|

Olukaiset, ihanaiset

Ahmija on huhtikuisen ruokahaasteen emäntänä valinnut aiheeksi maltaiset maut. Olut on ruoanlaitossa meillä harvemmin käytetty aine, joten aihe toimi mainiosti kimmokkeena hypätä uuteen, tutustua tuntemattomaan, kurkistaa ”laatikon ulkopuolelle”, kuten Ahmija asian osuvasti ilmaisi. Kannatti kurkata.

Jotta koko homma ei olisi mennyt ihan outoiluksi, päädyin paistamaan ohukaisia, siis olukaisia. Taikinaan lurautettu vehnäolut sai taikinan hieman kuplivaksi ja hauskasti happamaksi. Makua tuli juuri sopivasti, erotettavasti muttei läpitunkevasti. Oluen lisäksi lettutaikina ryhdistäytyi ruisrouheella. Molemmat toimivat erinomaisesti.

Olukaisten kaveriksi tein feikkimädistä, sipulista ja ranskankermasta moussen, joka sopi täydellisesti plättyjen makupariksi. Nam. Feikkimäti on muuten valmistettu merilevästä ja sopii siten kala-allergikoille ja kasvisruokavalioon.

****

Olukaiset (n. 35 pikkulettua)

3 dl maitoa
2 kananmunaa
vajaa ½ tl suolaa
n.3/4 dl ruisrouhetta (tai esimerkiksi leseitä)
2 ½ dl vehnäjauhoja
1½-2 dl (vehnä)olutta, meillä Keisari  EloWehnä)

Riko kananmunat kulhoon ja kaada päälle maito. Vispilöi munien rakenne rikki. Lisää suola, ruisrouhe ja vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan seistä hetki. Jos teet taikinan hyvissä ajoin, vaikka tuntia tai tunteja ennen paistamista, voit lisätä ruisrouheen sekaan vasta myöhemmin, näin rouheinen suutuntuma säilyy.

Lisää olut taikinaan vasta juuri ennen paistamista. Sekoittele tasaiseksi. Paista letut kuumalla pannulla.
****

Feikkimätimousse
2 dl ranskankermaa
1 (puna)sipuli
suolaa ja pippuria myllystä
vajaa puoli purkkia merilevämätiä

tilliä

****

Silppua sipuli aivan pienen pieneksi piperrykseksi. Sekoita kulhossa sipulisilppu, ranskankerma ja merilevämäti. Mausta suolalla ja pippurilla. Voit silputa mousseen myös tilliä. Minä tein sen sijaan tillistä ja rukolasta olukaisille vihreän pedin.

****