|

Mustikkamarengit

JOULUKALENTERIN ENSIMMÄINEN LUUKKU

Hyvää joulukuuta, ystävät! 

On jälleen joulukalenterin aika. Vuosi on mennyt hurjaa vauhtia. Vastahan toivotin teille hyvää joulua Pomppiva paisti -joulusadun myötä. Kolmas, jo siis perinteinen Kokkipottilan joulukalenteri tarjoaa joka päivä uutta luettavaa. Tiedossa on pääasiassa kauden henkeen sopivia, suoraviivaisia reseptejä: makeaa, suolaista, juotavaa ja nuoltavaa. Luvassa on myös ihan mielettömiä arvontoja, yksi hurmaava vieras ja pari helppoa lahjavinkkiä – pysy siis mukana matkassa.

Mustikkamarengit saavat kunnian aloittaa matkan kohti joulua. Rapeisiin ja makeisiin marenkeihin maku tulee jauhetusta mustikasta. Älä anna haalean värin hämätä: maku on mustikkainen, vaikka väri ei sinisyydellän häikäisekään. En halunnut käyttää marengeissa keinotekoisia väriaineita, joten kaikki väri on peräisin metsän sinisestä kullasta.

Parhaat asiat ovat simppeleitä, siksi raaka-aineita mustikkamarengeissa on kolme: kananmunan valkuainen, sokeri ja mustikka. Marengit voi tarjota kahvipöydässä siltään tai käyttää esimerkiksi kakkujen koristelussa tai jälkiruoissa. Mustikkamarengit sopivat hienosti myös itsenäisyyspäivän sinivalkoiseen teemaan.

Resepti

 

 

 

 

Mustikkamarengit

noin 20 kpl

2 kananmunan valkuaista

1 dl sokeria

1 rkl mustikkajauhetta 

(+ noin 2 tl mustikkajauhetta koristeluun)

Kuumenna uuni 100 asteeseen. Vatkaa valkuaisia puhtaassa (teräs)kulhossa. Lisää vaahtoon vähitellen sokeri ja vatkaa kunnes vaahto on hyvin napakkaa. Vaahdon tulee pysyä kulhossa, vaikka kääntäisit sen ylösalaisin.

Sekoita mustikkajauhe marenkivaahtoon lastalla vaahtoa käännellen. Pursota marenkiruusuja leivinpaperilla päällystetylle pellille tai nostele kahdella lusikalla hieman vauhdikkaampia marenkikasoja. Paista noin 75 minuuttia eli kunnes marengit ovat kevyitä ja irtoavan leivinpaperista helposti.

Sirottele valmiiden marenkien päälle vielä mustikkajauhetta. Tarjoa siltään tai esimerkiksi osana jälkiruokaa.

_____

Kaksi vuotta sitten tein joulun alla suklaa-pistaasimarenkeja, resepti toimii edelleen erinomaisesti. Viime vuonna joulukalenterin ensimmäisestä luukusta löytyi hurmaava persimon shrub.