Suklaamoussekakku (ja äänestysmuistutus)
Pauligin makuparikisa on täydessä vauhdissa ja ääniä on annettu valtavasti. Olen tavattoman ilahtunut kisan huikeasta tasosta; mukana on toinen toistaan upeampia herkkuja. Suomalaisissa kodeissa piilee mieletön määrä taitoa, intoa ja luovuutta. WOW!
Äänestysaikaa on marraskuun loppuun, joten käy ihmeessä äänestämässä. Harmi kyllä, Facebook-tili on äänestäminen edellytyksenä. Äänestäjien kesken arvotaan upea palkinto.
Suklaamoussekakku oli oikeasti niin herkullinen, että resepti ansaitsee tulla julkaistuksi täällä blogissakin Pauligin kisasivujen lisäksi. Kehittelin reseptiä ensin mielikuvissani, lähinnä lenkeillä, sillä jostain syystä vastatuuleen kipittäessä on aina mielessä ruoka (ja Oulussa tulee aina, yleensä vastaan). Pohja vaati pari kokeilukertaa, täyte ja kastike onnistuivat kerralla. Mielikuvaharjoittelu auttaa näköjään keittiöpuuhissakin.
****
Samettinen suklaamoussekaukku & tyrnikastike
Pohja
2 1/2 dl mantelijauhetta
3 rkl ruokosokeria
4 rkl voisulaa
Täyte
200g tummaa suklaata (50%)
2 kananmunan keltuaista
4 rkl sokeria
2 dl vispikermaa
2 kananmunan valkuaista
Kastike
1 dl tuoreita tai pakastettuja tyrnimarjoja
1 rkl hunajaa
Sekoita mantelijauho ja sokeri ja lisää seokseen sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi massaksi. Sipaise irtopohjavuoan (halkaisija 20cm) pohjaan ja reunoille hieman sulanutta voita, jotta pohja ei tartu kiinni. Painele pohjamassa ohueksi kerrokseksi vuoan pohjalle ja reunoille.
Kuumenna uuni n.180 asteeseen. Rypistä käsissäsi leivinpaperiarkki, oio sitä hieman ja asettele kakkupohjan päälle reunoja myöten. Kaada kuivia herneitä tai keraamisia paistoherneitä (baking beans) leivinpaperin päälle – tavoitteena on saada kakkupohja pysymään muodossaan paistuessaan. Paista pohjaa uunissa viisi minuuttia, ota paistoherneet ja leivinpaperi pois ja jatka paistamista toiset viisi minuuttia. Uunit ovat erilaisia, joten ole tarkkana, ettei pohja pala. Kun pohja on valmis, anna sen jäähtyä vuoassaan kunnolla.
Tee täyte. Sulata suklaa vesihauteessa. Anna jäähtyä hieman. Erottele kananmunasta keltuaiset ja valkuaiset omiin kulhoihinsa. Lisää keltuaisten kulhoon täytteeseen tuleva sokeri ja vatkaa napakaksi vaahdoksi. Yhdistä sulanut suklaa ja keltuais-sokerivaahto, sekoita huolella.
Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi kolmannessa kulhossa ja lisää edelliseen seokseen. Sekoita tasaiseksi, älä vatkaa.
Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vähitellen täytemassaan varovasti nostellen ja sekoittaen. Ole kuitenkin huolellinen, jotta suklaamoussesta tulee tasaista.
Kaada mousse jäähtyneen pohjan päälle, tasoita ja laita jääkaappiin tekeytymään kolmeksi – neljäksi tunniksi.
Tee kastike. Mikäli käytät pakastettuja tyrnejä, sulata ne. Laita sulaneet marjat ja hunaja blenderiin/tehosekoittimeen. Anna pyöriä hetki. Siivilöi tyrnin siemenet ja kuoret pois tiiviillä siivilällä (esim. teesihti), jotta saat tasaista kastiketta.
****