|

Pasta Skagenröra

Skagenröra on yksi lempisanoistani. Vaikka rakastan suomalaista, terävää r-äännettä, kuuluu ärrä skagenröraa äännettäessä tuottaa takaisesti, suloisesti sorahtaen. Juuri sillä tavalla kuin göteborgilaiset tai skoonelaiset ärrän ääntävät – yksi hyvä syy lisää fanittaa Paul Svenssonia (ja Skoonea ja Göteborgia).

Ruotsalaista klassikkoherkkua syödään perinteisesti leivän päällä (toast skagen) ja myös uuniperunan täytteenä katkaraputahna on erinomaista. Harmittaa, etten ole aiemmin hoksannut tehdä samoista aineksista pastaa, sillä pasta skagenrörasta on viime viikkoina tullut uusi arkiruokasuosikkimme.

****

Pasta Skagenröra
4 annosta

1 punasipuli (2 pientä)
tilkka oliiviöljyä
noin 1 dl (120g/1prk) smetanaa
vajaa puntti tuoretta tilliä
(hieman raastettua sitruunankuorta)
noin 4 rkl sitruunamehua
noin 300g katkarapuja
suolaa
musta- tai valkopippuria

pastaa
vettä
suolaa

Keitä pasta suolatussa vedessä. Pastan kiehuessa kuori sipuli(t) ja hienonna ne pieneksi silpuksi. Sulata katkaravut. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja kuullota sipulisilppua keskilämmöllä, kunnes sipulit pehmenevät. Lisää pannulle smetana, sitruunamehu, hieman raastettua sitruunankuorta (pese sitruuna huolella ennen raastamista) sekä silputtu tilli. Sekoita.

Valuta pasta liki kuivaksi, pieni määrä keitinvettä helpottaa kastikkeen sekoittamista pastan joukkoon. Kun pasta ja kastike on sekaisin, lisää katkaravut (voit lisätä ne myös annoksen päälle kylmänä, kuten kuvassa) ja pyörätä vielä sekaisin. Mausta suolalla ja pippurilla.

****

ps. Jos asuisimme hieman lähempänä, menisin ehdottomasti syömään Paul Svenssonin tekemää ruokaa ravintola Sinneen, Porvooseen. 22. – 25.4.2014 Paul itse on Porvoossa kokkailemassa ja 24.5. saakka ravintolassa tarjoillaan Svensson-menua.