Kesän maut talteen: yrttien säilönnän top kolme

 

Jos voisin pysäyttää päivien juoksun, olisi tämä aika hyvä aika. Myönnetään, että loman loppumisellakin on jokin painoarvo, mutta ennen kaikkea tämä aika vuodesta on pienviljelijälle yksi vuoden kohokohdista. Yrtti- ja salaattipenkit pursuilevat ja ruoanlaiton voi aloittaa kipittämällä kasvimaalle. Parasta. Samalla kun nautin joka solulla, on minulla on vähän hätä. Hätä saada syödyksi sato, hätä saada kesän maut talteen. 

Yrttien säilömisen aloitin jo alkukesästä, kun silppusin ruohosipulia pakkaseen ja tein ruohosipulisuolaa. Nyt olen tehnyt pari satsia yrttisuolaa, jota käytämme läpi vuoden liki kaikessa ruoanlaitossa. Basilikaa ja salviaa olen pakastanut pestoannoksina – arjen ruokaongelmien pelastajapaloja.

Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin keväällä ilmestyneessä Purkissa! -kirjassa* on mainio ohje yrttien säilömiseen: yrttisilppua pakastetaan öljyn kanssa jääpalamuoteissa, siis samalla tapaa kuin olen pakastanut pestoa. Silppusin ison kasan yrttejä (osaan silppusin myös valkosipulia), laitoin jääpalamuotit liki täyteen silppua, kaadoin oliiviöljyä päälle ja pistin muotit pakkaseen. Täydellisiä yrttikuutioita paistamiseen, kuullottamiseen ja maustamiseen. 

Yrttien säilönnön top kolme on siis:

*Purkissa! -kirjassa on muuten vaikka kuinka paljon erinomaisia ohjeita, suosittelen.

Similar Posts

18 Comments

 1. Pitää varmaankin varata mintulle joku ihan oma alue kasvimaalta, kun se jyräsi aika pahasti esim. persiljan 🙂 vaikka olin kuullut että minttu valtaa pinta-alaa kasvimaalta, niin en uskonut ennen kuin näin, totta joka sana!

 2. Heiheihei, aivan loistoidis tuo salvian säilöminen näin. Salvia-voipasta on salvialle hyvä koti.

 3. Meillä pääsi basilika ja korianteri ihan yli, kun oli muutaman viikon käyttämättä ja nyppimättä. No ensi vuonna sitten niitä, ja korianterista talteen siemenet.
  Ajattelin kokeilla pakkaskuutioita salvia-voi -pastan varalle talveksi tuon yrttiöljyn tapaan. Talven ostosalviasta kun ei koskaan tule musta riittävän aromaattista pastaa.

 4. Heh, minä olen jonkin verran kuivannut yrttejä ja viime viikolla tein juuri samanmoisia öljy-yrttikuutioita, ja vielä samanlaiseen sydämenmuotoiseen jääpalamuottiin. Niistä tuli kyllä aika hauskoja! 🙂

 5. Niin pitää, on aivan loistava tapa saada yrtit talteen. Kuivaamisesta olen luopunut liki kokonaan.

 6. Olen samaa mieltä Purkissa! -kirjasta. Loisto-opus!

  Minttu on kyllä villi tapaus. Se saattaa yllättää sinut ensi vuonnakin, yhä villimpänä…

 7. Se on just noin – hetken kun on pois, on koko piha ihan villinä!

 8. Tiukkaa tekee meilläkin pakastimen kanssa. Onneksi anoppilassa tuossa ihan lähellä on valtava arkkupakastin 🙂

 9. Meillä on menty viime talvi ihan tylsillä kuutiomuotoisilla yrttipaloilla… Makua niistä tuli kyllä oikein kivasti, mutta mihinkä sfääreihin olisi kokki päässyt, kun olisi kaivellut sydämiä pakkasesta 🙂 ?!?

 10. Mielettömän hieno yrttikuutioidea (ja jessus, miten söpöjä yrttisydämiä!). Nyt tiedän, mitä teen viikonloppuna 🙂

 11. Purkissa! On aivan ihana kirja, olen merkinnyt sieltä ison kasan reseptejä kokeiltavaksi ja joitakin olen jo kokeillutkin, mm. pakastettuja yrttikuutioita 🙂

  Meidän kasvimaalla minttu villiintyi niin että vietin viime viikolla yhden illan valmistaen minttupussukoita pakastettavaksi 🙂

  annemi/52weeksofdeliciousness

 12. Uutta pakastinta haikailen minäkin ! Nykyiseen ei mahdu mitään ja meilläkin on koko ajan kiire syödä pihaa tyhjäksi. Varsinkin nyt, kun oltiin reissussa ja kaikki näyttää ihan villiintyneen kasvamaan sillä aikaa.

 13. Tämä on se aika vuodesta, kun haluaisin omistaa ison pakastimen. Ei mahdu ei. Juuri nyt ei yhtään mitään lisää.

  Tuo yrttikuutio idea on kuitenkin erinomainen, laitan sen korvan taakse ja odotan myöhempää elämää ison pakastimen omistajana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.