Rakthai – nelostien yllättäjä

Oulusta etelään, pohjoiseen tai itään vievien teiden ritarina joutuu toteamaan sen saman yksitoikkoisuuden, joka ihmetyttää joka puolella Suomea: jos haluaisi välttää aakkoshuoltoasemia, saisi ihan rauhassa syödä omia eväitään.

ABC ei ole meille kirosana, vaikka muovitettu mauttomuus ei syömään houkuttelekaan. Silti, useimmiten, pysähdymme suuressa ja mahtavassa (?), pienet ja keskisuuret kilpailijansa jyränneessä jätissä, sillä eittämättä hyviäkin puolia on: ABC on auki, jos ei aina niin melkein kuitenkin. Tiedät mitä saat, vaikka et saisikaan mitä haluaisit. Vessat ovat siistit, joskaan elämys se ei ole niin kuin joskus pienessä putiikissa. Kyljessä olevasta kaupasta saa evästä ja karun arkinen todellisuus on, että jos haluaa autoilla vaikka Oulusta Kuopioon (ja me haluamme), ei vaihtoehtoja oikeasti tien varrella ole. Tai no, on*, mutta Puolivälin Baari Ahokylässä ei ehkä varsinaisesti ole se elämys, jota haemme, vaikka elämys se on. Todella.

Mutta puhkikulutettujenkin teiden (4 ja 5) varsilta voi joskus löytää positiivisia yllättäjiä. 4-tiellä, Pihtiputaalla, 200 km Oulusta etelään, on täältä käsin katsottuna ensin Shell ja kotvan päästä pikkuruinen Seo. Seon kyljessä on thaimaalainen ravintola, Rakthai, joka on Thaimaasta Suomeen muuttaneen pariskunnan yritys. Ravintola ei näytä houkuttelevalta, mutta ennakkoasenteen jättäminen kynnykselle kannattaa.

Vastaanotto Rakthaissa on ystävällinen ja lämmin, kutsuva. Pariskunta puhuu Suomea iloisesti palvellen ja kertoo mielellään annoksistaan. Kuultiinpa sekin, että tangokuningas-Amadeus pysähtyy aina Rakthaissa keikkamatkoillaan ja syö kanaa hapanimeläkastikkeella. Ravintoloitsijoiden ylpeys omasta tekemisestä ja halu tehdä hyvää ovat merkillepantavia asioita. Ruoka on maukasta, suorastaan erinomaista. Tulisuutta on säädetty suomalaiseen suuhun sopivammaksi. Annokset valmistetaan tilausten mukaan, joten kasvikset ovat rapeita ja ruoka kuumaa. Suosittelemme!

Ketjujen karttajien kootut taukopaikat löytyy ladattavana puhelinsovelluksena (Vaihtoehto ABC:lle). Kartalle koottuja itsenäisiä huoltsikoita on koottu myös esimerkiksi tänne. Onko sinulla tiedossa joku tien varren yllättäjä? Me olemme reissussa usein autolla, joten kaikki vinkit otamme innolla vastaan.

*Lapinlahdella (5-tie) on muuten kaksikin hauskaa huilipaikkaa, jotka houkuttelisivat useimminkin, jos sijainti ei olisi niin lähellä määränpäätä, mualiman nappaa. Matin ja Liisan asema Iloisine Viiveineen on yrittäjävetoinen paikka, vaikka Nesteen lipun alla majaileekin. Vähän pohjoisempana 5-tien varressa oleva Hyvä-Eväs -grillion myös kokeilemisen arvoinen paikka. Pieni P-levike on aina täynnä autoja, kun grillin luukut ovat auki.