdistelmiä. Trooppinen saari tarjosi myös paljon ideoita kotikeittiöön – ne ovat niitä parhaita kotiintuomisia.

 


21 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Meze-vartaat ja helppo sipulidippi
Next Post: Helppo mangokastike salaatille »

Reader Interactions

Comments

  1. Hannele says

    30.1.2017 at 16:52

    Oma ananaspuu, ihanaa <3

    Ananakset oli oikeasti pieniä, ehkä sellaisia miehen nyrkin kokoisia. Kuva hämää, kun ei ole mitään vertailukohtaa.

    Reply
  2. Hannele says

    30.1.2017 at 16:50

    Kiva kuulla, Ariela!

    Reply
  3. Hannele says

    30.1.2017 at 16:49

    Kiitos, Alisa!

    Kutakuinkin noin, paratiisi se on.

    Reply
  4. Hannele says

    30.1.2017 at 16:48

    Oli kyllä ihanaa! Valo ja hyvä ruoka, ei sitä ihan kamalasti muuta tartte.

    Reply
  5. Hannele says

    30.1.2017 at 16:47

    Kiitos, Sirkku! Matkajuttujen kirjoittaminen on minusta aina just siksi vähän hankalaa, kun niistä helposti tulee joko liian lyhyitä tai puuduttavan pitkiä, mutta kiva kuulla, että tämä oli sopivan pituinen paratiisisatu 🙂

    Reply
  6. Hannele says

    30.1.2017 at 16:43

    Goakin kuulostaa aivan ihanalta!
    Chilinössö on hauska sana 🙂

    Reply
  7. Jenni liemessä says

    29.1.2017 at 12:51

    AAH! Näyttää ja kuulostaa taivaalliselta. Ananas kiinnitti mun huomion. Sanoit että ne oli "pieniä", kuvassa näyttävät jättimäisiltä 😀 Ostettiin muuten tänään Minille Plantagenista oma ananaskasvi lastenhuoneeseen. Ananaksen voi kuulemme periaatteessa syödä, mutta ei taida näillä leveysasteilla tulla kovinkaan makeaa 😉

    Reply
  8. Merituuli says

    29.1.2017 at 08:09

    Tasapaino just hyvä!

    Reply
  9. Andalusiana says

    28.1.2017 at 22:31

    Iiiiihana matkaraportti! Tuonne olis kyllä ihana päästä…

    Reply
  10. Suusta suuhun Alisa says

    25.1.2017 at 19:27

    Mauritius on maanpäällinen paratiisi, ihanat kuvat!

    Reply
  11. Saara- Viimeistä murua myöten says

    24.1.2017 at 15:36

    Voi miten pääsi ihanalle virtuaalimatkalle <3 Nuo parathantapaiset kuulostaa ihanilta, äh ei pitäisi lukea mitään ruokaan liittyvää nälkäisenä 😀 Ja tuo valo ja meri ja palmut… Voi ihana matka ollut 🙂

    Reply
  12. Sirkku says

    23.1.2017 at 14:53

    Mauritius kuulostaa maanpäälliseltä paratiisilta. Nuo maisemat ja leppoisuus ja kasvikset ja hedelmät ja sahrami <3 Kiitos tästä postauksesta, oli just sopivan pituinen 🙂

    Reply
  13. Minna says

    23.1.2017 at 07:57

    Olisipa ihanaa päästä käymään Mauritiuksella! Mä palasin juuri Intiasta, Goalta. Sen portugalilaisvaikutteinen ruoka hurmasi meidät ihan täysin. Ruoka oli mausteista, muttei liian tulista, juuri sopivaa tälläiselle pohjoisen chilinössölle.

    Reply
  14. Hannele says

    21.1.2017 at 15:18

    Sitä Mauritius kyllä oli 🙂

    Ja Venezuela kuulostaa ehdottomasti käymisenarvoiselta paikalta.

    Reply
  15. Jael says

    19.1.2017 at 20:30

    Kuulostaa ihanan herkulliselta paikalta:)Paljon samanlaisia tuotteita (kookokset,ananakset,banaanit ja rommi tietysti!)mitä entisessä asuinmaassani Venezuelassa

    Reply
  16. Hannele says

    17.1.2017 at 19:00

    Ihana saada terveisiä Karibialta!
    Kurja tietysti kuulla, että pikaruokakulttuuri puskee siellä voimakkaasti läpi. Keskity poikkeuksiin (ja tuoreisiin hedelmiin).

    Reply
  17. Hannele says

    17.1.2017 at 18:58

    Kiitos, Mallaspulla 🙂
    Joskus loskan ja lumen keskellä trooppiset kuvat saattavat olla vähän ärsyttäviä. Tuoreista hedelmistä olen samaa mieltä.

    Reply
  18. Siiri / Pilkettä-blogi says

    17.1.2017 at 14:54

    Kuulostaapa kiehtovalta,! Itse olen parhaillaan Karibialla Puerto Ricon saarella ja täytyy valitettavasti että tähän asti ole saanut pettyä saaren ruokakulttuuriin – jenkkiläisyys puskee voimakkaasti läpi, kaikkialla on pikaruokaa ja alkuperäisistä raaka-aineista ollaan vieraannuttu. Poikkeuksiakin onneksi on.

    Reply
  19. Mallaspulla says

    17.1.2017 at 13:45

    Ei ollut yhtään ärsyttävän trooppisia kuvia 😉 Näytti rentouttavalta lomapaikalta, jossa stressiä ja kiirettä ei tunneta. Tuoreet ja kypsät hedelmät ovat tällaisissa reissukohteissa niitä parhaita asioita eikä niitä pysty liikaa syömään. Kiva juttu kaikkinensa!

    Reply
  20. Hannele says

    17.1.2017 at 09:43

    Oi, kiitos, Merituuli!
    Reissujutuissa tasapainon löytäminen on aina vähän haastavaa: mikä on tarpeeksi ja mikä on liikaa. Tasapaino oli ilmeisesti ok, kun käytit sanoja kevyt ja paljon samassa lauseessa 😀

    Reply
  21. Merituuli says

    17.1.2017 at 05:51

    Tosi viehättävän kevyesti kerrottu paljon asiaa. Kiitos piipahduksesta Mauritiuksella!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

Aamupala & brunssi Aasialaiset ruoat Arkiruoka Cookiet ja pikkuleivät Grillaus Illanistujaiset Italialaiset ruoat Joulu Joulukalenteri Juhlat Juomat Jälkiruoat Jäätelöt Kakut Kala- ja merenelävät Karkit ja makeiset Kastikkeet ja tahnat Kasvisruoat Keitot Keittiöpuutarha Kesäruoka Kevään juhlat Leivonta Leivät & sämpylät Liharuoat Lisäkkeet Nuudelit Pannukakut, vohvelit & letut Pastat Piirakat Pääsiäinen Ravintolat Risotot Ruokakulttuurit Ruokamatkat Salaatit Sieniruoat Suupalat & naposteltavat Säilöntä Tex mex -ruoat Yhden astian ruoat Yleinen

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.