|

Nopea arkiruoka: tomaattinen makkarakeitto

Tomaattinen makkarakeitto on raikas päivitys klassikkoruoalle. Tomaattisuus on tosin kuulunut meillä makkarakeittoon aina; äiti laittoi keittoon aina tomaattipyrettä tai -murskaa. Luulen tosin, että todellisuudessa äiti teki tomaattista makkarakeittoa ehkä kerran tai kaksi. Tai ainakin keitossa oli myös linssejä ja todennäköisesti hyvin vähän, jos ollenkaan, makkaraa. Mutta siitä lapsuuden arkiruoasta on tämä resepti kummunnut.

Pohja keitossa on melko samankaltainen kuin muutama viikko sitten Sydänmerkin sivustolle tekemässäni minestronekeitossa tai viime keväänä julkaisemassani italialaisessa linssikeitossa. Oikaisin tosin hieman, sillä niin ihanaa kuin soffritto, tuo italialaisen keittiön monipuolinen makupohja onkin, vie sen hauduttaminen arjen aikaikkunasta usein liian ison lohkon. Tosin jos olisi oikein kätevä emäntä, olisi soffritto tietysti annospakkauksissa pakastimessa. Kerran olen ollut kätevä, ja on pakko myöntää, että silloin keitot olivat aivan erityisen hyviä. Ylle linkittämässäni linssikeitto-postauksessa on soffritton summittainen ohje.

Resepti

Tomaattinen makkarakeitto

noin neljälle

1 sipuli

1–2 valkosipulinkynttä

(jos aikaa on hieman enemmän: 1–2 sellerinvartta ja 1iso porkkana)

1 rkl oliiviöljyä

400 g (1 prk) tomaattimurskaa tai säilöttyjä tomaatteja

7–8 dl kasvislientä

4 pientä tai 2 isoa raakamakkaraa

1/2–1 tl (savu)paprikajauhetta

1–2 tl sokeria tai hunajaa

suolaa

lisäksi

tuoretta pinaattia

Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulisilppuja kattilassa öljyssä keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää tomaattimurska ja kasvisliemi. Kiehauta. 

Purista raakamakkaroista makkaramassa pieninä palloina ulos kuoresta ja lisää keittoon. Mausta paprikajauheella ja suolalla, pyöristä makua sokerilla. Anna keiton hautua hiljalleen poristen vähintään 15 minuuttia, mielellään pidempään. 

Tarjoa tuoreen pinaatin kanssa. 

_____