• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Salaatit
  • Aamupala & brunssi
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Ruokamatkat

Taittinger – kuplia luostarin kellarissa

Neljätoista kilometriä samppanjakellareita ja noin viisi miljoonaa myytyä pulloa kuohuvaa vuodessa. Taittinger kuuluu samppanjatalojen jättiläisiin, mutta se onnistui hurmaamaan meidät kotoisuudellaan.

Pääsimme vierailemaan kesällä 2016 Taittingerin samppanjatilan pääkonttorilla, joka sijaitsee historiallisessa Reimsissa, Champagne-Ardennen alueella. Viehättävä opas kierrätti neljän hengen seuruettamme kellareissa, kertoi sampanjan valmistamisesta, talon tavoista, rypäleviljelmistä ja maaperästä. Hän vastasi kärsivällisesti kaikkiin kysymyksiimme, kuvaili historian kirjavia käänteitä ja Taittingerin nykyhetkeä – ja tarjosi lopuksi kolmen samppanjatastingin. Ehkä yksi hurmaavimmista tavoista viettää iltapäivä.

 

 

SAMPPANJAA Unescon maailmanperintökohteessa

Samppanjatalon päämaja on rakennettu toisen maailmansodan jälkeen, mutta samalla paikalla on kuohunut, muutakin kuin samppanjaa, jo satoja vuosia. Taittingerin kellareiden vanhimmat osat ovat peräisin 300-luvulta – siis noin 1700 vuoden takaa –, jolloin pyramidin muotoisista luolista louhittiin kalkkikiveä rakennusmateriaaliksi. Osa käytävistä on puolestaan louhittu 1200-luvulla, jolloin Saint Nicaisen luostari rakennettiin nykyisen samppanjatalon paikalle.

Luostarin maanpäälliset osat tuhoutuivat Ranskan vallankumouksessa, mutta maan alla olleet osat säilyivät historian hirmumyrskyissä hyvin. Nyt Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvissa luostarin vanhoissa kellareissa kypsyy Taittingerin lippulaivatuote, Comtes de Champagne, jonka pullon muoto on peräisin benediktiinimunkeilta. Comtesin lisäksi myös suuret pullokoot kypsytetään neljän kilometrin mittaisissa kellareissa päämajan alla.  

Parisenkymmen metriä maan alla historia näkyi ja tuntui. Kellarit olivat monella tapaa hyvin vaikuttavia. Yksi meistä vaikuttui satoja vuosia vanhasta rakennustekniikasta, toinen kellarin hämyisestä mystisyydestä ja kolmas holveista, joissa on kussakin liki satatuhatta samppanjapulloa.

Me kaikki vaikutuimme käsityön määrästä sekä tarinoista. Kellarin viileä kosteus, joka sai oppaamme kietoutumaan villaviittaansa entistä tiukemmin, oli meille suomalaisille miellyttävää ja vähän kotoistakin. Isäni kulki kellareissa t-paitasillaan.

Kymmenen kilometriä lisää kellareita on Reimsin kaupungin alla, jossa kypsyvät reserve champagnet eli “perussampanjat”. Taitingerin lippulaivat, Comtesit, ja suuret pullokoot käännetään asteittain sekä akselinsa ympäri että ylösalaisin käsityönä kellarityöntekijöiden toimesta, mutta kaupungin alla olevissa luolissa työn tekee automatiikka.

Reimsin ja läheisen Epernayn kaupunkien alla taitaa olla satoja kellarikilometrejä ja satoja miljoonia sampanjapulloja, kun kymmenet ja kymmenet sampanjatalot säilövät kalkkisen maan uumenissa aarteitaan. Aika hauska olisi olla myyrä tai muu maan alla kulkeva eläin juuri sampanja-alueella.

Ensimmäisessä maailmansodassa kellarit toimivat väestönsuojina.

Kaikki kolme maistamaamme samppanjaa olivat erinomaisia. Réserve Champagne Brut sekä Prestige Rosé Champagne Brut ovat Taittingerin myydyimpiä tuotteita, jotka tehdään vuodesta toiseen samanlaisiksi. Asiakas tietää mitä saa poksauttaessaan pullon auki. Samppanjat ovat sekoituksia eri vuosien tuotannoista, jotta laatu saadaan pidettyä yllä vuodesta toiseen, vaikka satokaudet vaihtelevatkin.

Comtes de Champagne on vuosikertasamppanja, jota tuotetaan vain parhaimpina satokausina. Me maistoimme vierailuvuotena lanseerattua vuosikertaa (2006), joka oli mykistävän hyvä. Vaikka yllä mainaitut kuohuvat olivat erinomaisia, nousi Comtes aivan omalle tasolleen – toki hintakin on melko huima. Vuonna 2016 Comtesia ei tuoteta lainkaan, sillä jo kesällä tiedettiin, että satokaudesta tulee huono alkukesän viileyden ja sateisuuden vuoksi. Vuoden 2015 vuosikerrasta odotetaan loistavaa, mutta se tulee myyntiin vasta vuonna 2025 – ensin sitä täytyy hieman kypsytellä kalkkikiviluolissa. 

