|

Leipäjuusto-sipuligalette

Yhteistyössä Vaalan juustola

Leiäjuusto-sipuligalette on huolettoman leipurin unelma – mitä rustiikkisempi sitä parempi. Lempeä leipäjuusto ja makeansuolainen sipuli ovat galetelle erinomainen ja toisiaan täydentävä täytepari.

Leipäjuusto-sipuligalette pellillä

Leipäjuusto, joka on minulle aina vaan nirskunnarskunjuustoa, tunnetaan tietenkin koko Suomessa. Leipäjuusto – tai juustoleipä kuten osa juustohiiristä sitä kutsuu – on vahvasti osa suomalaista makuperintöä. 

Pohjoisessa perintö elää vahvimmin sekä arjessa että juhlassa. Monessa pohjoisen maakunnassa leipäjuustoa – tai juustoleipää – on tarjolla kaikissa juhlissa. Arkenakin juustokahvit on käsite –vähän vastaava kuin pullakahvit. Joku murustelee juuston kahvin sekaan, joku dippaa juustoa kuumassa kahvissa ja joku narskuttelee juuston kahvinsa kanssa.

Leipäjuusto sopii myös hämmentävän moneen menoon leivonnassa ja ruoanlaitossa. Pääsin testaamaan keväällä juustojen toimivuutta mitä moninaisimmissa resepteissä ja ihan aidosti yllätyin, miten hyvin juusto toimii sekä makeassa että suolaisessa reseptiikassa.

Testaa myös näitä leipäjuustoreseptejäni:

Leipäjuusto-sipuligalette

Makeaksi haudutettu sipuli ja suolainen leipäjuusto muodostavat upean parin galeten täytteenä.
Esivalmistelu1 hr
Kypsennys30 mins
Annokset: 6

Raaka-aineet

pohja

  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
  • 1 1/2 dl tattarijauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 100 g voita
  • 3 rkl maitorahkaa
  • 2–3 rkl vettä

täyte

  • 250 g leipäjuustoa
  • 500 g sipulia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl öljyä tai voita
  • 2 rkl punaviinietikkaa tai sherryetikkaa
  • 1 pieni kanelitanko
  • 1 tähtianis
  • suolaa
  • tilkka sokeria tai hunajaa (tarvittaessa)

Tee näin

  • Sekoita taikinan kuivat aineet.
  • Lisää joukkoon kuutioitu voi ja nypi murumaiseksi seokseksi.
  • Lisää maitorahka ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
  • Kääri taikina kelmuun, ja laita se tekeytymään jääkaappiin noin tunniksi.
  • Kuori ja siivuta ohuelti sipulit.
  • Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.
  • Kuumenna öljy tai voi pannulla ja kuullota sipulisilppuja muutama minuutti keskilämmöllä.
  • Lisää pannulle etikka ja mausteet.
  • Anna hautua pienellä lämmöllä välillä sekoittaen noin 45 minuuttia, tarvittaessa pidempäänkin. Sipuli karamellisoituu matalassa lämmössä pehmeän makeaksi.
  • Poista kanelitanko ja tähtianis.
  • Mausta suolalla ja säädä tarvittaessa hapon ja makeuden tasapainoa.
  • Kuutioi leipäjuusto.
  • Kuumenna uuni 200 asteeseen (kiertoilmauunissa riittää 180 astetta).
  • Kaulitse taikina jauhotetulla alustalla tai suoraan leivinpaperin päällä noin 30 cm halkaisijaltaan olevaksi levyksi.
  • Kaada karamellisoitu sipuli taikinalevyn päälle. Jätä reunoille noin 5 cm tilaa.
  • Laita leipäjuustokuutiot sipulin päälle, painele juustoja hieman, jotta ne uppoavat osin sipulin sekaan.
  • Käännä taikinan reunoja kohti keskustaa.
  • Paista noin 20–30 minuuttia eli kunnes reunat ovat saaneet kullanruskean värin.

Vaalan juustolan nettisivuilta löydät taatusti tutun oloisia kuvia, ja reseptipankista löytyy vaikka kuinka paljon vinkkejä ja inspiraatiota leipäjuusto-kokkailuihin. Myös tämä leipäjuusto-sipuligalette löytyy reseptipankista. Reseptipankista suosittelen aivan erityisesti kokeilemaan leipäjuustoa intialaisessa kastikkeessa sekä todella herkullista leipäjuusto-poropiirakkaa.

Similar Posts

33 Comments

  1. Rakastan leipäjuustoa! Päädyn aina ostamaan sitä jos erehdyn menemään ruokakauppaan nälkäisenä 🙂 Varmasti ollut hauska projekti!

  2. Kiva resepti! Lapsena äiti ohjeisti laittamaan leipäjuustokuutioita kahviin, sitten ne vasta narskuivatkin! Hyvä leipäjuusto narskuu mielestäni vähemmän ja on melkeinpä parhaimmillaan lämpimänä, vähän sulaneena. Kiva resepti!

