Sadon huumaa ja kotitekoinen tabasco

Ensimmäiset pakkasyöt ja kasvihuoneen viimeiset sadonrippeet käyvät taistojaan. Pakko on kai todeta, että lämpöpuhaltimesta huolimatta pakkasyöt voittavat. Tähän saakka pöhötin on pitänyt kylmän loitolla ja tomaatit ja chilit ovat kypsyneet hyvin, vaikka lehdet näyttävätkin nuutuneilta. Alkuviikosta keräsin vielä pari kiloa tomaatteja ja ison satsin chilejä. Huumaavaa hommaa!

Tomaatit keitin kastikkeeksi ja laitoin pakkaseen. Talvella voi sitten fiilistellä kesäisissä tunnelmissa. Osan chileistä kuivaan, osasta tein Sauvajyväsen innoittamana wannabetabascoa. Ohjeena käytin netistä löytämääni versiota. Silppusin kastikkeeseen niitä chililajikkeita, mitä oli poimittavissa: Habanero, Lemon drop, Short yellow tabasco, Hungarian hot cherry ja Bhut x Bell pepper. Sekoitus tuntui toimivan vallan mainiosti, vaikka vähempikin tulisuus olisi kyllä piisannut.

Käyttämäni ohjeen mukaisesti laitoin kastikkeen jääkaappiin pariksi viikoksi hautumaan. En tiedä miksi, sillä kastike on kyllä ihan syötävää jo nyt, mutta ehkä se tässä vielä selviää. Ohje sanoo, että kahden viikon kuluttua kastike siivilöidään. Silloin siitä varmaankin tulee tabascomaisen ohutta ja tippapulloon sopivaa soossia.

On saletisti väärin käyttää tästä kastikkeesta nimeä tabasco, sillä oikeaan Tabascoon käytetään samannimistä chililajiketta, joka antaa kastikkeelle sen tyypillisen maun. Mutta on seassa sentään tuota keltaista lyhyttä tabsacoa ja muutoinkin ainekset ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan samat.

****

Tabascomainen chilikastike

n. 250g chilejä
n. 2 1/2 dl etikkaa (käytin väkiviinaetikkaa (10%), jota laimensin vedellä noin 1:1, valkoviinietikka sopii varmasti myös hyvin)
1 tl suolaa

Etsi chilinkäsittelyyn sopivat hanskat. Siis ihan oikeasti. Etsi ne. Poista chileistä kannat, siemenet ja siemenkiinnikkeet. Silppia hedelmäliha pieneksi. Mittaa kattilaan etikka (tai etikan ja veden sekoitus) ja suola. Lisää chilisilppu. Keitä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Anna jäähtyä. Kaada seos blenderiin ja aja tasaiseksi kastikkeeksi (tai tee sama sauvasekoittimella). Kaada kastike puhtaaseen lasipurkkiin ja laita jääkaappiin kahdeksi viikoksi. Siivilöi kastike.

****

6 Comments

 1. Kiva, kun kommentoit, Iloinen hauki!
  Huippua kuulla, että resepti toimii! Tuo kahvinporokikka on minulle aivan uusi – kiitos vinkistä!

 2. Loistava tuo chilisoosin ohje, paljon kiitoksia! Meillä tulee mökillä lounais-Suomessa hillitön määrä satoa. Erityisesti huvitti tuo "ihan oikeasti. Etsi ne", nimittäin kerrankin tuumasin että nyt lienee syytä tukahduttaa sisäinen machoni ja laittaa tämän kerran kintaat käteen, mutta ne olikin mökillä loppu. Ei siis auttanut kun paljain käsin sutata koko chilisavotta, mutta sitten muistui mieleen vanha maalinpoistokikka eli kahvinporojen hierominen käsiin käsienpesun yhteydessä. Toimi loistavasti! Toinen ylellisyys mökillä duunatessa oli että soosin pystyi keittämään ulkona kaasulla jolloin säästyi siltä katkulta joka pienessä kaupunkikeittiössä olis voinut vähän tuntua sekin. Äsken laitetussa soosissa on suurin osa Tabascoa, sitten vähän Aji Cristalia, Yellow Adjoemaa ja Chilacaa. Väri hassun keltainen. Mutta kuten sanottua aivan älyttömän hyvää tuli!

 3. Johanna, viitannet tuohon viimeisimpään blogin ulkomuodon uudistukseen? Kiitos, näin on minustakin hyvä.

 4. Hyvä muutos taas! Parempi oikea vasemmalla ja vasen oikeella tai sillai:) Johanna

 5. Hyvinkoulutettuja tomaatteja!
  Eiku emmäävaantiiä miten ne tänä vuonna on noin hyvin kypsyny. Lämpöpöhötin on termostaatteineen kyllä toimiva, liekö se se?

 6. Hitsit, mullakin ois erinäinen satsi noita chilejä tuolla vielä jääkaapissa odottelemassa…

  Noista punaisista tomaateista olen edelleen niin kade. Mitä ihmettä teet niille, kun ne noin hienosti osaa kypsyä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.