Tomaatin kasvatus – taimien koulinta ja lannoitus

Sileälaitaisten sirkkalehtien jälkeen yksi lehtipari on kasvanut – on aika koulia taimet.

Matka siemenestä tomaatiksi jatkuu. Kun siemenet ovat itäneet ja kasvaneet hieman, tarvitsevat ne aiempaa enemmän kasvutilaa ja -voimaa. Taimien koulinta tarkoittaa pienten kasvin alkujen siirtämistä suurempaan kasvatuspottiin. Näin juuret saavat tilaa kasvaa ja voimistua, myös valoa kasvi saa enemmän kuin kasvaessaan toisten kanssa samassa potissa.

Sopiva aika taimien koulinnalle on, kun sirkkalehtien, eli aivan ensimmäisenä ilmestyvien lehtien, jälkeen ensimmäinen varsinainen lehtipari on kasvanut. Sirkkalehdet ovat pienet ja reunoiltaan sileät, kun taas tomaatin varsinaiset lehdet ovat hammaslaitaisia.

Täytä potti mullalla ja tee siihen valmiiksi syvä kolo.

Kouli yksi taimi kerrallaan, esimerkiksi veitsen tai puutikun avulla.

Jokainen taimi siirretään siis kasvamaan omaan pieneen yksiöönsä. Minä koulin taimet vain kerran, mutta tiedän joidenkin siirtävän taimet isompaan purkkiin kahdesti. Muoviruukut (halkaisija noin 12 cm) toimivat taimien kotina siihen saakka, kun istutan ne kasvihuoneeseen toukokuussa.

Täytän ruukut turvemullalla, joka on vain miedosti lannoitettua ja ilmavaa multaa. Samaa multaa käyttää myöslähipuutarhamme sekä kukkien että vihannesten kasvatuksessa. Yhtä hyvin koulintamultana voi käyttää puutarhamultaa tai kukkamultaa. Kouli taimet aiempaa syvempään. Käytännössä koulin ne mahdollisimman syvään siten, että lehdet jäävät kuitenkin multapinnan yläpuolelle.

Pidä kiinni mieluummin lehdestä kuin taimen varresta.

Taimien kasvuvaiheessa tärkeää on, että kehittyvät juuret saavat riittävästi ilmaa, vettä ja ravinteita. Minä käytän siis multana kevyesti lannoitettua kylvöseosta ja aloitan taimien lannoittamisen noin viikko tai kaksi koulinnan jälkeen. Käytänteitä on kuitenkin erilaisia ja monella tapaa pääsee samaan, hyvään lopputulokseen – kannattaa lukea siementen kylvämiseen liittyvän jutun kommenttien erinomainen keskustelu multa- ja lannoitusteemoista.

Lannoitteena käytän luonnon mukaista, kasteluveteen sekoitettavaa liuosta. Aluksi lannoitan miedolla liemellä ja siirryn kohti paketin ohjeiden mukaista annostusta hiljalleen. Muutamana aiempana vuotena olen käyttänyt BioBizz -liuosta, nyt ostin kokeeksi Kekkilän luonnonmukaista lannoitetta. Molemmat lannoitteet on valmistettu Hollannissa ja ne haisevat tismalleen samalle. Salapoliisitaitoni ovat puutteelliset, mutta vaikuttaisi siltä, että lannoitteet ovat kuitenkin valmistettu eri tehtaissa.

Tiivistä multa kevyesti.

Lannoittamista tärkeämpää on pitää huolta mullan tasaisesta kosteudesta ja riittävästä valosta. Kastelen koulittuja taimia pienellä kannulla, joskin osa purkeista on altakastelualustan päällä saaden vetensä alakautta (lannoitelitkun kaadan mullan pinnalle). Lisäksi sumuttelen ajoittain taimia, sillä ilmankosteus on sisällä hyvin matala.

