|

Lime curd eli limettitahna

Mikä on sinun suosikkireseptisi ylimääräisten kananmunankeltuaisten käyttämiseen? Teetkö keltuaisista jäätelöä, majoneesia, creme bruleen, vaniljakastiketta vai jotain muuta?

Minä käytin tällä kertaa keltuaiset limettitahnaan, lime curdiin. Tahnasta tuli juuri sopivan kirpeää, riittävän makeaa ja tahmaista. Limettitahnaa voi käyttää, kuten sitruunatahnaakin (lemon curd), kakkujen ja kääretorttujen välissä, paahtiksen päällä, juustojen seurassa tai vaikka lettujen tai pannarin kanssa. Myös jugurtin makeuttajana tai pavlovan raikastuksena tahna on mainio. Ja myönnetään, ehkä kaikkein parasta tahna on suoraan purkista lusikoituna.

Kuvassa olevan veitsen saimme joululahjaksi. Ihastuttavan veitsen on tehnyt maailman hurmaavin kolmasluokkalainen Kuopiosta – kiitos Emppu!

****

Lime curd eli limettitahna

3 keltuaista
1/2 dl sokeria
1/2 dl hillosokeria
2 tl limetin kuorta raastettuna
1/2 dl limetin mehua
50g voita

Kuutioi voi valmiiksi, tarvitset sitä hetken päästä. Mittaa voita lukuunottamatta kaikki ainekset kattilaan. Sekoita ja laita lämpö päälle. Sekoita voimakkaasti koko ajan keskilämmöllä kunnes seos sakenee (ja muuttuu vaaleankeltaiseksi). Nosta kattila pois levyltä ja laita voikuutioita muutama kerrallaa koko ajan samalla sekoittaen. Kun kaikki voinokareet ovat sulaneet ja tahna on tasaista, laita se jääkaappiin kannellisessa kipossa. Tahna säilyy jääkaapissa pari kolme viikkoa. Tahnan voi myös pakastaa.

****

Aivoni ei muuten millään meinaa taipua ajattelemaan, sanomaan tai kirjoittamaan sanaa limetti. Olen puhunut vuosikausia virheellisesti limestä, tälläkin areenalla. Hyi minua, mikä kaamea moka. Lupaan parantaa tapani (vaikka limetti onkin minusta aivan pöhkö sana, eikä se kuulosta lainkaan suomelta).

Limetti(jes!)tahnan reseptin löysin oululaisesta Sokerikukkasia-blogista. Käytin tahnaan kaikki neljä kaapissa ollutta, pientä keltuaista.