Puolukka-leipäjuustogalette kinuskikastikkeella
Mainos: Vaalan juustola
Puolukka-leipäjuustogalette on helppo tehdä ja se maistuu taivaalliselta. Kinuskikastike tuo täytteeseen täyteläisyyttä ja makeutta.

Galette on loistava leivonnainen! Et tarvitse edes piirakkavuokaa – leivinpaperi pellillä riittää. Eikä galeten kanssa tarvitse olla myöskään kovin tarkka, sillä rustiikkisuus on osa puolukkagaletten viehätystä.
Puolukan pariksi laitoin suomalaista klassikkoa, leipäjuustoa, joka sopii puolukan – ja kinuskin – rinnalle ihanasti. Uunissa puolukka mehustuu ja liittoutuu leipäjuuston ja kinuskikastikkeen kanssa. Leipäjuusto saa uunissa sekä rakenteeseen että makuun intensiivityyttä. Puolukka-leipäjuustogalette on tämän syksyn suosikkini!

Leipäjuusto on muuten ihan todella monipuolinen tuote. Olen käyttänyt pehmeää juustoa ennenkin leivonnassa – suolainen sipuligalette toimii leipäjuustolla myöskin. Myös esimerkiksi intialaisissa ruoissa ja salaateissa leipäjuusto on kotonaan. Kannattaa kurkata inpisraatiota leipäjuuston käyttöön Vaalan juustolan reseptipankista – löydät sieltä monta tutuntyylistä reseptiä.
Tämänkin reseptin olen tehnyt pitkäaikaiselle yhteistyökumppanilleni, Vaalan juustolalle. Vaalan juustola on leipäjuuston – tai juustoleivän, kuten herkkua Vaalassa kutsutaan – vahva osaaja. Vaalassa on tehty leipäjuustoa jo yli 30 vuotta. Ja osaaminen maistuu; Vaalan juustolan leipäjuusto on aivan todella maukasta. Löydät juustoa S- ja K-ryhmien kaupoista.
Testaa myös näitä leipäjuustoreseptejä:

PUOLUKKA-LEIPÄJUUSTOGALETTE
Raaka-aineet
- 100 g voita
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 dl ruisjauhoja
- 1 dl sokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 kananmuna
- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl fariinisokeria (tai muuta tummaa sokeria, esim. kookossokeria)
- 3 dl puolukoita
- 3 rkl sokeria
- 1 rkl perunajauhoja
- 150 g juustoleipää
Tee näin
- Valmista ensin pohja.
- Nypi sekaisin voi, vehnä- ja ruisjauhot, sokeri ja leivinjauhe.
- Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Laita taikina kelmuun käärittynä jääkaappiin vetäytymään vähintään tunniksi.
- Keitä kinuskikastike. Kaada kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri.
- Keitä hiljalleen noin 15–20 minuuttia eli kunnes kastikkeen rakenne paksuuntuu.
- Sekoita jäisten puolukoiden sekaan sokeri ja perunajauhot. Jos käytät tuoreita puolukoita, ½ rkl perunajauhoja riittää.
- Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- Kaulitse taikina leivinpaperille noin 30 cm ympyräksi. Käytä apuna ruisjauhoja tai vehnäjauhoja.
- Lusikoi taikinan päälle noin puolet jäähtyneestä kinuskikastikkeesta. Jätä reunoille 3–5 cm kääntövaraa, jolle täytettä ei tule.
- Laita kinuskikastikkeen päälle puolukat, joihin on sekoitettu sokeri ja perunajauho.
- Kuutioi juustoleipä ja laita kuutiot puolukoiden päälle.
- Käännä piirakan reunat kohti keskustaa.
- Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia eli kunnes reunat ovat saaneet selvästi väriä ja juustoleipä on kauniisti paahtunut.
- Tarjoa lopun kinuskikastikkeen kanssa.