|

Perunasalaatti kirkkaalla kastikkeella

Heinäkuuta, lomalaiset, työmyyrät ja muut kesäheinät! Minulla on peruna-asiaa.

Ensisijaisesti uudet perunat, erityisesti Siiklit, kannattaa mielestäni syödä siltään yrttisuolan, tillin ja voin kanssa. Herra Kokki taas vannoo sillin nimeen. Sitten kun voi- tai sillipottua on syöty riittämiin, voi siirtyä salaattihommiin. Perunasalaattiin sopii sekä kylmät (ylijääneet) että vastakeitetyt perunat.

Perunasalaatin ohje on itse asiassa toiveresepti; Facebookin puolella yksi lukijani kertoi keittävänsä perunoita usein liikaa ja kaipasi reseptiä hävikistä herkuksi teemalla. Uudet herkkuperunat eivät kaipaa kamukseen kuin raikkaan kastikkeen, sipulia ja tilliä. 

Omaan maahan ei tänä kesänä perunoita piilotettu, mutta sadonkorjaaja oli ehkä ollut epätarkka, koska pari perunan tainta puskee muiden kasvustojen lomasta suostumatta epähuomiossa tehtyihin kitkentäyrityksiin.

****

n. 800g uusia perunoita

nipullinen kevät/kesäsipuleita

1 dl tillisilppua

kastike

1 dl oliiviöljyä

½ dl valkoviinietikkaa (tai vastaavaa)

2-3 tl sinappia (makea ja vahva on hyvä)

n. 2 tl sokeria

suolaa

pippuria

Viipaloi keitetyt perunat. Kylmät perunat pysyvät paremmin kasassa mutta toisaalta lämpimät perunat imaisevat hieman paremmin (ja nopeammin) makuja. Molemmat siis sopivat tähän salaattiin hyvin. Silppua myös sipulit varsineen sekä tilli.

Tee kastike sekoittamalla voimakkaasti kaikki aineet yhteen. Sekoita perunat, sipulit ja tilli kulhossa, lisää kastike ja sekoita. Maista ja säädä suola ja pippuri. Anna maustua viileässä.

HUOM! Jos sinulla on vähemmän perunoita, voit joko tehdä pienemmän määrän kastiketta tai käyttää kastikkeen vihersalaatin kaverina.

****