• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit
  • TIlaa uutiskirje

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Salaatit
  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Aamupala & brunssi
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Säilöntä

Kesän maut talteen: yrttien säilönnän top kolme

 

Jos voisin pysäyttää päivien juoksun, olisi tämä aika hyvä aika. Myönnetään, että loman loppumisellakin on jokin painoarvo, mutta ennen kaikkea tämä aika vuodesta on pienviljelijälle yksi vuoden kohokohdista. Yrtti- ja salaattipenkit pursuilevat ja ruoanlaiton voi aloittaa kipittämällä kasvimaalle. Parasta. Samalla kun nautin joka solulla, on minulla on vähän hätä. Hätä saada syödyksi sato, hätä saada kesän maut talteen. 

Yrttien säilömisen aloitin jo alkukesästä, kun silppusin ruohosipulia pakkaseen ja tein ruohosipulisuolaa. Nyt olen tehnyt pari satsia yrttisuolaa, jota käytämme läpi vuoden liki kaikessa ruoanlaitossa. Basilikaa ja salviaa olen pakastanut pestoannoksina – arjen ruokaongelmien pelastajapaloja.

Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin keväällä ilmestyneessä Purkissa! -kirjassa* on mainio ohje yrttien säilömiseen: yrttisilppua pakastetaan öljyn kanssa jääpalamuoteissa, siis samalla tapaa kuin olen pakastanut pestoa. Silppusin ison kasan yrttejä (osaan silppusin myös valkosipulia), laitoin jääpalamuotit liki täyteen silppua, kaadoin oliiviöljyä päälle ja pistin muotit pakkaseen. Täydellisiä yrttikuutioita paistamiseen, kuullottamiseen ja maustamiseen. 

Yrttien säilönnön top kolme on siis:

  • yrttisuola
  • basilika- ja salviapesto
  • yrtti-öljykuutiot

*Purkissa! -kirjassa on muuten vaikka kuinka paljon erinomaisia ohjeita, suosittelen.


18 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Crème Ninon – tuorehernesosekeitto kuohuviinillä
Next Post: Helppo marjakakku »

Reader Interactions

Comments

  1. annemi / 52 weeks of deliciousness says

    6.8.2013 at 08:15

    Pitää varmaankin varata mintulle joku ihan oma alue kasvimaalta, kun se jyräsi aika pahasti esim. persiljan 🙂 vaikka olin kuullut että minttu valtaa pinta-alaa kasvimaalta, niin en uskonut ennen kuin näin, totta joka sana!

    Reply
  2. Hannele says

    4.8.2013 at 06:57

    Heiheihei, aivan loistoidis tuo salvian säilöminen näin. Salvia-voipasta on salvialle hyvä koti.

    Reply
  3. Mari says

    2.8.2013 at 12:45

    Meillä pääsi basilika ja korianteri ihan yli, kun oli muutaman viikon käyttämättä ja nyppimättä. No ensi vuonna sitten niitä, ja korianterista talteen siemenet.
    Ajattelin kokeilla pakkaskuutioita salvia-voi -pastan varalle talveksi tuon yrttiöljyn tapaan. Talven ostosalviasta kun ei koskaan tule musta riittävän aromaattista pastaa.

    Reply
  4. Hannele says

    1.8.2013 at 16:16

    Hauska sattuma! Sydämet on in 🙂

    Reply
  5. Päivi / Kokkeillaan says

    1.8.2013 at 15:03

    Tie vatsaan käy sydämen kautta 🙂

    Reply
  6. Sini says

    1.8.2013 at 10:28

    Heh, minä olen jonkin verran kuivannut yrttejä ja viime viikolla tein juuri samanmoisia öljy-yrttikuutioita, ja vielä samanlaiseen sydämenmuotoiseen jääpalamuottiin. Niistä tuli kyllä aika hauskoja! 🙂

    Reply
  7. Hannele says

    1.8.2013 at 08:38

    Mitä ruokaa teet? Sulatan sydämiä.

    Reply
  8. Hannele says

    1.8.2013 at 08:37

    Jes!
    Sydänmuotti on ihan suosikkini <3

    Reply
  9. Hannele says

    1.8.2013 at 08:35

    Niin pitää, on aivan loistava tapa saada yrtit talteen. Kuivaamisesta olen luopunut liki kokonaan.

    Reply
  10. Hannele says

    1.8.2013 at 08:33

    Olen samaa mieltä Purkissa! -kirjasta. Loisto-opus!

    Minttu on kyllä villi tapaus. Se saattaa yllättää sinut ensi vuonnakin, yhä villimpänä…

    Reply
  11. Hannele says

    1.8.2013 at 08:32

    Se on just noin – hetken kun on pois, on koko piha ihan villinä!

    Reply
  12. Hannele says

    1.8.2013 at 08:31

    Tiukkaa tekee meilläkin pakastimen kanssa. Onneksi anoppilassa tuossa ihan lähellä on valtava arkkupakastin 🙂

    Reply
  13. Päivi / Kokkeillaan says

    1.8.2013 at 07:32

    Meillä on menty viime talvi ihan tylsillä kuutiomuotoisilla yrttipaloilla… Makua niistä tuli kyllä oikein kivasti, mutta mihinkä sfääreihin olisi kokki päässyt, kun olisi kaivellut sydämiä pakkasesta 🙂 ?!?

    Reply
  14. Ulla says

    1.8.2013 at 07:15

    Mielettömän hieno yrttikuutioidea (ja jessus, miten söpöjä yrttisydämiä!). Nyt tiedän, mitä teen viikonloppuna 🙂

    Reply
  15. Jokihaka Kokkaa says

    1.8.2013 at 06:02

    Näppärää! Pitää testata..

    Reply
  16. Anonyymi says

    1.8.2013 at 05:39

    Purkissa! On aivan ihana kirja, olen merkinnyt sieltä ison kasan reseptejä kokeiltavaksi ja joitakin olen jo kokeillutkin, mm. pakastettuja yrttikuutioita 🙂

    Meidän kasvimaalla minttu villiintyi niin että vietin viime viikolla yhden illan valmistaen minttupussukoita pakastettavaksi 🙂

    annemi/52weeksofdeliciousness

    Reply
  17. Minna Vuo-Cho says

    1.8.2013 at 05:26

    Uutta pakastinta haikailen minäkin ! Nykyiseen ei mahdu mitään ja meilläkin on koko ajan kiire syödä pihaa tyhjäksi. Varsinkin nyt, kun oltiin reissussa ja kaikki näyttää ihan villiintyneen kasvamaan sillä aikaa.

    Reply
  18. Jonna says

    1.8.2013 at 05:23

    Tämä on se aika vuodesta, kun haluaisin omistaa ison pakastimen. Ei mahdu ei. Juuri nyt ei yhtään mitään lisää.

    Tuo yrttikuutio idea on kuitenkin erinomainen, laitan sen korvan taakse ja odotan myöhempää elämää ison pakastimen omistajana.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

aamupala|brunssi alkuruoat arjentaklaaja arkiruoka BBQ broileri Co-creation foodlover Hävikistä herkuksi joulu Joulukalenteri juhlat juomat jälkiruoat kanaruoat kastikkeet kasvisruoat keitot keittiöpuutarha kikherne leivonta liharuoat lisäkkeet makeat leivonnaiset matkailu merenelävät muuta naposteltavaa nopeat ja helpot pasta peruna pikkuruoat ravintolat resepti ruoka salaatit sienet sisältöyhteistyö sitruuna suklaa suolaiset leivonnaiset säilöntä tahnat/kastikkeet tomaatti yhden astian ruoat

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.

SAVE & ACCEPT