|

Supermaukkaat mysliruudut

Superruoalla tarkoitetaan ruoka-ainetta, jonka ravitsemusarvo on erityisen hyvä ja monipuolinen. Useimmiten superruoaksi tai hienosti sanottuna superfoodiksi kutsutaan kaukaa maailmalta tuotuja ruoka-aineita, kuten gojimarjoja tai raakakaakaota, joita on käytetty vuosisatoja tai -tuhansia sikäläisissä kulttuureissa ravintona tai lääkkeenä.

Ravinnetiheitä ruoka-aineita kasvaa joka puolella maailmaa. Suomessa superruokien brändäystä on muutaman viime vuoden aikana aloitettu ja nykyisin esimerkiksi metsän marjoista puhutaankin jo usein superruokana. Pohjoinen kansa on sen kyllä aina tiennyt, mutta vähitellen myös tutkimustulokset vahvistavat vuosisataista, välillä ehkä unohtunuttakin, tietämystä. Ja kylläpä sen tuntee joka solullaan, kun istuu kannon nokassa, hengittää pitkään ja syvään ja noukkii mustikoita suoraan varvuista suuhun. Se jos jokin on ihan todella superia (leikitään, että itikoita ei olisi). Mustikan lisäksi esimerkiksi puolukka, karpalo, tyrni, mustaviinimarja ja nokkonen ovat kotimaista superia.

CocoVi järjesti bloggareille kisan, jossa tavoitteena oli kehittää välipala- tai jälkiruokaresepti superruokia hyödyntäen. Raaka-ainepaketissa oli gojimarjoja, raaka-kaakaota, kookosöljyä ja Kalaharin suolaa, joista vähintään kahta tuli käyttää reseptissä.

Mysliruuduissa hyödynsin koko supernelikkoa sekä montaa muuta terveellistä ainesosaa. Lopputulos oli mehevä ja maultaan aivan superhyvä. Rakenteeltaan ruudut ovat samaan aikaan sekä pehmeitä että rouheita. Rouheaksi jätetty rakenne antaa manteleiden ja pähkinöiden lisäksi mukavaa purutuntumaa ja hunaja-kookosöljyseos tekee ruuduista sopivasti tahmeanpehmeitä. Gojimarjat ja kirsikat sopivat yhteen hämmästyttävän hyvin ja aprikoosi on manteleille, hunajalle ja seesaminsiemenille upea makupari.

Jääkaapissa jämäköityvä rakenne pehmenee huoneenlämmössä varsin nopeasti, joten mikään ”ruutu reenikassiin ja menoksi” -välipala ei ole kyseessä. Tai voihan ruudut laittaa innovatiivisesti pieneen pussiin ja kumota murut** sitten suoraan pussista suuhun, sama herkullinen makuelämys.

****

Mysliruudut superruoasta

2 1/2 dl manteleita
2 1/2 dl saksanpähkinöitä
3 dl (1 1/2 + 1 1/2) kaurahiutaleita
1/2 tl Kalaharin suolaa* tai muuta laadukasta suolaa
2 rkl seesaminsiemeniä
100g kuivattuja aprikooseja
1 1/2 dl gojimarjoja*
1 1/2 kuivattuja kirsikoita
1/2 dl raakakaakaorouhetta (kaakaonibsejä)*
3/4 dl kitytyvää hunajaa
5 rkl kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä*

Rouhi mantelit ja saksanpähkinät tehosekoittimella karkeaksi rouheeksi. Joukossa saa olla myös hienompaa tavaraa. Kaada suureen kulhoon. Mittaa kulhoon 1 1/2 dl kaurahiutaleita ja laita toinen mokoma tehosekoittimeen – aja tasaiseksi jauhoksi ja lisää jauho kulhoon kuten myös suola ja seesaminsiemenet. Pieni gojimarjat, aprikoosit ja kirsikat pieneksi silpuksi. Jos sinulla on tehokas tehosekoitin, homma hoitunee siinä. Jos tehot eivät riitä, käytä saksia, veistä ja pitkiä hermoja.  Laita kulhoon myös kaakaonibsit, jotka halutessasi voit rouhia pienemmäksi teharissa.

Mittaa hunaja ja kylmäpuristettu kookosöljy pieneen kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä välillä sekoittaen kunnes liemi on tasaista. Kaada muiden ainesten joukkoon ja sekoita huolellisesti.

Vuoraa (suorakulmainen) vuoka leivinpaperilla tai tuorekelmulla. Kumoa seos vuokaan ja painele käsin, lusikanpesällä, lastalla ja muilla apuvälineillä mysli tiiviiksi. Anna jähmettyä jääkaapissa ja leikkaa ruuduiksi. Säilytä viileässä, jos haluat ruutujen pysyvän kasassa. 

****

** Sanan murut täytyy olla enne. CocoVi-reseptikisan voittajat pääsevät kokkaamaan Murun Henri Alénin kanssa. Olisipas se superia!

 
CocoVi sponssasi tähdellä (*) merkityt superruoat – kiitos!