• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit
  • TIlaa uutiskirje

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Pääsiäinen
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Salaatit
  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Aamupala & brunssi
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat

Yleinen

Maustekurkut – helppo säilöntäklassikko

Maustekurkut tai suolakurkut – rakkaalla reseptillä on monta nimeä. Tämä helpoin ja paras suolakurkku-ohje kannattaa ottaa talteen!

Suolakurkku ohje

Parhaat maustekurkut syntyvät muutamalla raaka-aineella ja ilman keittämistä. Salaisuutena on etikan, sokerin, veden ja suolan muodostama liemipohja, joka maustetaan pippurilla ja tillillä, ehkä muillakin mauilla.

Tämä suolakurkku- tai maustekurkkuresepti ei ole ainoa tapa tehdä hyviä maustekurkkuja, mutta helpoin tapa tämä varmasti on. Ja aika usein arjessa helppoudella on paikkansa, varsinkin kun lopputulos on täydellinen.

Säilöntäliemen muistisääntö: hätänumero ja aakkosjärjestys

Teen mausteliemen varsin perinteisellä 1:1:2 -ohjeella. Liemen suhteiden muistisääntö on helppo: hätänumero ja aakkosjärjestys. Etikan, sokerin ja veden lisäksi liemeen laitetaan mausteita oman maun mukaan. Usein laitan reilusti valkosipulia sekä mustaherukanlehtiä, tilliä, pippureita ja sinapinsiemeniä. Purkkiin voi laittaa myös chiliä tai esimerkiksi piparjuurta.

Suolakurkku ohje

Maustekurkku-reseptin jujuna on kurkkujen tekeytyminen huoneenlämmössä. Kolme vuorokautta riittää hyvin, sen jälkeen kurkut purkitetaan, kaadetaan liemi päälle ja laitetaan jääkaappiin. Ja mikä parasta, kurkut ovat heti valmiita syötäväksi.

Muista myös nämä loistavat säilöntäreseptit:

  • Uunissa umpiointi
  • Omenahillo uunissa
  • 3 parasta tapaa säilöä omenat
  • Lakkahillo

Maustekurkut eli suolakurkut – helppo ohje ilman keittämistä

Tällä reseptillä saat parhaat suolakurkut!
Esivalmistelu20 mins
Tekeytyminen (päivinä)3 d

Raaka-aineet

  • 1 kg avomaakurkkuja
  • 2 dl väkiviinaetikkaa
  • 2 dl sokeria4
  • dl kivennäisvettä tai tavallista vettä
  • 1 1/2 rkl suolaa
  • valkosipulinkynsiä
  • mustaherukanlehtiä
  • tilliä
  • sinapinsiemeniä
  • mustapippureita

Tee näin

  • Pese kurkut ja viipaloi ne.
  • Kuori ja halutessasi puolita valkosipulinkynnet.
  • Sekoita kulhossa kaikki ainekset, huolehdi että sokeri ja suola liukenevat liemeen.
  • Jätä kulho peitettynä huoneenlämpöön kolmeksi vuorokaudeksi. Sekoittele välillä.
  • Lado kurkut purkkeihin mausteineen ja kaada liemi päälle.
  • Säilytä jääkaapissa.
  • Kurkut ovat heti syöntivalmiita.

Vinkit!

Liemen suhde on siis 1:1:2: (etikka:sokeri:vesi), joten voit helposti puolittaa, tuplata tai triplata liemen määrän. Huomioi muutokset myös suolan määrässä.

Muista seurata Kokkipottilaa myös Instagramissa!


16 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Pienet ja rukiiset mustikkapiirakat (hand pies)
Next Post: Ruusukaali-avokadosalaatti rapealla kinkulla ja parmesaanilla »

Reader Interactions

Comments

  1. Hannele says

    30.8.2014 at 10:29

    Jee! Kiitos, sartsa, kun palasit kommentoimaan! Tästä tuli hyvä mieli!

    Reply
  2. Anonyymi says

    28.8.2014 at 16:39

    Toinen satsi menossa,kiitos huippu hyvästä ohjeesta 😊 t.sartsa

    Reply
  3. Hannele says

    16.8.2014 at 15:09

    Eikun juuri noin, kaikki kerralla sekaisin! Mutta hyvä kun kysyit!

    Sama homma edessä meilläkin, jahka saan riittävästi kurkkuja.

    Reply
  4. sartsa says

    15.8.2014 at 21:05

    Testissä nämä huoneenlämpöiset.. Teinkö mokan,kun laitoin nesteen sekaan jo nyt,vai olisiko pitänyt vasta purkitusvaiheessa lisätä etikka ja vesi?

    Reply
  5. Hannele says

    29.8.2013 at 17:35

    Kurkut on purkissa, tai itseasiassa ei paljoakaan enää – ovat melkein syöty. Rapeita ja herkullisia! Minusta tällä menetelmällä tulee rapeampia kuin kiehautussysteemillä.