Valohoitoa taimet saavat kahdella tapaa. Pohjoiseen suuntaavaan kodinhoitohuoneeseemme on viritetty luonnonvaloa toistava loisteputkilamppu, joka ei todellakaan ole paras mahdollinen kasvivalo, mutta sen vaikutus on kuitenkin ollut kiitettävä. Jos auringon paiste ja kotipäivä sattuvat samalle päivälle, kiikutan taimet valohoitoon kasvihuoneeseen. Ensimmäisenä päivänä taimet olivat kasvihuoneessa, harsokankaan varjossa noin kolme varttia, tänään jo kuutisen tuntia. Jos sinulla ei ole kasvihuonetta, ole varovainen ulkoilutuksen kanssa, sillä pienet taimet ottavat herkästi nokkiinsa liian kylmästä tuulesta ja liian suorasta auringonvalosta. Palataan karaistusasiaan myöhemmin keväällä, nyt taimet saavat juurtua ja kasvaa rauhassa.

Merkitse purkit tarkasti. Tässä kasvaa suklaata.

Tämä juttu on osa tomaatin kasvatus -juttusarjaa, jossa seurataan kasvin matkaa siemenestä satoon. Havainnot ja kokemukset ovat kotitarhurin vuosien varrella yritän ja erehdyn -menetelmällä hyväksi havaittuja toimintamalleja. Ne eivät – tietenkään – ole ainoita oikeita tapoja toimia ja toivonkin, että kerrot omat kokemuksesi taimihommista kommenttiboksissa. Voit myös ihmetellä, kyseenalaistaa tai kysyä. Oikeita vastauksia en ehkä osaa antaa, mutta lupaan yrittää ottaa selvää ja oppia itsekin.

Lue lisää tomaattisia tarinoita:

   

18 Comments

 1. Tässäpä mukavan yksityiskohtaiset ohjeet näin tokakertalaiselle tomskujen kasvattajalle. Viime vuonna kasvatin ekat tomaatintaimet, mutta auttamattomasti kylvin siemenet ihan liian myöhään. Ja kesäkin oli tosi huono, joten ei oikein innostuskaan nostanut päätään. Nyt on nämä toiset tomaattiini mahtavalla taimella… toivottavasti lumi sulaa pian ja tulee oikea kevät!

 2. Tämä on tosi hyvä blogi, itse kasvattelen ensimmäisiä tomaattejani ja olen vähän hukassa vielä niiden kanssa. Taimet on kasvaneet hyvin ja nyt on koulimisen aika. Tätä lukiessa tekisi mieli mennä heti upottamaan sormet multaan, mutta vielä pitää malttaa siihen saakka kun palataan vappuvierailulta anopin luota 🙂 Valon määrä tuntuu tosiaan vaikuttavan taimien kasvuun, toiset taimet jotka on lähempänä ikkunaa, on kasvaneet paljon nopeammin kuin toiset jotka oli pakko sijoittaa vähän kauemmaksi tilanpuutteen takia. Täytynee koulimisen jälkeen sijoitella ne pienemmät valohoitoon ikkunalle ja isommat välillä sinne "varjoon". Mitä olet mieltä, minkälainen ruukku on hyvän kokoinen tomaatintaimelle? Itse ajattelin käyttää puoliksi leikattuja maitopurkkeja, mietin vaan että ovatko ne riittävän isoja.

 3. Oi ei, kuulostaapa kurjalta!
  Onko taimia samassa purkissa kovin paljon? En keksi oikein mitään muuta järkevää syytä taimien kasvamattomuuteen, jos ne saavaa valoa ja vettä. Tai sitten multa on jostain syystä ollut liian tymäkkää, en tiedä. Yleensä kylvömullat on ymmärtääkseni lempeitä, hyvin vähän lannoitettuja multia.
  Punerrusta en ole tomaateissa koskaan havainnut – vai onko kyseessä joku todella erikoinen lajike? Ota joku taimi ylös ja katso onko juuret kunnossa. Jos joo, laita uuteen multaan.

