|

Perunasalaatti kirkkaalla kastikkeella

Heinäkuuta, lomalaiset, työmyyrät ja muut kesäheinät! Minulla on peruna-asiaa.

Ensisijaisesti uudet perunat, erityisesti Siiklit, kannattaa mielestäni syödä siltään yrttisuolan, tillin ja voin kanssa. Herra Kokki taas vannoo sillin nimeen. Sitten kun voi- tai sillipottua on syöty riittämiin, voi siirtyä salaattihommiin. Perunasalaattiin sopii sekä kylmät (ylijääneet) että vastakeitetyt perunat.

Perunasalaatin ohje on itse asiassa toiveresepti; Facebookin puolella yksi lukijani kertoi keittävänsä perunoita usein liikaa ja kaipasi reseptiä hävikistä herkuksi teemalla. Uudet herkkuperunat eivät kaipaa kamukseen kuin raikkaan kastikkeen, sipulia ja tilliä. 

Omaan maahan ei tänä kesänä perunoita piilotettu, mutta sadonkorjaaja oli ehkä ollut epätarkka, koska pari perunan tainta puskee muiden kasvustojen lomasta suostumatta epähuomiossa tehtyihin kitkentäyrityksiin.

****

n. 800g uusia perunoita

nipullinen kevät/kesäsipuleita

1 dl tillisilppua

kastike

1 dl oliiviöljyä

½ dl valkoviinietikkaa (tai vastaavaa)

2-3 tl sinappia (makea ja vahva on hyvä)

n. 2 tl sokeria

suolaa

pippuria

Viipaloi keitetyt perunat. Kylmät perunat pysyvät paremmin kasassa mutta toisaalta lämpimät perunat imaisevat hieman paremmin (ja nopeammin) makuja. Molemmat siis sopivat tähän salaattiin hyvin. Silppua myös sipulit varsineen sekä tilli.

Tee kastike sekoittamalla voimakkaasti kaikki aineet yhteen. Sekoita perunat, sipulit ja tilli kulhossa, lisää kastike ja sekoita. Maista ja säädä suola ja pippuri. Anna maustua viileässä.

HUOM! Jos sinulla on vähemmän perunoita, voit joko tehdä pienemmän määrän kastiketta tai käyttää kastikkeen vihersalaatin kaverina.

****

4 Comments

  1. Virpi, Ja kun viitsis hakea torilta perunat, sais oikeasti vastanostettuja (tai jos joku muistas laittaa perunoita kasvamaan…).

    Tusla, oon niin samaa mieltä peruna-asiasta! Paitsi joskus talvella kyllä iskee uuniperunahimo.

    annemi, Mikä on sun perunasalaattisuosikki? Kastike? Lisukkeet? Kerro!

  2. Uudet perunat ja niistä tehdyt salaatit ovat kyllä meidän kesän hitti 🙂 nam!

  3. Uudet perunat on oikeastaan melkein ainoa versio perunasta, jota välillä oikein himoitsen. Tai sitten en vaan ole löytänyt vielä sisäistä kuoriperuna-ihmistäni. Mutta on nuo uutukaiset herkkuja! Ja pottusalde kesän parhaita asioita myös!

    Sitä silliä en kyllä käsitä. Jos vaikka voisinkin syödä kalaa, niin silti en. Makuasioita!

  4. Uudet perunat on ihania. En ehdi ikinä kyllästyä niihin, kun lopulta se makein uuspottuaika kestää aika vähän aikaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.