Lakkahillo
Lakkahillo on makeaa kultaa – tällä reseptillä siitä tulee mielestäni parasta.

Kukaan ei varmasti ole voinut välttyä kesän kultaisimmalta uutiselta: Lakka- eli hillasato on vuonna 2020 huikean hyvä.
Minä kannoin Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakuntarajan tuntumassa olevalta suolta soiden kultaa kotiin kilokaupalla. Osan laitoin sellaisenaan pakastimeen syksyn ja talven herkuttelua varten, osasta lakkasaalista tein lakkahilloa.
Teen hillon hyvin perinteisellä menetelmällä: hillosokeria käyttäen. Mutta kahdella pienellä kikalla hillahillosta (ah, rakastan tuota riimiparisanaa, vaikka minulle oranssinkeltainen marja onkin lakka) saa mielestäni kaikkein parasta.
Näillä vinkeillä saat parasta lakkahilloa
- Anna marjojen ja sokerin mehustua ennen hillon keittämistä.
- Käytä sokeria kolmasosa lakkojen painosta. Näin lakoille ominainen hapokkuus on tasapainossa makeuden kanssa.
- Muista poistaa vaahto huolellisesti hillon keittyessä.

Jos et pääse suolle, löydät lakkoja varmasti torilta tai kaupasta. Muista myös, että hilloa voi keittää vaikka purkillisen kerrallaan – ei sitä koko kylälle tarvitse keittää.
Ja kun säilömisen vauhtiin pääset, muista myös nämä helpot reseptit:
- Omenahillo uunissa
- Raparperihillo uunissa
- Kesän maut talteen: yrttien säilönnän top kolme
- Uunissa umpiointi
Äläkä unohda tätä upeaa lakkareseptiäni (lupaan kehitellä reseptille pian kavereita):

Lakkahillo
Välineet
- puhtaita lasipurkkeja
Raaka-aineet
- 3 osaa lakkoja
- 1 osa hillosokeria
Tee näin
- Sekoita puhdistetut marjat ja sokeri.
- Anna mehustua noin tunti, ehkä pidempäänkin. Huomaat kuinka sokeri sulaa marjojen joukkoon.
- Keitä lakkahilloa keskilämmöllä 10–15 minuuttia.
- Poista vaahto.
- Ota hillo pois liedeltä ja anna jäähtyä 30 minuuttia.
- Purkita kuuma hillo puhtaisiin lasipurkkeihin. Laita purkit aivan täyteen, jotta niihin jää mahdollisimman vähän ilmaa. Täydet purkit myös umpioituvat usein itsestään jäähtyessään.
- Jäähdytä hillo ja säilytä mieluiten viileässä. Avattu hillopurkki säilytetään jääkaapissa.