    Reply
  6. Jokihaka Kokkaa says

    27.8.2013 at 05:32

    Hyvä ohje, pitää kokeilla. Aiemmin olen tehnyt vaan kiehauttamalla.. Herkullisen näköinen tuo kurkku-tilli-mustaherukka-vs sekoitus!

    Reply
  7. Hannele says

    26.8.2013 at 16:08

    Muutaman kerran olen tehnyt ennenkin jaanat ja hyviä tulee. Nyt on menossa päivä kaksi ja puoli. Homma toimii kuin nakutettu ja kurkut maistuu hullunhyviltä. Aamulla purkituspuuhia.

    Reply
  8. Ankerias Vipunen says

    26.8.2013 at 14:40

    Oon kanssa tehnyt tuolla kiehautusmenetelmällä, mutta tuo Jaanan tapa on kyllä jännä. Pitääkin kokeilla millaisia tulee.

    Reply
  9. Hannele says

    25.8.2013 at 14:50

    Kylmäkellari on onnea!

    Joskus mekin säilöttiin kaupan mausteseoksella ja hyviähän niistäkin tulee, mutta maun säätäminen on vaan niin kivaa 🙂

    Reply
  10. Hannele says

    25.8.2013 at 14:48

    Purkkipurnaus on tuttu ääni meillä(kin). Voi munaparat!

    Minä en millään raatsi säilöä kasvihuonekurkkuja. Ne syödään kilpaa, liikaa ei ole vielä tullut 🙂

    Reply
  11. Seija says

    25.8.2013 at 11:32

    Hyvä ohje,minä olen luottanut kaupan mausteseokseen ja siihen etikkaa ja vettä…hyvin ovat maistuneet.Kokeilenpa tätä lopuille kurkkupenkin tulokkaille.Onneksi on Minnan ja Miikan kylmäkellari,siellä on jo umpioituja sieniä ja omenatuoremehua ja yksi purkillinen kurkkuja ja ja…

    Reply
  12. Ulla says

    25.8.2013 at 11:16

    Ihanat hätänumerokurkut! Pitääkin muistaa tuo nyrkkisääntö, kun kasvihuoneesta vielä irtoaa 3 kurkkua (juu, säilön ihan taviskurkut).
    Eikä kerrota kenellekään, että eilen rouvan säilöntäpurkkeja siirtäessä joku pudotti kennollisen kananmunia jääkaapista lattialle. Ei niitä purkkeja nyt _niin_ paljon ole…

    Reply
  13. Hannele says

    25.8.2013 at 08:09

    Aika monella tuntuu olevan sama ongelma tilan kanssa. Meillä on toinen jääkaappi, mutta isoa rohjoa tuntuu ihan hullulta ja rahan hävikiltä pitää päällä muutaman purkin takia. Että jos teet kurkkuja, tuo ne tänne säilöön 😀

    Reply
  14. Hannele says

    25.8.2013 at 08:06

    Suolis 🙂
    Koko talveksi ei meilläkään kurkkuja säilötä, mutta maun vuoksi ja spesiaalitapauksia varten muutama purnukka.

    Reply
  15. Minna Vuo-Cho says

    25.8.2013 at 07:01

    Minä olen tehnyt (äitini tapaan) tuolla kiehautusmenetelmällä. Nyt vaan en ole moneen vuoteen voinut tehdä, kun en saa niitä purkkeja mihinkään. Alkaa tuo meidän super pieni jääkaappi/pakastin ihan tosissaan jo hermostuttamaan… mutta ensin pitää tienata keittiöremppaan rahat 🙂

    Reply
  16. Sari - CampaSimpukka says

    25.8.2013 at 05:08

    Meillä teinistön maustekurkuista pitävä osasto kutsuu näitä herkkuja tuttavallisesti nimellä suolikset. Enää se ei äitiäkään hätkäytä. Ojentaa vaan uutta purkkia kaapista. Emme ole moneen vuoteen säilöneet kurkkuja, tekosyyni on nimeltään kellarinpuute. 🙂 Syömme suositun germaanimarketin pitkulaisia "suoliksia".

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

aamupala|brunssi alkuruoat arjentaklaaja arkiruoka BBQ broileri Co-creation foodlover Hävikistä herkuksi joulu Joulukalenteri juhlat juomat jälkiruoat kanaruoat kastikkeet kasvisruoat keitot keittiöpuutarha kikherne leivonta liharuoat lisäkkeet makeat leivonnaiset matkailu merenelävät munakoiso muuta naposteltavaa nopeat ja helpot pasta peruna pikkuruoat ravintolat resepti ruoka salaatit sienet sisältöyhteistyö suklaa suolaiset leivonnaiset säilöntä tahnat/kastikkeet tomaatti yhden astian ruoat

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo lammaspaisti

Helppo tortelliinivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.

SAVE & ACCEPT