Yrttien säilöminen – näillä vinkeillä saat kesän maut talteen

Yrttien säilöminen varmistaa, että saat kesän parhaat maut talteen! Lue parhaat vinkit yrttien säilöntään.

Yrttien säilöminen – laita kesän maut talteen.

Jääpalamuoteissa on yrttisilppua ja öljyä. Kuvassa on myös runsaasti yrttejä ja yrttien kukkia.

Yrttejä voi säilöä pakastamalla siltään tai kätevinä yrtti-öljykuutioina, kuivattamalla tai tekemällä yrteistä esimerkiksi yrttisuolaa tai pestoa. Kaikista tärkeintä on säilöä yrttejä sellaisella tavalla, joita syksyn ja talven aikana tulee käytettyä.

Kokosin tähän artikkeliin helpoimmat – ja herkuimmat – tavat saada yrttien hehku talteen.

YRTTIEN PAKASTAMINEN

Ehkä helpoin tapa saada yrtit säilöön on pakastaa ne. Voit silputa yrttejä pakastepusseihin – tee vaikka lempiyrteistäsi yrttisekoitus. Kun yrttisilpun pakastaa ilmavasti, on siitä helppo irroitella sopiva määrä kokkailuun pitkin talvea.

Voit pakastaa oikeastaan mitä yrttejä tahansa. Esimerkiksi tilli, persilja, lipstikka, ruohosipuli, salvia ja oregano sopivat mainiosti pakastettavaksi. Basilikaa ja korianteria voit myös pakastaa, vaikka ne eivät parhaimmillaan pakastettuina olekaan – paitsi jos teet yrtti-öjykuutioita.

YRTTI-ÖLJYKUUTIOT

Helpot ja aivan tavattoman kätevät yrtti-öljykuutiot syntyvät jääpalamuoteissa silputuista yrteistä ja oliiviöljystä. Yrtit silputaan jääpalamuottien koloihin ja kolot täytetään oliiviöljyllä. Kun kuutiot ovat jäätyneet, voit laittaa ne pakastepussiin ja ottaa siltä ruoanlaittoon vaikka yksi kerrallaan. Yrttiöljyssä paistetut kananmunat, krutongit tai no, mikä vaan, on aivan superherkullista.

Yrttien säilöminen – vinkit pakastukseen ja kuivaamiseen.

Kuva on täynnä tuoreita basilikanlehtiä

YRTTIEN KUIVATTAMINEN

Yrttien kuivattaminen on perinteinen tapa säilöä yrttejä. Kuivata ilmavasti kuivurissa tai esimerkiksi lattialämmityksen päällä ja säilö ilmatiiviisti. Muista kuivattaa yrtit huolella!

YRTTISUOLA – OMAKSI ILOKSI TAI LAHJAKSI

Ehdottomasti suosikkitapani saada kesän yrttien makua ruokaan talvellakin on tehdä ihanaa yrttisuolaa. Yrttisuola on myös ihana ruokalahja. Voit tehdä yrttisuolaa yrttien sekoituksesta – esimerkiksi basilika, persilja ja pieni määrä rosmariinia, salviaa ja/tai timjamia – tai vain yhdestä yrtistä. Lue tarkat ohjeet alla olevista linkeistä:

JOKO SEURAAT KOKKIPOTTILAA INSTAGRAMISSA?

18 Comments

 1. Pitää varmaankin varata mintulle joku ihan oma alue kasvimaalta, kun se jyräsi aika pahasti esim. persiljan 🙂 vaikka olin kuullut että minttu valtaa pinta-alaa kasvimaalta, niin en uskonut ennen kuin näin, totta joka sana!

 2. Heiheihei, aivan loistoidis tuo salvian säilöminen näin. Salvia-voipasta on salvialle hyvä koti.

 3. Meillä pääsi basilika ja korianteri ihan yli, kun oli muutaman viikon käyttämättä ja nyppimättä. No ensi vuonna sitten niitä, ja korianterista talteen siemenet.
  Ajattelin kokeilla pakkaskuutioita salvia-voi -pastan varalle talveksi tuon yrttiöljyn tapaan. Talven ostosalviasta kun ei koskaan tule musta riittävän aromaattista pastaa.

 4. Heh, minä olen jonkin verran kuivannut yrttejä ja viime viikolla tein juuri samanmoisia öljy-yrttikuutioita, ja vielä samanlaiseen sydämenmuotoiseen jääpalamuottiin. Niistä tuli kyllä aika hauskoja! 🙂

 5. Niin pitää, on aivan loistava tapa saada yrtit talteen. Kuivaamisesta olen luopunut liki kokonaan.

 6. Olen samaa mieltä Purkissa! -kirjasta. Loisto-opus!

  Minttu on kyllä villi tapaus. Se saattaa yllättää sinut ensi vuonnakin, yhä villimpänä…

 7. Se on just noin – hetken kun on pois, on koko piha ihan villinä!

 8. Tiukkaa tekee meilläkin pakastimen kanssa. Onneksi anoppilassa tuossa ihan lähellä on valtava arkkupakastin 🙂

 9. Meillä on menty viime talvi ihan tylsillä kuutiomuotoisilla yrttipaloilla… Makua niistä tuli kyllä oikein kivasti, mutta mihinkä sfääreihin olisi kokki päässyt, kun olisi kaivellut sydämiä pakkasesta 🙂 ?!?

 10. Mielettömän hieno yrttikuutioidea (ja jessus, miten söpöjä yrttisydämiä!). Nyt tiedän, mitä teen viikonloppuna 🙂

 11. Purkissa! On aivan ihana kirja, olen merkinnyt sieltä ison kasan reseptejä kokeiltavaksi ja joitakin olen jo kokeillutkin, mm. pakastettuja yrttikuutioita 🙂

  Meidän kasvimaalla minttu villiintyi niin että vietin viime viikolla yhden illan valmistaen minttupussukoita pakastettavaksi 🙂

  annemi/52weeksofdeliciousness

 12. Uutta pakastinta haikailen minäkin ! Nykyiseen ei mahdu mitään ja meilläkin on koko ajan kiire syödä pihaa tyhjäksi. Varsinkin nyt, kun oltiin reissussa ja kaikki näyttää ihan villiintyneen kasvamaan sillä aikaa.

 13. Tämä on se aika vuodesta, kun haluaisin omistaa ison pakastimen. Ei mahdu ei. Juuri nyt ei yhtään mitään lisää.

  Tuo yrttikuutio idea on kuitenkin erinomainen, laitan sen korvan taakse ja odotan myöhempää elämää ison pakastimen omistajana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.