|

Salt ’n vinegar mustakaalipaistos & krutongit

Mustakaali ja lehtikaali ovat kasvaneet viileästä alkukesästä huolimatta valtaviksi puskiksi, ja kun viimein kaalikoitkin antoivat periksi, on syötävää satoa valtavasti. Huhuilinkin alkuviikosta Kokit ja Potit -facebookissa ja Twitterissä suosikkireseptienne perään. Kokeilulistalla ovat ainakin Kipparin morsiamen kana-lehtikaalipasta ja K-ruoka sivujen mustakaalikääryleet. Vinkkejä otan edelleen vastaan mielelläni.

Mustakaali on tänä vuonna noussut kaupan vihannesosastoille muiden kaalien rinnalle. Kaikkiaan kaalien kulutus on Suomessa kasvussa, mikä on upea juttu; kaali on edullista ja herkullista ruokaa. Mustakaali eli palmukaali on lehtikaalin tumma lajike, joka on erityisen suosittu Italian Toscanassa. Maultaan lehtikaali ja mustakaali ovatkin hyvin samanmoisia, joten tähänkin reseptiin sopii yhtä hyvin vaaleampikin lajike.

Monissa resepteissä kaalit haudutetaan täysin pehmeiksi. Meidän molempien mielestä kaikki lehtikaalin lajikkeet ovat kuitenkin parhaimmillaan joko ”raakakypsytettynä” tai nopeasti pannulla paistettuna, jolloin kaalin rakenne on vielä napakka. Jos pidät täysin kypsästä kaalista, pyörittele kaalia pannulla hieman pidempään.

Tämä salt ’n vinegar mustakaalipaistos on yksi tämän kesän suosikeistamme. Yhtenä päivänä söin ruokaa kolmesti. Resepti on suoraviivainen ja nopea, pelto-pannu-pöytä -jana vie aikaa viitisen minuuttia. Juustoraaste antaa mukavasti täyteläisyyttä ja krutongit lisärapeutta.

Resepti

 

Mustakaalipaistos krutongeilla

1-2 annosta, lisäkkeenä useammalle

150g mustakaalia

1 shalottisipuli

1 valkosipulinkynsi 

tilkka öljyä

ripaus suolaa

noin 1 rkl omena- tai valkoviinietikkaa

1/2 – 1 dl juustoraastetta 

rapeita krutonkeja

Aloita paistamalla kuutioiksi leikatusta vaaleasta leivästä pannulla krutonkeja, mikäli niitä ei ole valmiina. Mausta krutongit halutessasi suolalla ja pienellä määrällä mustapippuria. 

Huuhtele ja kuivaa mustakaali, poista lehdistä paksu keskiruoti. Leikkaa kaali pieneksi silpuksi. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynsi. Raasta juusto valmiiksi. Kuumenna öljy keskilämmöllä ja kuullota sipulisilppuja parin minuuttia. Lisää kaalisilppu ja pyörittele minuutti tai pari. Mausta suolalla ja miedolla etikalla. Maistamalla saat sinulle sopivan mausteiden määrän. 

Ripottele paistoksen päälle juustoraaste ja rapeat krutongit. Tarjoile heti sellaisenaan tai lisäkkeenä.

_____