Tacopiirakka ruisleipäpohjalla
Tacopiirakka hauska tapa hurmata perhe tai puoli sukua, sillä piirakka on kuin klassiset tacot helpoimmalla mahdollisella kaavalla.
Erityisen helppoa – ja herkkua – piirakan leivonnasta tekee maailman iisein piirakkapohja, joka on kaikessa yksinkertaisuudessaan vierekkäin ladottuja ruispaloja. Homma toimii muuten hämmentävän hyvin. Tacopiirakka onkin vähän kuin pizzan, piirakan ja lämpimien voileipien yhdistelmä – monta klassikoa yhdessä paketissa.
Laitoin piirakkaan niitä kaikkein tutuimpia tacomakuja. Mausteinen jauheliha toimii piirakan täytteenä ranskankerman ja cheddarjuuston kanssa – muuta tuhti piirakka ei uuniin mennessään kaipaakaan. Kokonaisuuden raikastavat hieman jäähtyneen piirakan päälle laitettavat kirsikkatomaatit, tuore korianteri ja lehtipersilja sekä avokado. Tacoihin muutenkin sopivat rapea salaatti ja maissinjyvät käyvät hyvin myös tähän tacoversioon.
Vaasanin ruispalaperheen uutuudet, Ruispala ohut Herkku -leivät, ovat ihanan ohuita ja sopivan sitkeitä tapauksia piirakkapohjaksi. Leipä pehmenee hieman piirakan alla menettämättä kuitenkaan rakennettaan. Reunat, jossa täytettä on vähemmän, rapeutuvat uunissa rouksuvaksi, ja paksun täyteen alla leipä säilyy mehevänä. Leipäpohja kestää myös lämmittämisen, joten koko piirakkaa ei tarvitse syödä samalla istumalla. Vastikään kauppoihin tulleesta ohuista ruispaloista voit lukea lisää kampanjasivulta.
Tacopiirakka on kiva kattaa iltapalapöytään, takkatulen ääreen tai syksyn ehkä viimeiselle piha-aterialle, kuten me teimme. Piiras sopii tarjottavaksi myös brunssin tuhtina osana, ja se on helppo pakata mukaan myös kyläpaikkaan. Ennen tarjoilua piirakkaa kannattaa hieman lämmittää uunissa. Juuri ennen tarjoilua piirakan päälle laitetaan kasa kasviksia ja yrttejä.
Resepti
Tacopiirakka ruisleipäpohjalla
6–8 annosta
ainesosat
pohja
7–8 kpl Vaasanin Ruispalat Ohut Herkku -puolikasta
täyte
400 g naudan jauhelihaa
1 rkl öljyä
1 keltasipuli
1–2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
1–2 tl savupaprikajauhetta (mieto)
noin 2 tl jeeraa eli juustojuminaa jauhettuna
1 tl korianteria jauhettuna
1/2 tl mustapippuria myllystä
3 rkl tomaattipyrettä
3 rkl vettä
150 g ranskankermaa (ei kevyt)
75–100 g cheddarjuustoa raastettuna
päälle
2 avokadoa (+ hieman sitruuna- tai limettimehua tummumisen ehkäisemiseksi)
reilusti kirsikkatomaatteja
reilusti tuoretta korianteria ja/tai lehtipersiljaa
(rapeaa salaattia ja maissinjyviä)
valmistusohjeet
Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuullota paistinpannulla öljyssä sipulisilput keskilämmöllä. Nosta lämpöä ja lisää jauheliha. Paista liki kypsäksi ja mausta suolalla, savupaprikalla, jeeralla, korianterilla ja mustapippurilla. Lisää tomaattipyre sekä vesi, jotta pyre sekoittuu jauhelihaan paremmin. Sekoita ja anna porista vielä muutama minuutti.
Kuumenna uuni 200 asteeseen (kiertoilmauunissa riittää 180 astetta). Laita 7–8 ruispalaa vieretysten haluamaasi muotoon. Voit tarvittaessa leikata leipiä pitkittäin tai poikittain puoliksi. Levitä jauhelihaseos leipien päälle.
Sekoita ranskankermaan raastettu cheddarjuusto (mausta tarvittaessa pienellä määrällä suolaa). Levitä seos jauhelihan päälle. Paista noin 10 minuuttia eli kunnes juustokuorrute on saanut kauniin värin.
Jäähdytä hieman ja laita piirakan päälle viipaloidut avokadot, kirsikkatomaatteja sekäreilusti yrttejä. Nauti heti.
Mikäli teen piirakan etukäteen, säilytä se jääkaapissa ja lämmitä noin 150-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Laita kasvikset piirakan päälle juuri ennen tarjoilua.
_____
Yhteistyössä Blogirinki, Indiedays & Vaasan