| |

Merileväsipsit


Merilevähalutusei ole ottanut laantuakseen. Levää on syöty viimeaikoina sushissa ja kimbapissa, wrappina ja sipseinä. Vaan ei kai se haittaa, sillä tummanvihreässä superruoassa on valtavasti hyväätekeviä ainesosia. Merilevää pidetään jopa maailman ravintoainerikkaimpana kasvina, jossa on paljon hivenaineita ja mineraaleja, valkuaisaineita ja kuitua. Jodia merilevä sisältää myös runsaasti, mikä on hyvä huomioida, hyvässä ja pahassa, etenkin jos kilpirauhanen vaatii erityishuomiota.

Merileväsipsit ovat meille tuttuja itään suuntautuneilta lomamatkoilta. Siinä missä länsimaalaiset rouskuttelevat perunasta tehtyjä lastuja, syövät idän ihmiset merilevästä valmistettuja sipsejä. Osa siellä syömistämme merilevälastuista on ollut rasvassa paistettuja, osa ei. Mausteina on ollut suolaa, chiliä tai wasabia, jotkut sipsit ovat olleet myös makeita (buu).

Sipsit syntyvät merilevästä helposti ja nopeasti: levyille mausteita ja hetki uunitusta. Sipsit voi syödä siltään tai ripotella vaikka salaatin tai wokin päälle.

****

Merileväsipsit

4 arkkia merilevää
n. 1/2 dl vettä
n. 1/2 tl wasabitahnaa
suolaa

Lämmitä uuni 120 asteeseen. Sekoita vesi ja wasabi. Wasabin määrää voi säädellä oman maun mukaan. Ohjeessa mainittu määrä antaa pienen makuvivahteen peittämättä merilevän omaa makua.

Sudi seosta merileväarkeille leivinpaperin päällä yhdelle puolelle reilummin tai molemmille puolille maltillisemmin. Leikkaa arkit reiluiksi suupaloiksi (kutistuvat reilusti uunissa) ja rouhi päälle hieman suolaa. Me käytimme yrttisuolaa. Anna nesteen pehmittää merilevä ja laita ne sitten uuniin (120 astetta) kuivumaan noin 12 minuutiksi.

Lisää suolaa tarvittaessa.

****

16 Comments

 1. Eikä tartte lähteä kipittämään himon iskiessä lähikauppaan (paitsi jos merilevä uupuu).

 2. Yksittäin pakattuja sipsejä – nou!! Vaan eipä voi ottaa kouralista kerralla.

 3. Hauska idea! Pitääkin testata nämä kun seuraavan kerran iskee perunalastuhimo.

 4. Löysin kerran aasialaisesta kaupasta,oli 2 eri makua,ja olivat tarjouksessa.Sipsit oli pakattu yksitellen, mikä vähän ärsytti koska niiden pikku pakkausten avaaminen oli vaikeaa;D

 5. Sama hulluus vaivaa täälläkin! Suomesta valmiita merileväsipsejä ei ainakaan tavallisista kaupoista saa, varmasti joistain etnisistä puodeista löytyy. Onko ne siellä ihan "tavallista tavaraa"?

 6. Varppina tykkäät näistä! Meidän pienperheessä tuo toinen on ihan hulluna sipseihin, minäkin tykkään raffeleista ja hot rodeista.

 7. Ou nou:) Onhan merilevässä sellainen omanlaisensa tuoksu ja maku. Jonkun mielestä muta, jonkun mielestä meri tai kala. Varmaan (ihana) sekoitus kaikkea! Ehkä rapeus hämäisi sinun suuta!

 8. Minä olen hulluna merilevään! Olen joskus ostanut tuollaisia valmiita sipsejä,mutta itsekin voisi noita kokeilla joku päivä.

 9. Jopa ovat hauskoja ja houkuttelevia! Minäkin ei-sipsien-ystävä voisin tykätä.

 10. Vau, enpä tiennyt että merilevästä voi tehdä sipsejä! tämä menee to cook-listalle 🙂

 11. Tämä oli minulle ihan uutta! Sushissa syön kyllä mukisematta levää ja pidänkin siitä, mutta tämmöiset sipsit pitäisi kyllä päästä kokeilemaan:)

 12. Tiedän, merilevä on terveellistä, mutta jo susheissa lähden sitä löyhk… tuoksua karkuun. Pitäisi kokeilla varmaan jossain muussa muodossa kaiken varalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.