Maustekurkut – helppo säilöntäklassikko

Maustekurkut tai suolakurkut – rakkaalla reseptillä on monta nimeä. Tämä helpoin ja paras suolakurkku-ohje kannattaa ottaa talteen!

Suolakurkku ohje

Parhaat maustekurkut syntyvät muutamalla raaka-aineella ja ilman keittämistä. Salaisuutena on etikan, sokerin, veden ja suolan muodostama liemipohja, joka maustetaan pippurilla ja tillillä, ehkä muillakin mauilla.

Tämä suolakurkku- tai maustekurkkuresepti ei ole ainoa tapa tehdä hyviä maustekurkkuja, mutta helpoin tapa tämä varmasti on. Ja aika usein arjessa helppoudella on paikkansa, varsinkin kun lopputulos on täydellinen.

Säilöntäliemen muistisääntö: hätänumero ja aakkosjärjestys

Teen mausteliemen varsin perinteisellä 1:1:2 -ohjeella. Liemen suhteiden muistisääntö on helppo: hätänumero ja aakkosjärjestys. Etikan, sokerin ja veden lisäksi liemeen laitetaan mausteita oman maun mukaan. Usein laitan reilusti valkosipulia sekä mustaherukanlehtiä, tilliä, pippureita ja sinapinsiemeniä. Purkkiin voi laittaa myös chiliä tai esimerkiksi piparjuurta.

Suolakurkku ohje

Maustekurkku-reseptin jujuna on kurkkujen tekeytyminen huoneenlämmössä. Kolme vuorokautta riittää hyvin, sen jälkeen kurkut purkitetaan, kaadetaan liemi päälle ja laitetaan jääkaappiin. Ja mikä parasta, kurkut ovat heti valmiita syötäväksi.

Muista myös nämä loistavat säilöntäreseptit:

Maustekurkut eli suolakurkut – helppo ohje ilman keittämistä

Tällä reseptillä saat parhaat suolakurkut!
Esivalmistelu20 mins
Tekeytyminen (päivinä)3 d

Raaka-aineet

  • 1 kg avomaakurkkuja
  • 2 dl väkiviinaetikkaa
  • 2 dl sokeria4
  • dl kivennäisvettä tai tavallista vettä
  • 1 1/2 rkl suolaa
  • valkosipulinkynsiä
  • mustaherukanlehtiä
  • tilliä
  • sinapinsiemeniä
  • mustapippureita

Tee näin

  • Pese kurkut ja viipaloi ne.
  • Kuori ja halutessasi puolita valkosipulinkynnet.
  • Sekoita kulhossa kaikki ainekset, huolehdi että sokeri ja suola liukenevat liemeen.
  • Jätä kulho peitettynä huoneenlämpöön kolmeksi vuorokaudeksi. Sekoittele välillä.
  • Lado kurkut purkkeihin mausteineen ja kaada liemi päälle.
  • Säilytä jääkaapissa.
  • Kurkut ovat heti syöntivalmiita.

Vinkit!

Liemen suhde on siis 1:1:2: (etikka:sokeri:vesi), joten voit helposti puolittaa, tuplata tai triplata liemen määrän. Huomioi muutokset myös suolan määrässä.

Muista seurata Kokkipottilaa myös Instagramissa!

Kuvassa on linkki kaikkiin jouluresepteihin. Kuvassa on kehottava teksti ja saaristolaisleipä.

19 Comments

  1. Mietin ..voiko sokeria lisätä myöhemmin purkkiin jos ei ole sopivia omalle suulle??
    Ohje hyvä!

  2. Hei, ajattelin kokeilla, mutta ylhäällä sanot hätänumeron ja aakkosten mukaan 1:1:2 etikka-sokeri-vesi, mutta alla ohjeessa on 2:2:1 etikka 2dl- sokeri 2 dl -vesi dl eli mitä mitä mitä ?
    Pitäiskö olla vettä enemmän? 4 dl

  3. Jee! Kiitos, sartsa, kun palasit kommentoimaan! Tästä tuli hyvä mieli!

  4. Toinen satsi menossa,kiitos huippu hyvästä ohjeesta ? t.sartsa

  5. Eikun juuri noin, kaikki kerralla sekaisin! Mutta hyvä kun kysyit!

    Sama homma edessä meilläkin, jahka saan riittävästi kurkkuja.

