| | | |

Hunaja-yrttimarinoidut valkosipulin kynnet

JOULUKALENTERIN 2. LUUKKU

Marinoidut valkosipulin kynnet ovat kuuluneet meidän perheen jouluun niin kauan kuin muistan. Kynsiä kuorittiin aina joulukuun alkupäivinä kulhokaupalla ja maustuneita kynsiä syötiin kuin karkkeja. Herkkunsa kullakin.

Marinoidut valkosipulin kynnet täytyy laittaa tekeytymään n y t, jotta joulupöydässä kynnet ovat läpi asti maustuneita ja makeita. Saavillista valkosipulia ei ole pakko marinoida. Nyt tein yhden purkin siitäkin huolimatta, että sain puuhistani vihiä saaneelta äidiltäni viestin: ”tee valkkareita sitten riittävästi.”

 Resepti

 

 

Hunaja-yrttimarinoidut valkosipulin kynnet 

1 keskikokoinen lasipurkki 

3 suurta valkosipulia

1/2 dl omenaviinietikkaa tai valkoviinietikkaa

1/2 dl vettä

1/2 dl sokeria tai hunajaa
1 1/2-2 tl suolaa

1 tl pippureita (musta-, rose ja/tai viherpippuria)

1 laakerinlehti

1/2 dl oliiviöljyä
1-2 pientä oksaa tuoretta timjamia

Kuori valkosipulin kynsiä sen verran, että ne täyttävät käyttämäsi purkin. Mittaa kattikaan etikka, vesi, sokeri, pippurit ja laakerinlehti. Kiehauta liemi ja lisää valkosipulin kynnet. Keitä kynsiä liemessä  5-7 minuuttia. 

Nosta kynnet liemestä puhtaaseen lasipurkkiin ja lisää liemeen öljy. Sekoita ja kaada liemi kynsien päälle. Lisää timjaminoksat ja sulje purkki. Anna maustua jääkaapissa noin kolme viikkoa, jotta kynnet maustuvat läpi saakka. 

Huomaa, että oliiviöljy jähmettyy jääkaapissa. Ota siis purkki hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen marinoitujen kynsien tarjoamista tai lahjaksi viemistä.

_____

ps. Joulukalenterin ensimmäisestä luukusta kurkisti sekä sesongissa että trendeissä kiinni oleva persimonshrub – ota resepti talteen.

13 Comments

 1. Kiitos vastauksesta, taidampa tekaista pari purkki varastoon. Tulee sen verran tuota sekundaa nyt valkosipuleista eikä kaikkee ehdi itse käyttämään, vaikka paljon käytämmekin.

 2. Hyvä idea, Miimu! Kyllä ne säilyvät useamman kuukauden. En muista tarkkaan miten kauan olen näitä pisimmillään säilönyt, mutta vähintään kolme kk nyt kuitenkin.

  Erityisen tärkeää on tietysti puhtaat purkit. Ja kannattaa laittaa purkit aivan täyteen, jolloin ne umpioituvat useimmiten itsestään liemen jäähtyessä. Silloin ne ainakin säilyvät.

 3. Kuinka kauan nuo säilyvät? Siis ajattelin että kun nyt nostan satoa ja tuoreesta valkosipulist lähtee kuori helpommin irti, niin voisko nyt jo tehdä joulua odottamaan.

 4. Nyt valkosipulit ovat liemessä odottamassa joulua. Liemi maistui ainakin todella hyvälle. Kärsivällisyys vain meinasi mennä pienten luomusipulien kuorimisessa… Mutta uskon maun korvaavan joulupöydässä kuorimisen vaivan!

 5. Kiitos. Niitä tuli nyt tehtyä pari purkillista 🙂 Sietämättömin vaihe on nyt edessä eli odotus, että ovat valmiita. Kauhea hinku olis jo maistella.

 6. Mahtavaa, että valkosipulien kasvatus onnistui! Minä laitan meidän maahan kynnet aina jo syksyisin. Keväällä laitetut kynnet eivät Oulussa ole ehtineet jakaantua.

  Toivottavasti tykkäät marinadista!

 7. Ai kun hyvä ohje, ostin (lähiruokaa) valkosipuliletin ja tuntuu, että niitä riittää ja riittää, tähän saan kynsiä enemmänkin ja voi taas laittaa omia maahan keväällä enemmän, kun tänä vuonna ekat onnistuivat hyvin.

 8. Epistä!
  Käyn heti kattomassa, mikä kuva siellä on. Tietty joku karsee 🙂 En oo pitkään aikaan muistanu lukea sitä kautta blogeja. Jossain vaiheessa käytin sitä paljonkin. Täytyy laittaa vipuselle viestiä!

 9. Mikä on sopiva keskikokoisen purkin vetoisuus? 3 dl, 5 dl vai jotain muuta?

 10. Mä niin kärsin kun tuolla top100 ruokablogeissa, jota kautta blogeja useimmiten luen, on koko ajan sun kohdalla sama ruokakuva. Kyllä pitäis näkyä nytkin kalenteriaaikaan nämä jokapäiväiset houkuttelevuudet!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.