Jos reissaat Koillis-Ranskassa, on Champagne-Ardennen alue ehdottomasti tutustumisen arvoinen kohde – luotijuna tuo alueelle Pariisin lentokentältä (CDG) nopeimmillaan puolessa tunnissa. Reims ja Epernay ovat samppanjatuotannon keskuksia, joissa on lukuisia suurten ja pienten kuplajuomatalojen koteja, joihin voi tehdä vierailukäyntejä.

Kierroksen kellareissa ja sampanjatastingin tarjosi meille Taittinger – Merci!

Valitsin joulukuussa 2020 Taittinger Réserve Champagne Brutin Kokkipottilan kuukauden viiniksi. Lue postaus tästä.


29 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Tacopiirakka ruisleipäpohjalla
Next Post: Hunajapaahdetut auringonkukansiemenet »

Reader Interactions

Comments

  1. Jenni says

    30.9.2016 at 19:49

    Alcohol – my favourite! 😉 Upea reissu varmasti. Odotan myös lasten kasvamista niin päästään taas paremmin tilavierailuille.

    Reply
  2. Nanna says

    28.9.2016 at 07:45

    Taittinger – my favourite!

    Reply
  3. Unknown says

    27.9.2016 at 13:45

    Ihanan viehättävä reissu taatusti ja kauniin tunnelmalliset kivat. Itse olin Cava-kierroksella espanjassa ja täytyyy sanoa, että kokemus oli todella hieno ja mieleen painuva. Ehkä lisää kuplivaa lähivuosina ei olisi pahitteeksi 🙂

    Reply
  4. Hannele says

    26.9.2016 at 17:33

    Lista on minullakin niin pitkä, että kiirettä melkein pitää 🙂
    Alsacea ja kuplia suosittelen vahvasti!

    Reply
  5. Lotta / Syötävän hyvä says

    26.9.2016 at 16:03

    Samppanjareissu on ollut myös mun ämpärilistalla jo jonkin aikaa. Ja myöskin Alsace. Rhônen ja Provencen alueella olenkin jo käynyt, olivat ihania!

    Reply
  6. Hannele says

    26.9.2016 at 12:50

    Reissu oli kyllä ihana. Olen samaa mieltä, Taittingerit ovat takuuvarmoja tapauksia. Tuo Comtes oli ihan mieletön. Sitä ostimme pullon isälleni tasavuosilahjaksi – toivottavasti olemme paikalla, kun se joskus raatsitaan avata 🙂

    Reply
  7. Johanna / Hellan ja viinilasin välissä says

    26.9.2016 at 12:41

    Taittingerin samppanjat ovat IHANIA! Oli teillä varmaan huippu reissu.

    Reply
  8. Hannele says

    26.9.2016 at 11:37

    Olen samaa mieltä, Minni!

    Reply
  9. minni / kokeileva keittiöni says

    26.9.2016 at 10:21

    Wau. Mielenkiintoinen historia sekä sampanjan että säilytyspaikkojen osalta.

    Reply
  10. Hannele says

    26.9.2016 at 06:53

    Niinpä! Ja luultavasti koko sampanja-alue on niin täynnä pulloja jalkojen alla, että ei mitään järkee 😀 Aikamoista.

    Reply
  11. Anonyymi says

    26.9.2016 at 06:40

    Nuo sampanjakellarit saivat mielikuvitukseni laukkaamaan! Ja ajattele, millaista olisi asua niin, että jalkojen alla olisi sadoittain, tuhansittain sampanjapulloja 🙂 Upea historia tilalla. Sanomattakin selvää, että jollekin sampanjatilalla on vielä joskus päästävä!

    Reply
  12. Hannele says

    26.9.2016 at 05:57

    Skool, Hanna <3

    Tuo on just hyvä idea. Muikkujen teini-ikä on lähempänä kuin arvaammekaan. Hiivatti tämä aika juoksee!

    Reply
  13. Hannele says

    26.9.2016 at 05:56

    Kiitos! Välillä mustavalkoiset vaan toimivat paremmin 🙂

    Vierailukohde oli kyllä upea, koko sakki oli ihan hiljaa automatkan takaisin Epernay kaupunkiin, jossa majailimme.

    Reply
  14. Hannele says

    26.9.2016 at 05:54

    Oi, kiitos, Merituuli <3
    Kirjoittamisesta saa todella harvoin palautetta. Ihana, ihana kuulla, että lukukokemus oli kiva!

