Salaattinyytit makealla chilikastikkeella
Oman maan satoa saa vielä odottaa vielä ikuisuudelta tuntuvat hetken, mutta mieli halajaa jo kesän makuja ja raikkautta. Salaattinyyteissä keskiössä ovat kaksi suosikkiamme: salaatti ja chili. Rapeaan salaattiin sisään on kietaistu porkkanaa, kurkkua, tuoreita yrttejä sekä riisinuudelia. Sisään sopivat myös lisää ruokaisuutta tuovat katkaravut tai nyhtöpossu. Ruohosipuli saa kunnian toimia maukkaana nirunaruna.
Nyytit dipataan makeaan chilikastikkeeseen, jonka tekemiseen ei mene kuin hetki. Limetti tuo tuttuun, makeaan kastikkeeseen kaipaamaani raikkautta. Makeaa chilikastiketta kannattaa keittää kerralla vaikka tupla-annos; se sopii mahtavasti monen kesäisen ruoan raikastukseksi.
****
Salaattinyytit
salaatinlehtiä
porkkanaa
kurkkua
korianteria
minttua
ohutta riisinuudelia eli vermiselliä (+soijaa)
ruohosipulia
Kuori porkkanat ja leikkaa niistä aivan ohutta tikkua tai raasta ne julienne-leikkurilla. Tee myös kurkusta pientä tikkua. Kypsennä riisinuudeli pakkauksen ohjeen mukaan ja mausta se halutessasi tilkalla soijakastiketta. Laita korianteri ja minttu myös valmiiksi.
Ainekset voi laittaa kulhoihin, jolloin jokainen voi tehdä nyyttinsä itse. Tai sitten laitat hieman täyteaineita salaatinlehden päälle ja kääräiset rullaksi tai nyytiksi hieman riippuen salaatin koosta ja salaattilajikkeesta. Sido kiinni varovasti ruohosipulilla. Tarjoile makean chilikastikkeen kanssa (ohje alla).
****
Makea chilikastike
1 dl riisi(viini)etikkaa
3/4 – 1 dl sokeria
1/2 dl vettä
1/2 tl suolaa
4-5 reilunkokoista, punaista chilipalkoa
2-3 valkosipulinkynttä
2 tl tuoretta inkivääriä
puolikkaan limetin kuori ohuelti raastettuna
2 tl kylmää vettä
2 tl maissitärkkelystä (maizena)
Sekoita kattilassa etikka, sokeri ja vesi. Kiehauta. Lisää pieneksi silputut chilit (poista siemenet ja siemenkiinnikkeet halutessasi), kuoritut ja hienonnetut valkosipulinkynnet sekä kuorittu ja raastettu inkivääri. Pese limetin kuori kuumalla vedellä ja raasta ohuelti vihreää osaa noin puolen limetin verran seoksen joukkoon pienimmällä mahdollisella terällä. Keitä hiljalleen muutama minuutti.
Seoksen poreillessa sekoita kylmä vesi ja maissitärkkelys tasaiseksi liemeksi. Kaada kiehuvankuuman kastikkeen joukkoon koko ajan samalla sekoittaen. Keitä vielä pari kolme minuuttia, jotta kastike hieman suurustuu ja samalla kirkastuu.
Purkita kuuma kastike puhtaaseen lasipurkkiin tai pulloon ja tarjoa jäähtyneenä. Säilytä jääkaapissa.
****
Tämä juttu on osa Blogiringin ja Kauppapuutarhaliiton kampanjaa. Minulle iloisena yllänyksenä tuli, että tuikituttujen kotimaisten kasvisten joukkoon ovat nousseet myös kotimaiset, sirkkalehtimerkityt chilipaprikat. Hienoa! Sirkkalehtimerkki on luotettava kotimaisten puutarhatuotteiden tunnus, jolla merkityt tuotteet ovat taatusti korkealaatuisia ja Suomessa viljeltyjä. Vihannes.net -sivustoltalöydät tietoa ja tarinoita kotimaisista kasviksista sekä oivallisia reseptejä. Vihannes.net on myös Facebookissa.
Yhteistyössä Kauppapuutarhaliitto ry
Oi kiitos, Annaleena!
Ihana idea. Ja niin kauniita kuvia!
Meillä kaupan kastiketta on ollut aika usein (iso törppö kestää ikuisuuden), mutta tämä limetillä raikastettu on paras itsekeittämistäni ja voittaa valmiskastikkeet sata zero!
Kiva, kun kommentoit!
Pitsinyyttejä 🙂 Meidän suuhun maut olivat melko lailla kohdillaan.
Varhaiskaalilla tämäntyyppinen toimisikin varmasti tosi hyvin!
Kiitos, Ulla!
(omat salaatit, chilit, kurkut ja porkkanat – oispa jo satoaika)
Totta! Ja minusta kaupan kastikkeet ovat vain makeita, jotkut vähän tulisiakin, mutta jollain lailla kuitenkin latteita. Limetti raikasti kastiketta juuri sopivasti!
Hih, "laittaa Liisa keittämään" on erinomainen tapa hoitaa moni keittiöpuuha 😀
Kiitos! Tykkään punaisista chileistä juuri niiden syvän värin vuoksi.
Ö diil!
Ihan mahtava idea. Ei ole tullut mieleenkään keittää makeaa chilikastiketta itse. Tosin ei meillä ole sitä kaupan versiotakaan kovin usein. Ainesosaluettelon perusteella tämän on pakko olla ihanaa. Tekoon siis ja myös nuo lehtiin kääräistyt kaunokaiset ovat hieno idea.
Ehdotan yhteistyötä brunssille: sinä tuot chilikastikkeen ja minä värkkään pallerot 🙂
Ihana idea kääriä täytteet tuollaiseen kauniin röpelöiseen salaattiin! Salaattikääröt on keväällä ja kesällä ihan parhaita – niitä tekee mieli melkein joka päivä. Testaan seuraavaksi tuota sun kastikeohjetta. Aika naulan kantaan nuo makuyhdistelmät!
Loistosalaatti-idea. Minä olen kehitellyt samanmoista varhaiskaalista mutta toteutuksen tasolle en ole vielä yltänyt.
Näyttääpä ihanalta! Söisin!
Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla! Yhdyn Marin mielipiteeseen kaupan kastikkeista ja niitä kun käyttää, kaikki ruuat maistuvat samanlaisilta.
Pitäisi tosiaan taas keittää (laittaa liisa keittämään) makeaa chilikastiketta, ne kaupan versiot on vähän tunkkaisia. Tämä menee kokeiluun!
Ihanat nyytit,ja nuo värit:-)