  (ei minusta taida olla paljon apua, kunhan pohdin ääneen)

 4. Hei! Osaatko sanoa, mikä voisi olla vikana, kun taimet ovat lakanneett kasvamasta tyystin. Kylvetty reilu kuukausi sitten, yksi on kasvattanut ensimmäiset oikeat lehdet, mutta muut eivät. Tämä vaihe on nyt kolmatta viikkoa menossa. Lisäksi varret ja lehtien alapinnat punertavat. Aiemmin olen kasvattanut yleensä muoviruukuissa, tänä vuonna turveruukuissa. Mahtaisiko tuolla olla osuutta asiaan? Myös multa oli tänä vuonna jotenkin erilaista, jotain juurtumista edistävää kylvömultaa, missä oli kasvihormoneja tms. mukana (tavallisempaa ei ollut tarjolla). Pari viikkoa myöhemmin kylvetyissä tomaatintaimissa punerrusta ei ole. Olen unohtanut tyysti, onko tuota punerrusta normaalistikin 😀

 5. Sungold on meistä molemmista kaikkein paras kirsikkatomaattilajike!

  Kahvit tomaatin tuoksussa, oi kyllä <3

 6. Mutta yhdessä tekeminenhän on ihan parasta! Uskon, että pihalla riittää puuhaa teille molemmille (ja jos ei riitä, tervetuloa meille työleirille, hehee).

  Satoilon uskon kyllä, se on joka kerta yhtä riemastuttavaa!

 7. Kiitos 🙂
  Meillä on ollut nyt muutama vuosi oma pieni piha ja viime kesänä sain pienen hernesadon. Muutama hassu palko, mutta minä ja lapset iloitsimme siitä kuin jotain elämää suurempaa olisi tapahtunut 🙂 Opettelen puutarhanhoitoa ja rakastan sitä. Englannissa miehet ovat innokkaasti mukana ja brittimieheni kanssa onkin alkanut tulemaan pieni käden vääntö pihatöistä/terapiasta! Pelkään, että jään kakkoseksi 😀

 8. Kun saimme muutama vuosi sitten ensimmäiset herkkutomaatit…taisi olla Sungold,ne olivat niiin hyviä.Lapsenlapset sanoivat niitä karamellitomaateiksi.Kilohontaa ei kannata laskea,kaikki muu oheispuuha ja piipertely on vaan niin mukavaa.Jopa istuminen kasvihuoneessa keväällä ensimmäistä kertaa ja suunnittelu,aina laatikot ovat vähän eri tavoin.Alkuun siellä on kaksi tuolia ja onneksi ovat klaffimallia,ennen juhannusta lasihuoneeseen mahtuu hädin tuskin yksi tuoli…jolla voi juoda ison kupillisen kahvia kasvien työntyessä mullasta,tomaattien varsien tuoksu jo hurmaa minut 🙂

 9. Oijoi. Juuri huomasin, että "merkitse purkit tarkasti" menee sarjaan "älä tee niin kuin minä teen, tee niin kuin sanon" 😀 Meillä Chocolate-purkeissa ei kasva C cherrya vaan jotain muuta suklaista, kun vaan joku muistas mitä. Jep. Toivottavasti pussi on vielä tallessa!!

 10. Samat lajikkeet on myös meillä kasvamassa :). Chocolate cherry satoa odotan malttamattomana.

 11. Tervetuloa kommenttilootaan, Peggy!

  Runsas sato on aina ilon aihe – vau! Hintaa itsekasvatetuille tomaateille en ole koskaan uskaltanut laskeakaan 😉 Jos kaikki kustannukset laskisin yhteen, olisi kaupasta haetut tomaatit varmasti edullisempia. Vaikka sato onkin tietysti tavoite, on kasvattamisessa minulle kyse niin paljon muustakin kuin sadosta: käsillä tekemisestä, kasvun seuraamisen riemusta, maailman parhaasta rentoutumiskeinosta ja viherterapiasta.

 12. Voi, kun en ehtinut ajatuksissani mukaan ja kylväpuuhiin! Ensi vuonna sitten. Ostin viime vuonna puutarhalta mustakirsikkatomaatin sekä perinteisen punaisen. Sain todella runsaan sadon 🙂 Hintaa kuitenkin tuli aika paljon, kun ei olleet ihan edullisia.

 13. Mulla nousi sirkkalehdet ylös viimeyönä! Voi tätä onnen määrää <3

 14. Kekkilän nimellä valmistetaan lisenssillä useammassa paikassa. Resepti on sama, vaikka valmistaja vaihtelee.

 15. Tuo on meilläkin edessä varmaan ennen kuin huomaankaan. Nyt jo ensimmäiset sirkkalehdet puskivat pintaan heti, kun olin yhden vuorokauden reissussa… odottivat mokomat, etten ollut katsomassa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.