    Reply
  15. Anne / 52 weeks of deliciousness says

    25.9.2016 at 19:25

    On kyllä tosi ihania kuvia, noissa mustavalkoisissa on sitä jotain! ja aikamoinen vierailukohde, voisin lähteä itsekin 🙂

    Reply
  16. Merituuli says

    25.9.2016 at 19:22

    Osaat kirjoittaa tosi hienosti kietoen faktat ja omat kokemuksenne yhteen. Kiitos miellyttävästä lukukokemuksesta!

    Reply
  17. Hanna says

    25.9.2016 at 18:44

    Bucket listille menee täälläkin. Ehkäpä me tehdään sitten Ranskan viinikierros, kun skidit on teinejä eivätkä enää TOSIAANKAAN lähde vanhempien kanssa yhtään minnekään reissuun..
    Ah sampanjaa.. Skool, Hannele <3

    Reply
  18. Hannele says

    25.9.2016 at 18:36

    Kiitos, Helinä! Kellarissa kuvaaminen oli ihan hassua, kun valoa oli niin vähän. Minusta Taittingerin kellareista spesiaalin teki juuri tuo historia (ja tietysti tarinat yrityksen ympärillä), muutenhan se on "vain" pulloja kellarissa 😀

    Reply
  19. Hannele says

    25.9.2016 at 18:31

    "If you can dream it, you can do it!", sanoi viisaasti joskus W. Disney.

    Reply
  20. Hannele says

    25.9.2016 at 18:29

    Visiitti kannattaa pitää kyllä "bucketlistillä". Se oli vau!

    Reply
  21. Hannele says

    25.9.2016 at 18:27

    Kesän reissu oli kyllä ihan mielettömän onnistunut kaikilla tavoin. Vierailu Taittingerilla oli yksi ikimuistoisimpia lomapäiviä ehkä juuri vahvana tuntuneen – ja näkyneen – historian vuoksi.

    Reply
  22. Helinä says

    25.9.2016 at 13:53

    Monenlaisia viinitiloja on tullut kierrettyä, mutta sampanjatila on vielä kokematta. Toivottavasti joku päivä sekin tulee koettua. 🙂 Ihania kuvia!

    Reply
  23. Minna Vuo-Cho says

    25.9.2016 at 13:22

    Joskus vielä…

    Reply
  24. Juulia / Vaimomatskuu says

    25.9.2016 at 11:23

    Vau, kerran elämässä kun pääsisi samantapaiselle visiitille itsekin 🙂

    Reply
  25. Veera R. says

    25.9.2016 at 10:28

    Ihana reissu! Rakastan matka- ja retkikohteita, joissa tuntuu historia. Ja rakastan mä vähän shampanjaakin, toki. 🙂

    Reply
  26. Hannele says

    25.9.2016 at 09:53

    Se oli ihanaa seutua. Visuaalisesti vielä viehättävämpää oli kyllä Alsace, mutta myönnän olevani sellainen kukkamummo, että ne saa minut aina vähän katsomaan asioita vaalenpunaisten lasien läpi 🙂 Välimatkaa (Alsace-Champagne) ei ole kuin joku 300 km, joten ne menevät kyllä samalla road tripillä, jos aikaa on.

    Reply
  27. Hannele says

    25.9.2016 at 09:50

    Se mikään tekosyy ole 🙂 Ihan niillä töin mekin sinne kurvailtiin!

    Reply
  28. Sari says

    25.9.2016 at 09:49

    Ranskaan on tehnyt mieli tehdä road trip jo pidemmän aikaa. Meidän tuttuja on käynyt myös tuolla alueella ja suositellut hekin reissua sinne.

    Reply
  29. Elina/Chocochili.net says

    25.9.2016 at 09:18

    Näyttääpä kiinnostavalta retkikohteelta! Mulla on Euroopan maista Ranska vielä kokonaan käymättä, ehkäpä shampanja olisi hyvä tekosyy? 🙂

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

Aamupala & brunssi Aasialaiset ruoat Arkiruoka Cookiet ja pikkuleivät Grillaus Illanistujaiset Italialaiset ruoat Joulu Joulukalenteri Juhlat Juomat Jälkiruoat Jäätelöt Kakut Kala- ja merenelävät Karkit ja makeiset Kastikkeet ja tahnat Kasvisruoat Keitot Keittiöpuutarha Kesäruoka Kevään juhlat Leivonta Leivät & sämpylät Liharuoat Lisäkkeet Nuudelit Pannukakut, vohvelit & letut Pastat Piirakat Pääsiäinen Ravintolat Risotot Ruokakulttuurit Ruokamatkat Salaatit Sieniruoat Suupalat & naposteltavat Säilöntä Tex mex -ruoat Yhden astian ruoat Yleinen

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.