|

Puolukka-leipäjuustogalette kinuskikastikkeella

Mainos: Vaalan juustola

Puolukka-leipäjuustogalette on helppo tehdä ja se maistuu taivaalliselta. Kinuskikastike tuo täytteeseen täyteläisyyttä ja makeutta.

Puolukka-leipäjuustopiirakka, josta on pala kakkulautasella. Pienessä kulhossa on tummaa kinuskikastiketta.

Galette on loistava leivonnainen! Et tarvitse edes piirakkavuokaa – leivinpaperi pellillä riittää. Eikä galeten kanssa tarvitse olla myöskään kovin tarkka, sillä rustiikkisuus on osa puolukkagaletten viehätystä.

Puolukan pariksi laitoin suomalaista klassikkoa, leipäjuustoa, joka sopii puolukan – ja kinuskin – rinnalle ihanasti. Uunissa puolukka mehustuu ja liittoutuu leipäjuuston ja kinuskikastikkeen kanssa. Leipäjuusto saa uunissa sekä rakenteeseen että makuun intensiivityyttä. Puolukka-leipäjuustogalette on tämän syksyn suosikkini!

Galette-palan päällä on tummaa kinuskikastiketta.

Leipäjuusto on muuten ihan todella monipuolinen tuote. Olen käyttänyt pehmeää juustoa ennenkin leivonnassa – suolainen sipuligalette toimii leipäjuustolla myöskin. Myös esimerkiksi intialaisissa ruoissa ja salaateissa leipäjuusto on kotonaan. Kannattaa kurkata inpisraatiota leipäjuuston käyttöön Vaalan juustolan reseptipankista – löydät sieltä monta tutuntyylistä reseptiä.

Tämänkin reseptin olen tehnyt pitkäaikaiselle yhteistyökumppanilleni, Vaalan juustolalle. Vaalan juustola on leipäjuuston – tai juustoleivän, kuten herkkua Vaalassa kutsutaan – vahva osaaja. Vaalassa on tehty leipäjuustoa jo yli 30 vuotta. Ja osaaminen maistuu; Vaalan juustolan leipäjuusto on aivan todella maukasta. Löydät juustoa S- ja K-ryhmien kaupoista.

Testaa myös näitä leipäjuustoreseptejä:

Puolukka-leipäjuustogalette

PUOLUKKA-LEIPÄJUUSTOGALETTE

Puolukan ja leipäjuuston yhdistelmän täydentää kinuskikastike
Esivalmistelu30 minutes
Kypsennys25 minutes
Taikinan tekeytyminen1 hour
Annokset: 8

Raaka-aineet

  • 100 g voita
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl ruisjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 kananmuna
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl fariinisokeria (tai muuta tummaa sokeria, esim. kookossokeria)
  • 3 dl puolukoita
  • 3 rkl sokeria
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 150 g juustoleipää

Tee näin

  • Valmista ensin pohja.
  • Nypi sekaisin voi, vehnä- ja ruisjauhot, sokeri ja leivinjauhe.
  • Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  • Laita taikina kelmuun käärittynä jääkaappiin vetäytymään vähintään tunniksi.
  • Keitä kinuskikastike. Kaada kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri.
  • Keitä hiljalleen noin 15–20 minuuttia eli kunnes kastikkeen rakenne paksuuntuu.
  • Sekoita jäisten puolukoiden sekaan sokeri ja perunajauhot. Jos käytät tuoreita puolukoita, ½ rkl perunajauhoja riittää.
  • Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  • Kaulitse taikina leivinpaperille noin 30 cm ympyräksi. Käytä apuna ruisjauhoja tai vehnäjauhoja.
  • Lusikoi taikinan päälle noin puolet jäähtyneestä kinuskikastikkeesta. Jätä reunoille 3–5 cm kääntövaraa, jolle täytettä ei tule.
  • Laita kinuskikastikkeen päälle puolukat, joihin on sekoitettu sokeri ja perunajauho.
  • Kuutioi juustoleipä ja laita kuutiot puolukoiden päälle.
  • Käännä piirakan reunat kohti keskustaa.
  • Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia eli kunnes reunat ovat saaneet selvästi väriä ja juustoleipä on kauniisti paahtunut.
  • Tarjoa lopun kinuskikastikkeen kanssa.