Paahdettua parsaa fetakastikkeella
Paahdettu parsa ja feta ovat upea pari. Nyt fetasta tehdään helppo tahnamainen kastike.

Parsakausi alkaa olla kiihkeimmillään ja kevät on saapunut kohisten. Valo saa kaiken hehkumaan, eikä menee kauaa, kun parsamaisen raikas vihreys valloittaa maat ja puut, ja kevät keikahtaa kohti kesää.
Rakastan parsaa se kaikissa muodoissa. Tykkäsin parsasta jopa silloin, kun tuoreesta parsasta Suomessa vasta lähinnä haaveiltiin ja tankoparsa tarkoitti lasipurkkiin säilöttyä valkoista parsaa. Tai ehkä tuoretta parsaa olikin, mutta ei meidän ruokapöydässä eikä tässä määrin kuin nykyisin.
Tölkkiparsasta teimme 90-luvulla perheemme suosikkia: parsa-kinkkupiirakkaa. Se on klassinen suolainen piirakka, jossa jujuna on käyttää parsan säilöntäliemi osana kerma-munaseosta. Mitään muuta jujua piirakassa ei olekaan. En ole syönyt parsapiirakkaa pitkään aikaan. Ehkä siitä pitäisi tehdä upgreidattu versio tuoreella parsalla ja ilmakuivatulla kinkulla

Yksi helpoimpia ja parhaimpia tapoja on paahtaa parsat uunissa – mausteeksi tarvitaan vain öljyä ja suolaa. Suolan kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä hyvä suola nostaa ja korostaa raaka-aineen makua. Valitse hyvälaatuinen sormisuola.

Paahdetun parsan kaveriksi tein fetatahnaa tai -kastiketta, joka syntyy vain kahdesta raaka-aineesta: fetasta ja ranskankermasta. Mausteeksi riittää rouhaus tai pari mustapippurimyllystä. Halutessaan mukaan voi sekoittaa hieman sitruunamehua tai raastettua sitruunankuorta. Tahnasta voi notkistaa kastikemaisen kermalla tai tilkalla maitoa. Kastike on täydellistä uunissa paahdetun parsan kanssa! Parsojen kanssa sopii paahdettavaksi myös kirsikkatomaatit.
Tässä lisäksi muutama superhyvä parsaresepti kevään iloksi:
- Parsarisotto
- Paahdettua parsaa ja munamajoneesia
- Paahdettu parsa-fetasalaatti
- Parsapesto (levitteeksi tai pastaan)

Paahdettua parsaa fetakastikkeella
Raaka-aineet
- 500 g vihreää parsaa
- 2-3 rkl oliiviöljyä
- sormisuolaa
- 200 g fetajuustoa
- 100 g ranskankermaa
- muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
- sitruunamehua
- kirsikkatomaatteja
Tee näin
- Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- Poista parsoista puisevat tyvet. Laita parsat ja kirsikkatomaatit uunivuokaan.
- Huiski päälle öljy ja suola.
- Paahda parsoja ja tomaatteja 10–13 minuuttia.
- Murenna feta kulhoon ja sekoita ranskankerma joukkoon. Voit halutessasi soseuttaa kastikkeen sauvasekoittimella tai blenderissä. Notkista tarvittaessa kermalla tai maidolla.
- Tarjoa parsat ja tomaatit fetakastikkeen kanssa. Viimeistele ruoka sormisuolalla.
Paahdettua parsaa fetakastikkeella
neljälle
- 500 g vihreää parsaa
- 2–3 rkl oliiviöljyä
- Maldon-suolaa
- 200 g fetajuustoa
- 100 g ranskankermaa
- muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
- (sitruunamehua)
- kirsikkatomaatteja
- Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- Poista parsoista puisevat tyvet. Laita parsat ja kirsikkatomaatit uunivuokaan.
- Huiski päälle öljy ja suola.
- Paahda parsoja ja tomaatteja 10–13 minuuttia.
- Murenna feta kulhoon ja sekoita ranskankerma joukkoon. Voit halutessasi soseuttaa kastikkeen sauvasekoittimella tai blenderissä. Notkista tarvittaessa kermalla tai maidolla.
- Tarjoa parsat ja tomaatit fetakastikkeen kanssa. Viimeistele ruoka sormisuolalla.