Ruusukaalihampurilaiset

Ruusukaalihampurilaisissa yhdistyy monta lempiasiaani: suupalan kokoinen syötävä, paahtaminen, ruusukaali, ilmakuivattu kinkku ja tikut. Resepti julkaistiin alunperin Suupaloja-kirjassani, ja se nousi yhdeksi suosikiksi kirjan resepteistä sekä lukijoilla että minulla. Nyt päätin tuoda tämän herkun myös blogiin, sillä kirja on myyty loppuun.

Ruusukaalin ja rapeaksi paahdetun ilmakuivatun kinkun liitto on aivan tuttu juttu. Samaa komboa olen käyttänyt myös tässä aivan loistavassa ruusukaali-avokadosalaatissa, jossa yhdistyy pari muutakin suosikki raaka-ainettani. Burgereissa ruusukaalin ja ilmakuivatun kinkun yhdistelmää täydentää majoneesi tai aioli. Pienet, yhden suupalan kokoiset hampurilaiset ovat ihastuttaneet sukulaisia ja ystäviä monissa juhlissa ja illanistujaisissa. Synttäreille tein hampurilaisista muuten myös vegaaniversion, sekin oli mainio tapaus.

Ruusukaalihampurilainen näyttää esimerkkiä tutusta kaavasta: kun tutun asian tuo esiin eri tavalla, saa se uudenlaista sykettä. Jos paahdetut kaalinpuolikkaat olisi tarjottu samassa kulhossa nahistetun kinkun kanssa, olisi yhdistelmä toki ollut hyvä, mutta ei se tämänkaltaisia onnenhuokauksia olisi aiheuttanut. Hampurilaisissa on taikaa!

Yhden vinkin vielä annan. Koska hampurilaisissa on vain muutama raaka-aine, on niiden laatu tärkeässä roolissa. Kotimaiset ruusukaalit ovat tietenkin parhaita, niitä onneksi löytyy kaupoista edelleen. Ilmakuivatuksi kinkuksi kannattaa valita se kinkku, johon on käytetty vain lihaa ja suolaa. Usein se tarkoittaa hieman kalliimpaa kinkkua, mutta satsaus kannattaa tehdä.

Resepti

 

 

Ruusukaalihampurilaiset

4–6 annosta

 • 400 g ruusukaaleja
 • 1–2 rkl oliiviöljyä
 • 1 rkl valkoviinietikkaa tai omenaviinietikkaa
 • noin 80 g ilmakuivattua kinkkua 
 • 2–3 rkl majoneesia tai aiolia
 • ripaus suolaa

 1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. 
 2. Poista ruusukaaleista kannat sekä huonot lehdet. Puolita kaalit ja laita ne leivinpaperille. 
 3. Ripottele päälle hieman suolaa (ole maltillinen sillä kinkku ja majoneesi tuovat kokonaisuuteen myös suolaa). Lisää ruusukaalien päälle öljy ja etikka. Sekoita.
 4. Paahda ruusukaaleja noin 15 minuuttia eli kunnes kaalit ovat saaneet väriä pintaan mutta ovat vielä napakoita.
 5. Leikkaa kinkkuviipaleet pitkittäin kolmeen osaan. Taittele suikaleet ruusukaalin puolikkaiden väliin sopiviksi ”pihveiksi”. Voit myös tehdä ohuempia pihvejä, jolloin yhdestä suikaleesta tulee kaksi pihviä. Paista ”pihvejä” uunissa 4–8 minuuttia riippuen siitä, haluatko pihveistä täysin rapeita vai vielä hieman pehmeitä.
 6. Kokoa hampurilaiset: Laita ruusukaalinpuolikkaalle majoneesia tai aiolia, ”pihvi” ja nosta toinen ruusukaalin puolikas päälle. Pistä cocktailtikut hampurilaisten läpi, jotta ne pysyvät kasassa. 
 7. Voit tarjota ruusukaalihampurilaiset lämpiminä tai kylminä.