Salaatinkastike porkkanan naateista
Raikkaan vihreä salaatinkastike syntyy helposti hävikiksi joutuvista porkkanan naateista. Kastike on vinaigretten kaltainen, etikan ja öljyn seos, joka maustetaan suolalla ja sokerilla. Lisäksi mausteeksi voi laittaa mielensä mukaan esimerkiksi valkosipulia, jeeraa tai chiliä.
Porkkanoista irroitetut naatit nahistuvat helposti vihanneslaatikossa ja pöydällä. Kaunis tapa saada naatit säilymään muutaman päivän terhakoina on laittaa naatit veteen maljakkoon tai lasiin – naatit ovat kaikessa pörhelöisyydessään itse asiassa todella kauniita.
Naateista kannattaa tehdä myös pestoa, reseptin löydät vaikkapa Suolaa & hunajaa -blogista.
Resepti
Salaatinkastike porkkanan naateista
kahden keskikokoisen porkkanan naatit
noin 1 dl oliiviöljyä tai rypsiöljyä
1/2–3/4 dl omenaviinietikkaa
2–3 tl hunajaa tai sokeria
suolaa
halutessasi
1 valkosipulinkynsi TAI jeeraa TAI hieman tuoretta chiliä
Laita salaatinkastikkeen ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Maista ja säädä tarvittaessa suolaisuuden, hapokkuuden ja makeuden tasapainoa.
_____
Vau! Miten tämä idea on mennyt multa aivan ohi?! Voi itku. Ensi kesänä sitten ;D
-Heidi
tiskivuorenemanta.blogspot.fi/
Oonkin tehnyt usein tänä kesänä harvennusporkkanoiden naateista pestoa, mutta tääkin kuulostaa ihanalta! Pitää kokeilla 🙂
Hyvä! Naatillisia porkkanoita myydään usein vain alkukesästä ja torilla (minkä osin tietty ymmärtääkin, koska kuljetus, varastointi jne).
Kiva kuulla, Alisa!
Valkosipuli <3
No mutta nehän menee nyt ihan parhaaseen mahdolliseen käyttöön!
Totta! En hoksannutkaan tuota.
Yrttiöljyt on parhaita!
Mutta on naatitkin tosi jeeez.
Miten minulla ei ole lainkaan tuollainen kirpakka maku -fiilis. Vaihteleekohan naattien maku muuten lajikkeen mukaan? Täytyykin testailla.
Kokeile ihmeessä naatteja!
Totta! Sitä toimii monesti niin automatiikalla, ettei pysty edes keskeyttämään toimintaansa 🙂 Montakohan kertaa olen valuttanut kikherneiden liemen automaattisesti pois, vaikka se piti säästää marenkia varten.
Naattipesto on ihanaa! Tykkään naattien raikkaasta mausta. Se ei ole lainkaan ruohomainen.
Onneksi on torit!
Naateista tulee kyllä kauniin värinen kastike. Sopii porkkanaiselle salaatille hyvin.
Kylläkyllä <3
Niin ovat!
Joskus olen pilkkonut naatteja vihreän salaatin joukkoon. Perunasalaatti on hyvä idea, kiitos.
Valistin juuri meidän kaupan vihannesmyyjää että naateistakin voi tehdä jotain. Että älkää leikatko niitä pois 🙂
Jes, hyviä naattireseptejä ei voi koskaan olla liikaa! Menee ehdottomasti kokeiluun.
Täälläkin on jääneet naatit käyttämättä, tosi kiva idea tehdä niistä kastike! ja vielä vinagrainette, oma suosikkini, etenkin jos siinä on runsaasti valkosipulia 😉
Heh mulla tahtoo naatit mennä parempiin suihin (eli lemmikkikaneille), ehkä pitää ens kerralla jemmata sieltä pari omaankin käyttöön. 🙂
Hienosti Hävikkiviikkoon sopiva ohje!
aivan totta – eipä tullut mieleen. Yrttipuskan nuupahtaneet jämät hyödynnän kyllä varsineen päivineen yrttiöljyihin <3
Mietin kans kesällä kun olen noita omia porkkanoita maasta vetänyt että voiskohan nää syödä keittämättä. Vähän maistelin kun kuulin että niistä on tehty pestoa jossain ja tuumasin, että kirpakka maku kaipaa kyllä jotain pyöristämiseen. Pitää ehkä uskaltaa kokeilemaan 🙂
Tämä on kyllä ihan pakko muistaa. Jotenkin sitä automaattisesti heittää naatitkin menemään ja muistaa pestot sun muut vasta jälkikäteen… Kauhean vaikeaa opetella pois vanhoista tavoista
Oi nam! Olen joskus tehnyt pestoa porkkanan naateista ja siitä tuli hurjan hyvää 🙂
Pestoa olenkin kuullut niistä tehtävän, joten hauska tämä vinegretti-idea! Valitettavasti oma piha ei veny kasvimaahan saakka. 🙂
Ihana idea ja miten kauniin värinen raikas kastike.
Naattirakkautta sielläkin ilmassa, näen mä <3
Minustakin porkkanan naatit ovat kauniita juurikin pörhelöisyydessään :). Meillä niitä on laitettu perunasalaatin sekaan pilkottuna.
Syötävää se on juuresta latvaan!
Kurkkaa myös Jonnan pestoresepti, sekin on ihan tosi hyvää naattiruokaa.
Suosittelen!
Naatit on tosi maukkaita. Vinaigrettessa ne toimii aivan erinomaisesti.
Omista porkkanoista minäkin tätä aina teen. Ainakin tiedän, mitä niihin on (tai lähinnä ei ole) suihkutettu.
Minä olen aina luullut että naatit ovat biojätetavaraa mutta niistä siis voi tehdä tällaistakin. Kiitos tästä ideasta! 🙂
Ihana idis! En ole ikinä koskaan porkkanan naatteja käyttänyt mihinkään, tätä pitää kyllä kokeilla.
Olipa kerrassaan ihana idea. Pitää kokeilla ensi kerralla, kun nostan porkkanoita.