  3. Galetet ovat jotenkin tosi armollinen piirakkamuoto. Tehtiin töissä joskus lasten kanssa henkilökohtaiset pikkugaletet. Hauskoja nekin.

  4. Hah, ja minä taas tykkään leipäjuustosta juuri nirskunnarskun vuoksi 🙂

  5. Kiitos, Saara!
    Leipäjuustoon tulee kyllä uunissa tositosi kaunis paahteinen pinta.

  6. Se on just niin. Mitä epätäydellisempi, sitä täydellisempi. Sopii hyvin mulle.

  7. Leipäjuusto, niinku aika moni juusto, jakaa kyllä mielipiteitä!

  8. Projekti oli ihan mielettömän lysti. Ei ihan kamalasti tarttenut miettiä lähdenkö mukaan.

  9. Kiitos, Anne <3
    Pohjanmaalta pohjoiseen leipäjuusto on kyllä todella yleinen herkku. Meillä sitä on aika usein. Useimmiten se päätyy esim. intialaistyyppiseen ruokaan tai sitten se syödään salaatissa tai siltään. Nam!

    Alisa, noin juuri tekee miehen äidin koko suku. Juustokahvit on käsite. Minä en ole vielä moiselle lämmennyt 🙂

  10. Kiva kuulla!
    Tein keväällä tietysti paljon reseptitestailuita ja se on kyllä totta, että leipäjuusto sopii tosi monenlaiseen ruokaan.

    Tämä galette oli ihanaa!

  11. toi nirskunnarskun onkin hyvä kuvaus… ja epäilemättä se syy, miksi se ei itselleni ei ole uponnut k o s k a a n 🙂

  12. Leipäjuusto kuuluu perheemme naisten suosikkeihin, mutta pitäisi varmaan kokeilla sitä myös sinun tyyliisi. Näyttää hyvältä!

  13. Mieheni mummolassa leipäjuusto upotetaan aina kahvikuppiin lämpenemään hetkeksi ennen syöntiä. Herkkua!

  14. Galette on aina niin näppärä 🙂 ja siiiis läääääh näitä kuvia <3 ihan täydellisiä ja miten kaunis karamellisoitunut ruskea pinta onkin noissa narskujuustopalasissa :))

  15. Galettet on niin hyviä ja simppeleitä valmistaa. Mä niin tykkään!

  16. Galette on niin ihana valmistaa. Saa olla persoonallinen, rustiikkinen ja kaikkea siltä väliltä. Juuri se tekee siitä niin kauniin ja maku kruunaa koko komeuden 🙂 Kiva idea käyttää leipäjuustoa!

  17. Galette <3 Leipäjuustoa täytyykin joskus kokeilla, maistuu varmasti.

  18. Galetteja on tänä syksynä näkynyt erityisen paljon, ja tämä on mielenkiintoinen lisä tarjontaan. Leipäjuusto on sellainen asia, johon en ole koskaan osannut innostua, mutta eihän sitä tiedä vaikka tämä resepti muuttaisi käsitykseni 🙂

  19. Leipäjuusto on monimuotoinen herkku, mukava lukea siitä innovatiivisia respetejä.

  20. Voi kun hauska projekti! Ja miten ihanan näköinen galette!

  21. Ah, leipäjuusto! Siitä on vaikka mihin. Ainakin ennen ei ollut juhlaa jollei pöydästä löytynyt leipäjuustoa, ja lakkahilloa. Tämä on ihanan kuuloinen resepti. Nuo mausteet tuossa, wau!

  22. Ihanat kuvat, jälleen, Hannele 🙂 narinajuusto on itselle lapsuuden herkku. Pohjanmaan mummulassa sitä on edelleen aina jääkaapissa. Itse ostan sitä kerran kahdessa vuodessa 😀 täytyisi kyllä ostaa useammin ja kokeilla syödä muutenkin kuin sellaisenaan tai lakkahillon kanssa.

  23. No ihanalta näyttää! Leipäjuusto on niin herkkua! Ja siitä on moneksi. Suolaisiin, makeisiin, kaikkeen.

  24. Kiva kun galettet ovat alkaneet Suomessakin yleistyä. Se on jotenkin kiva vaihtoehto perinteiselle piirakalle. Ja leipäjuusto tuo hauskan lisän.

  25. Kiitos reseptivinkeistä! Kävin heti kurkkaamassa. Leipäjuusto näyttää sopivan yllättävän moneen juttuun – enpä ollut aikaisemmin tätä huomannut. Galette on yksi suosikeistani, juuri siksi, että ei ole niin justiinsa. Joka kerralla tulee vähän erinäköinen lopputulos. Mahtava myös siksi, että varioinnin mahdollisuudet ovat loputtomat. Tämä galette kuulostaa ihanalle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Recipe Rating