Persimonshrub

JOULUKALENTERIN 1. LUUKKU

Persimonshrub on malja alkavalle jouluilottelulle. Lasien kilinä avaa juhlallisesti Kokkipottilan perinteisen (siis toisen) joulukalenterin. Blogissa avautuu joka päivä jouluaattoon saakka uusi luukku ja uusi resepti. Luukuista paljastuvat reseptit ovat helppoja – juuri sellaisia reseptejä joita joulun alla kai kaipaakin, kun puuhaa on niin monenlaista. Muutama ruokalahjaidea, glögi-iltojen suolaisia suupaloja ja ideoita joulun ajan jälkiruoka- tai kahvipöytään lupaan ainakin paketoida. Niin, ja muutama malja joululle, tietenkin. Kippis, pysykäähän kyydissä!

Sokerista, valkoviinietikasta ja makeista persimoneista kiehautettu makuliemi on ihana yhdistelmä makeutta ja hapokkuutta. Etikka kuulostaa juomassa ehkä vähän hurjalta, mutta riittävä makeus ja persimonien hedelmäisyys vievät etikasta suurimmat terävyydet, joten lopputulos on tasapainoinen ja raikas. Makuliemi saa maustua jääkaapissa pari päivää, jotta sen maku on riittävän intensiivinen.

Resepti

 

 

 

Persimonshrub

useampaan drinkkiin

makuliemi

2 kypsää persimonia

3 dl valkoviinietikkaa

1 1/2 dl sokeria

1 dl tummaa sokeria (esim. muscovado tai intiaanisokeri)

1 kanelitanko

lisäksi
kivennäisvettä
giniä, vodkaa tai rommia
mintunlehtiäLeikkaa persimon pieniksi kuutioiksi ja laita se kannelliseen astiaan. 

Mittaa kattilaan valkoviinietikka, sokerit ja kanelitanko. Kiehauta ja sekoita kunnes sokeri on sulanut. Kaada liemi persimonien päälle ja sekoita. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin 1-2 vuorokaudeksi. Voit sekoittaa lientä välillä. 

Siivilöi persimonpalat pois ja laita liemi esimerkiksi lasipulloon. Liemi säilyy jääkaapissa parikin viikkoa. 

Kaada shrub-lientä lasinpohjalle pari kolme senttiä ja täytä lasi kuplavedellä ja jääpaloilla. Maista ja lisää tarvittaessa makulientä tai vettä. Voit sekoittaa juomaan myös giniä, vodkaa tai rommia. Koristele tuoreilla mintunlehdillä.

_____