Yrttien säilöminen – näillä vinkeillä saat kesän maut talteen

Yrttien säilöminen varmistaa, että saat kesän parhaat maut talteen! Lue parhaat vinkit yrttien säilöntään.

Yrttien säilöminen – laita kesän maut talteen.

Jääpalamuoteissa on yrttisilppua ja öljyä. Kuvassa on myös runsaasti yrttejä ja yrttien kukkia.

Yrttejä voi säilöä pakastamalla siltään tai kätevinä yrtti-öljykuutioina, kuivattamalla tai tekemällä yrteistä esimerkiksi yrttisuolaa tai pestoa. Kaikista tärkeintä on säilöä yrttejä sellaisella tavalla, joita syksyn ja talven aikana tulee käytettyä.

Kokosin tähän artikkeliin helpoimmat – ja herkuimmat – tavat saada yrttien hehku talteen.

YRTTIEN PAKASTAMINEN

Ehkä helpoin tapa saada yrtit säilöön on pakastaa ne. Voit silputa yrttejä pakastepusseihin – tee vaikka lempiyrteistäsi yrttisekoitus. Kun yrttisilpun pakastaa ilmavasti, on siitä helppo irroitella sopiva määrä kokkailuun pitkin talvea.

Voit pakastaa oikeastaan mitä yrttejä tahansa. Esimerkiksi tilli, persilja, lipstikka, ruohosipuli, salvia ja oregano sopivat mainiosti pakastettavaksi. Basilikaa ja korianteria voit myös pakastaa, vaikka ne eivät parhaimmillaan pakastettuina olekaan – paitsi jos teet yrtti-öjykuutioita.

YRTTI-ÖLJYKUUTIOT

Helpot ja aivan tavattoman kätevät yrtti-öljykuutiot syntyvät jääpalamuoteissa silputuista yrteistä ja oliiviöljystä. Yrtit silputaan jääpalamuottien koloihin ja kolot täytetään oliiviöljyllä. Kun kuutiot ovat jäätyneet, voit laittaa ne pakastepussiin ja ottaa siltä ruoanlaittoon vaikka yksi kerrallaan. Yrttiöljyssä paistetut kananmunat, krutongit tai no, mikä vaan, on aivan superherkullista.

Yrttien säilöminen – vinkit pakastukseen ja kuivaamiseen.

Kuva on täynnä tuoreita basilikanlehtiä

YRTTIEN KUIVATTAMINEN

Yrttien kuivattaminen on perinteinen tapa säilöä yrttejä. Kuivata ilmavasti kuivurissa tai esimerkiksi lattialämmityksen päällä ja säilö ilmatiiviisti. Muista kuivattaa yrtit huolella!

YRTTISUOLA – OMAKSI ILOKSI TAI LAHJAKSI

Ehdottomasti suosikkitapani saada kesän yrttien makua ruokaan talvellakin on tehdä ihanaa yrttisuolaa. Yrttisuola on myös ihana ruokalahja. Voit tehdä yrttisuolaa yrttien sekoituksesta – esimerkiksi basilika, persilja ja pieni määrä rosmariinia, salviaa ja/tai timjamia – tai vain yhdestä yrtistä. Lue tarkat ohjeet alla olevista linkeistä:

JOKO SEURAAT KOKKIPOTTILAA INSTAGRAMISSA?