• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Salaatit
  • Aamupala & brunssi
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Kakut Leivonta

Raparperikakku & seljankukkavaahto

Raparperi on kyllä upea raaka-aine. Osa hehkusta selittynee sillä, että se aloittaa satokauden (tai vuohenputkihan sen oikeastaan aina aloittaa, mutta sitä vihaan niin paljon, etten kykene sitä syömään). Raparperissa on vähän samaa hehkua kuin parsassa, vaikka ne painivatkin ihan eri sarjoissa. Kausi on intensiivinen mutta lyhyt, ja joka vuosi varsia odottaa yhtä innokkaasti. Kevään ja alkukesän sadossa on jotain käsittämättömän maagista, sellaista poikkeuksellista tunnelmaa, jota kesän muussa sadossa ei ole. Pitkän talven ja harmauden jälkeen maa tuottaakin yhtäkkiä syötävää, pursuaa virheyttä ja antaa elinvoimaa. Siinä on aina vähän sellaista taikapölyn tuntua. Luulen, että vain me pohjoisen kummalliset asukkaat voimme sen magiikan täysin ymmärtää.

Raparperin kaveriksi seljankukka sopii upeasti. Olen yhdistänyt näitä kahta sulomuikkusta ennenkin: raparperi-seljankukkamimosa ja seljankukalla maustettu raparperihillo ovat vastustamattoman hyviä. Yhtä hyvin yhdistelmä toimii, kun raparperikakun päälle lusikoidaan pumpulinen pilvi seljankukkaista vaahtoa. Häivähdys seljankukkaa saa raparperikakkuun aivan uutta iloa.

Resepti

Helppo raparperikakku & seljankukkavaahto

8–10 annosta

kakku

100 g voita

2 1/4 dl sokeria

3 kananmunaa

2 1/2 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

hieman vaniljajauhetta TAI 1 tl vaniljasokeria

1/4 tl suolaa

noin 500 g raparperia

seljankukkavaahto

250 g mascarponejuustoa

noin 1/2 dl seljankukkamehua (tiiviste)

koristeeksi

syötäviä kukkia tai mantelilastuja

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vaahdota pehmennyt voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinaan samalla sekoittaen.

Kuori raparperit ohuelti tarvittaessa. Usein ohuita varsia ei tarvitse kuoria lainkaan. Leikkaa raparperit mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Sekoita raparperit taikinaan.

Voitele piirakkavuoka tai irtopohjavuoka (halk. noin 23 cm). Kaada taikina vuokaan ja paista 30–40 minuuttia uunin tehosta riippuen eli kunnes piirakka on kypsä. Anna jäähtyä.

Sekoita mascarponejuustoon seljankukkamehu voimakkaasti esimerkiksi sähkövatkaimella vatkaten. Halutessasi pehmeämpää vaahtoa lisää hieman kermaa. Lusikoi vaahto kakun päälle. Koristele kukilla tai esimerkiksi mantelilastuilla.

_____


4 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Oreo-jäätelö – 3 raaka-aineen ihme
Next Post: Korealainen kaalisalaatti »

Reader Interactions

Comments

  1. Hannele says

    29.6.2017 at 21:21

    Ne on ihan mahtava parivaljakko! Suosittelen.

    Reply
  2. Siiri / Pilkettä says

    28.6.2017 at 10:17

    Oi, seljankukka kuulostaa hienolta makuparilta raparperille! 🙂

    Reply
  3. Hannele says

    28.6.2017 at 09:48

    Varastaminen on ilomme 🙂
    Aiemmin oon maustanut seljankukkamehulla kermavaahtoa, mutta se lötkistyy pienestäkin määrästä. Mascarpone käyttäytyi sen sijaan esimerkillisesti.

    Reply
  4. Unknown says

    28.6.2017 at 08:27

    Aivan ihana idea tuo seljankukkavaahto, tämän idean "varastan" 🙂

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

Aamupala & brunssi Aasialaiset ruoat Arkiruoka Cookiet ja pikkuleivät Grillaus Illanistujaiset Italialaiset ruoat Joulu Joulukalenteri Juhlat Juomat Jälkiruoat Jäätelöt Kakut Kala- ja merenelävät Karkit ja makeiset Kastikkeet ja tahnat Kasvisruoat Keitot Keittiöpuutarha Kesäruoka Kevään juhlat Leivonta Leivät & sämpylät Liharuoat Lisäkkeet Nuudelit Pannukakut, vohvelit & letut Pastat Piirakat Pääsiäinen Ravintolat Risotot Ruokakulttuurit Ruokamatkat Salaatit Sieniruoat Suupalat & naposteltavat Säilöntä Tex mex -ruoat Yhden astian ruoat Yleinen

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.