  6. Testissä nämä huoneenlämpöiset.. Teinkö mokan,kun laitoin nesteen sekaan jo nyt,vai olisiko pitänyt vasta purkitusvaiheessa lisätä etikka ja vesi?

  7. Kurkut on purkissa, tai itseasiassa ei paljoakaan enää – ovat melkein syöty. Rapeita ja herkullisia! Minusta tällä menetelmällä tulee rapeampia kuin kiehautussysteemillä.

  8. Hyvä ohje, pitää kokeilla. Aiemmin olen tehnyt vaan kiehauttamalla.. Herkullisen näköinen tuo kurkku-tilli-mustaherukka-vs sekoitus!

  9. Muutaman kerran olen tehnyt ennenkin jaanat ja hyviä tulee. Nyt on menossa päivä kaksi ja puoli. Homma toimii kuin nakutettu ja kurkut maistuu hullunhyviltä. Aamulla purkituspuuhia.

  10. Oon kanssa tehnyt tuolla kiehautusmenetelmällä, mutta tuo Jaanan tapa on kyllä jännä. Pitääkin kokeilla millaisia tulee.

  11. Kylmäkellari on onnea!

    Joskus mekin säilöttiin kaupan mausteseoksella ja hyviähän niistäkin tulee, mutta maun säätäminen on vaan niin kivaa 🙂

  12. Purkkipurnaus on tuttu ääni meillä(kin). Voi munaparat!

    Minä en millään raatsi säilöä kasvihuonekurkkuja. Ne syödään kilpaa, liikaa ei ole vielä tullut 🙂

  13. Hyvä ohje,minä olen luottanut kaupan mausteseokseen ja siihen etikkaa ja vettä…hyvin ovat maistuneet.Kokeilenpa tätä lopuille kurkkupenkin tulokkaille.Onneksi on Minnan ja Miikan kylmäkellari,siellä on jo umpioituja sieniä ja omenatuoremehua ja yksi purkillinen kurkkuja ja ja…

  14. Ihanat hätänumerokurkut! Pitääkin muistaa tuo nyrkkisääntö, kun kasvihuoneesta vielä irtoaa 3 kurkkua (juu, säilön ihan taviskurkut).
    Eikä kerrota kenellekään, että eilen rouvan säilöntäpurkkeja siirtäessä joku pudotti kennollisen kananmunia jääkaapista lattialle. Ei niitä purkkeja nyt _niin_ paljon ole…

  15. Aika monella tuntuu olevan sama ongelma tilan kanssa. Meillä on toinen jääkaappi, mutta isoa rohjoa tuntuu ihan hullulta ja rahan hävikiltä pitää päällä muutaman purkin takia. Että jos teet kurkkuja, tuo ne tänne säilöön 😀

  16. Suolis 🙂
    Koko talveksi ei meilläkään kurkkuja säilötä, mutta maun vuoksi ja spesiaalitapauksia varten muutama purnukka.

  17. Minä olen tehnyt (äitini tapaan) tuolla kiehautusmenetelmällä. Nyt vaan en ole moneen vuoteen voinut tehdä, kun en saa niitä purkkeja mihinkään. Alkaa tuo meidän super pieni jääkaappi/pakastin ihan tosissaan jo hermostuttamaan… mutta ensin pitää tienata keittiöremppaan rahat 🙂

  18. Meillä teinistön maustekurkuista pitävä osasto kutsuu näitä herkkuja tuttavallisesti nimellä suolikset. Enää se ei äitiäkään hätkäytä. Ojentaa vaan uutta purkkia kaapista. Emme ole moneen vuoteen säilöneet kurkkuja, tekosyyni on nimeltään kellarinpuute. 🙂 Syömme suositun germaanimarketin pitkulaisia "suoliksia".

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti