|

Ribsit grillissä – täydellisten ribsien salaisuus

Kaupallisessa yhteistyössä Cello

Muutaman vuoden ajan olemme tehneet pintasukellusta hiilillä grillaamisen maailmaan. Ei ole ollut ihan helppoa. Olemme syöneet raakaa ruokaa, kuivaa ruokaa ja täydellistä ruokaa. Kuuma linja grillaajaguru-ystäville on välillä hehkunut kuumempana kuin grilli, mutta hiljalleen hiilillä grillaamisen salaisuudet ovat auenneet.

Vaikka briketit, piiput ja lämmönsäätely sekä epäsuoran grillaamisen ja suoran grillaamisen lainalaisuudet ovat jo tulleet jokseenkin tutuiksi, on etenkin minulla olo on ollut aina hiiligrillin kanssa hitusen epävarma. Että sitä saa mitä tulee!

Nyt sain kesäksi testiin Cello Quantum 21 -grillin, jota myy K-rauta. Kiiltävän musta, vaikuttavan näköinen jättiläismuna on keraaminen hiiligrilli, kamado. Sellainen hiiligrillien porsche. Grilli saapui rekalla pihaan viime viikolla, ja nyt käyttökertoja on takana kolme. Ajattelin, että vain muutaman käyttökerran jälkeen olisin vielä täysin pihalla grillin toiminnasta – edellisen grillin haltuunotossa meni puolitoista kesää. Mutta kun hiilillä grillaamisen perustaidot ovat jokseenkin hallussa, on Cello Quantumin käyttöönotto ollut helppoa. Oikeastaan aivan hämmentävän helppoa.

Grillin kyky ylläpitää lämpöä on uskomattoman hyvä – se on se keraamisten kamadogrillien erityisominaisuus. Olen jo ehtinyt huomata myös, että lämmönsäätely on tarkkaa ja polttoainetta, siis hiiliä tai brikettejä, kuluu tavallista hiiligrilliä merkittävästi vähemmän. Ribsit kypsyivät matalassa lämmössä grillissä yli kolme tuntia, enkä lisännyt brikettejä yhtään kertaa.


Toki Quantumin käytön opettelussa menee enemmän aikaa kuin kaasugrillin käyttöönotossa, mutta kun lämmön ylläpitokyky on aivan huikea ja lämmönsäätely onnistuu kahden ilma-aukon avulla hyvin, on opettelu varsin vaivatonta. Periaate on tietysti hyvä muistaa: enemmän ilmaa tarkoittaa enemmän lämpöä, vähemmän ilmaa vastaavasti vähemmän lämpöä. Myös hiilien tai brikettien määrällä on tietysti jonkin verran merkitystä saavutettavaan lämpötilaan.

Aiemmin olen tehnyt ribsit kypsentämällä rubilla eli kuivamausteseoksella maustetut ribsit uunissa ja ottamalla ribseihin pinnan kuumassa grillissä – tietysti hyvän BBQ-kastikkeen kanssa. Nyt tein ribsit kokonaan grillissä. T ä y d e l l i s t ä! Pitkään epäsuoralla lämmöllä hautuneet ribsit ovat meheviä ja upeasti täyteläisen makuisia. Hiilillä grillaaminen tekee maulle ihmeitä! Cellon Quantumilla epäsuora kypsentäminen tapahtuu laittamalla grillausritilän alle levy, joka ohjaa lämmön grillin sivuille – suoraan ribseihin altapäin tuleva lämpö olisi ribseille liian kuuma.

Ribsien grillausvinkit sain Soppaa ja silmukoita -Marjan mieheltä, joka on oikea hiilillä grillaamisen velho. Ohjeet olivat selkeät: epäsuora kypsennys noin 120 asteessa 3–4 tuntia. Hiilien tai brikettien päälle voi laittaa savustuspalan tai -lastuja, ja ribsejä suihkutellaan välillä siideri-etikkaseoksella. Menin melkein ohjeiden mukaan. Suihkuttelun vaihdoin kuivalla siiderillä sutimiseen – samaa siideriä käytin myös BBQ-kastikkeessa, savustuslastut jätin seuraavaan kertaan.

Täydelliset ribsit grillissä syntyy siis kolmen pointin tekniikalla näin:

  1. Mausta ribsit kuivamausteseoksella eli rubilla hyvissä ajoin ennen grillausta
  2. Grillaa ribsejä epäsuoralla lämmöllä 120 asteessa vähintään kolme tuntia. Sivele ribsejä välillä omenasiiderillä. Käännä ribsit grillauksen puolessa välissä tai halutessasi pari kertaa grillauksen aikana. Vaihda välillä ribsirivien paikkoja, jotta ne grillautuvat mahdollisimman tasaisesti.
  3. Kun ribsit alkavat olla kypsiä, sudi niiden pintaan reilusti BBQ-kastiketta molemmin puolin. Jatka grillausta vielä 20–30 minuuttia. Laita grillauskastiketta vielä toisen, ehkä kolmannenkin kerran.

Resepti

Ribsit grillissä – täydellisten ribsien salaisuus

4–6 annosta

2 kg porsaan ribsejä

1 dl omenasiideriä

rub

2 rkl muscovado-sokeria
2 rkl hienoa merisuolaa
3 tl savupaprikajauhetta (mieto)
3 tl korianterin siemeniä (noin 2 tl jauhettuna)
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
1/2 tl mustapippuria

BBQ-kastike

1 pieni sipuli

2 valkosipulin kynttä

2 dl omenasiideriä

400 g (1 prk) tomaattimurskaa 

3 rkl tomaattipyrettä

1 1/2 dl ruokosokeria

1/2 tl jeeraa eli juustokuminaa

1 tl savupaprikaa

3 rkl punaviinietikkaa

1 tl suolaa

Mittaa kaikki rub-mausteseoksen ainekset mortteliin ja jauha tasaiseksi. Hiero mausteseosta ribsien pintaan molemmin puolin ja laita ribsit maustumaan jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi. Ribsit voi maustaa myös edellisenä päivänä.

Sytytä grilli ja hiilien sytyttyä säädä lämpö 120 asteeseen ilma-aukkojen avulla. Muista seurata grilliä ja säätää lämpöä tarvittaessa, jotta lämpötila pysyy mahdollisimman tasaisena. Grillaa ribsejä epäsuoralla lämmöllä vähintään kolme tuntia. Sivele ribsejä noin puolen tunnin välein omenasiiderillä. Käännä ribsit vähintään kerran ja vaihda ribsien paikkoja tasaisen lopputuloksen takaamiseksi.

Kun ribsit alkavat olla kypsiä, sivele niiden pintaan reilusti BBQ-kastiketta. Jatka grillaamista vielä 20–30 minuuttia. Voit sivellä BBQ-kastiketta 2–3 kertaa.