Maustevoi – mainettaan monipuolisempi

Maustevoi on kaikille tuttu juttu. Voi valmistuu nopeasti ja tärkeitä kohtia maustevoin teossa on vain yksi: käytä oikeaa voita. Muutoin soveltaminen, innovointi on suotavaa ja uusien makuyhdistelmien kokeilemista rajoittaa vain mielikuvitus.

Perinteisimmin maustevoinappi on aseteltu kuuman pihvin päälle juuri ennen tarjoilua, mutta maustetun voin mahdollisuudet ovat huomattavasti monipuolisemmat. Kokosimme alle kymmenen käyttöideaa. Kommenttilootaan odotan niitä lisää.

  1. Siivuta voista ohuita lastuja ja laita kuuman pastan päälle. Myös risoton (ja makaroonilaatikon) päällä lastut ovat valloittavia.
  2. Paista maustevoissa kasviksia, katkarapuja tai papuja. Kun ainekset viihtyvät pannulla vain hetken, ei valkosipulikaan ehdi liiaksi paahtua.
  3. Lohkaise kimpale voita höyrytetyn parsa- tai kukkakaalin päälle. Sekoita.
  4. Maustevoi on loistava peruna- tai juuresmuussin maustaja. Sekaan vaan ja reilusti.
  5. Sulata maustevoita valmiiksi pienessä kattilassa ja kaada kastike kanan, kalan tai perunoiden päälle.
  6. Ranskalaiset suorastaan rakastavat maustevoilantteja. Uuh!
  7. Entäs sitten hampurilainen! Vola ja voilastulla aateloitu!
  8. Sujauta viipale voita broilerin koipireiden nahan alle.
  9. Voitele lämpimäksi voileiväksi tarkoitettu leipä maustevoilla, täytä toivomillasi täytteillä ja uunita.
  10. Voitele pieni lehtitaikinalevy ohuelti maustevoilla, johon on sekoitettu parmesanraastetta. Leikkaa sentin viipaleiksi pitkittäin, rullaa kiepille ja paista kullanruskeiksi n. 200 asteessa.

Nyt on sinun vuorosi. Kommenttiloota odottaa.

****

Maustevoi valkosipulilla ja persiljalla

200g voita
3 valkosipulinkynttä (2 jos kynnet ovat valtavia)
1/2 tl (yrtti)suolaa
3/4 dl persiljasilppua
1 tl limetin mehua
hieman limetin raastettua kuorta

Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään. Kuori valkosipulinkynnet ja tee kynsistä niin pientä sipellystä kun ikinä osaat. Silppua pienen pieneksi myös persilja. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Lusikoi massa halutessasi tuorekelmupalasen päälle, kääri kelmu kiinni ja muotoile pötkyläksi. Voit myös laittaa maustevoin kulhoon. Laita joka tapauksessa voi maustumaan jääkaappiin. Jääkaapissa voi säilyy hyvänä muutaman päivän. Pakastimessa voipötkö säilyy hyvin ja jäisenäkin vuoleminen onnistuu hyvin. Siivuttaminen onnistuu helposti käyttämällä veistä ensin kuumassa vedessä.

****

13 Comments

  1. No pyh. Klassikot on aina pinnalla, pintamuoti tulee ja menee niin vaatteissa, väreissä kun ruoissakin 🙂

  2. Minä ensin mietin, että uskallanko valkosipulipatonkia laittakaan – se kun on vähän sellainen vanhanaikainen ja blogistaniassa ollaan niin kovin trendikkäitä 😉

  3. Minnan lisäämä maustevoipatonki olisi ansainnut olla listalla. Ja semmonen tuli mieleen, että voisihan maustettua voita laittaa vaikka sämpylätaikinan joukkoon. Tulisi loistosämpylöitä!

  4. Hävikistä herkkua 🙂 Kiva kuulla, että vinkeistä oli hyötyä!

  5. Kaikki mikä ui voissa on hyvää. Ja tuoretta salviaa olisi niin kiva saada pihasta. Niinku NYT.

  6. Minä olen eilisillasta miettinyt lisäkohteita, mutten vaan keksi! Listasi oli niin kaikenkattava 😀

  7. Jes, tämä tietää hyvää minulle ja pahaa pakastimen pohjalle unohtuneille maustevoille, jotka luulevat voivansa olla siellä rauhassa.

  8. Mahtavia vinkkejä! Mun yksinsyöntisyntiruoka (kun siis parempi puolisko ei ole kotona, eikä itsekseen jaksa vaivautua sen kummemmin kokkailemaan) on voissa uiva katkarapupasta. Seuraavaksi vois vaivautua tekemään ihan maustevoin. Salviasta. Nam!

  9. Oi, miten unohdinkaan tuon valkosipulipatongin. Se on niin täydellistä! Kiitos, Minna! Couscousiin voi sopii varmasti täydellisesti.

  10. Kävisiköhän risoton tai couscousin loppumaustajana ?
    Niin ja tiedättehän ne uunissa kuumennetut valkosipulipatongit ? – Patonkiin viiltoja, maustevoi viiltoihin ja uuniin… tai miksei uunileivissä yleensä ?
    En ole näitä muuten kokeillut, kun jostain syystä maustevoi aina unohtuu. Joten vastuu vinkkien onnistumisesta on lukijalla 😉

  11. Loistavia vinkkejä!
    Multa ei kyllä irtoa enää htään noiden lisäksi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.