Taittinger – kuplia luostarin kellarissa

Neljätoista kilometriä samppanjakellareita ja noin viisi miljoonaa myytyä pulloa kuohuvaa vuodessa. Taittinger kuuluu samppanjatalojen jättiläisiin, mutta se onnistui hurmaamaan meidät kotoisuudellaan.

Pääsimme vierailemaan kesällä 2016 Taittingerin samppanjatilan pääkonttorilla, joka sijaitsee historiallisessa Reimsissa, Champagne-Ardennen alueella. Viehättävä opas kierrätti neljän hengen seuruettamme kellareissa, kertoi sampanjan valmistamisesta, talon tavoista, rypäleviljelmistä ja maaperästä. Hän vastasi kärsivällisesti kaikkiin kysymyksiimme, kuvaili historian kirjavia käänteitä ja Taittingerin nykyhetkeä – ja tarjosi lopuksi kolmen samppanjatastingin. Ehkä yksi hurmaavimmista tavoista viettää iltapäivä.

 

 

SAMPPANJAA Unescon maailmanperintökohteessa

Samppanjatalon päämaja on rakennettu toisen maailmansodan jälkeen, mutta samalla paikalla on kuohunut, muutakin kuin samppanjaa, jo satoja vuosia. Taittingerin kellareiden vanhimmat osat ovat peräisin 300-luvulta – siis noin 1700 vuoden takaa –, jolloin pyramidin muotoisista luolista louhittiin kalkkikiveä rakennusmateriaaliksi. Osa käytävistä on puolestaan louhittu 1200-luvulla, jolloin Saint Nicaisen luostari rakennettiin nykyisen samppanjatalon paikalle.

Luostarin maanpäälliset osat tuhoutuivat Ranskan vallankumouksessa, mutta maan alla olleet osat säilyivät historian hirmumyrskyissä hyvin. Nyt Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvissa luostarin vanhoissa kellareissa kypsyy Taittingerin lippulaivatuote, Comtes de Champagne, jonka pullon muoto on peräisin benediktiinimunkeilta. Comtesin lisäksi myös suuret pullokoot kypsytetään neljän kilometrin mittaisissa kellareissa päämajan alla.  

Parisenkymmen metriä maan alla historia näkyi ja tuntui. Kellarit olivat monella tapaa hyvin vaikuttavia. Yksi meistä vaikuttui satoja vuosia vanhasta rakennustekniikasta, toinen kellarin hämyisestä mystisyydestä ja kolmas holveista, joissa on kussakin liki satatuhatta samppanjapulloa.

Me kaikki vaikutuimme käsityön määrästä sekä tarinoista. Kellarin viileä kosteus, joka sai oppaamme kietoutumaan villaviittaansa entistä tiukemmin, oli meille suomalaisille miellyttävää ja vähän kotoistakin. Isäni kulki kellareissa t-paitasillaan.

Kymmenen kilometriä lisää kellareita on Reimsin kaupungin alla, jossa kypsyvät reserve champagnet eli ”perussampanjat”. Taitingerin lippulaivat, Comtesit, ja suuret pullokoot käännetään asteittain sekä akselinsa ympäri että ylösalaisin käsityönä kellarityöntekijöiden toimesta, mutta kaupungin alla olevissa luolissa työn tekee automatiikka.

Reimsin ja läheisen Epernayn kaupunkien alla taitaa olla satoja kellarikilometrejä ja satoja miljoonia sampanjapulloja, kun kymmenet ja kymmenet sampanjatalot säilövät kalkkisen maan uumenissa aarteitaan. Aika hauska olisi olla myyrä tai muu maan alla kulkeva eläin juuri sampanja-alueella.

Ensimmäisessä maailmansodassa kellarit toimivat väestönsuojina.

Kaikki kolme maistamaamme samppanjaa olivat erinomaisia. Réserve Champagne Brut sekä Prestige Rosé Champagne Brut ovat Taittingerin myydyimpiä tuotteita, jotka tehdään vuodesta toiseen samanlaisiksi. Asiakas tietää mitä saa poksauttaessaan pullon auki. Samppanjat ovat sekoituksia eri vuosien tuotannoista, jotta laatu saadaan pidettyä yllä vuodesta toiseen, vaikka satokaudet vaihtelevatkin.

Comtes de Champagne on vuosikertasamppanja, jota tuotetaan vain parhaimpina satokausina. Me maistoimme vierailuvuotena lanseerattua vuosikertaa (2006), joka oli mykistävän hyvä. Vaikka yllä mainaitut kuohuvat olivat erinomaisia, nousi Comtes aivan omalle tasolleen – toki hintakin on melko huima. Vuonna 2016 Comtesia ei tuoteta lainkaan, sillä jo kesällä tiedettiin, että satokaudesta tulee huono alkukesän viileyden ja sateisuuden vuoksi. Vuoden 2015 vuosikerrasta odotetaan loistavaa, mutta se tulee myyntiin vasta vuonna 2025 – ensin sitä täytyy hieman kypsytellä kalkkikiviluolissa. 

Jos reissaat Koillis-Ranskassa, on Champagne-Ardennen alue ehdottomasti tutustumisen arvoinen kohde – luotijuna tuo alueelle Pariisin lentokentältä (CDG) nopeimmillaan puolessa tunnissa. Reims ja Epernay ovat samppanjatuotannon keskuksia, joissa on lukuisia suurten ja pienten kuplajuomatalojen koteja, joihin voi tehdä vierailukäyntejä.

Kierroksen kellareissa ja sampanjatastingin tarjosi meille Taittinger – Merci!

Valitsin joulukuussa 2020 Taittinger Réserve Champagne Brutin Kokkipottilan kuukauden viiniksi. Lue postaus tästä.

29 Comments

 1. Alcohol – my favourite! 😉 Upea reissu varmasti. Odotan myös lasten kasvamista niin päästään taas paremmin tilavierailuille.

 2. Ihanan viehättävä reissu taatusti ja kauniin tunnelmalliset kivat. Itse olin Cava-kierroksella espanjassa ja täytyyy sanoa, että kokemus oli todella hieno ja mieleen painuva. Ehkä lisää kuplivaa lähivuosina ei olisi pahitteeksi 🙂

 3. Lista on minullakin niin pitkä, että kiirettä melkein pitää 🙂
  Alsacea ja kuplia suosittelen vahvasti!

 4. Samppanjareissu on ollut myös mun ämpärilistalla jo jonkin aikaa. Ja myöskin Alsace. Rhônen ja Provencen alueella olenkin jo käynyt, olivat ihania!

 5. Reissu oli kyllä ihana. Olen samaa mieltä, Taittingerit ovat takuuvarmoja tapauksia. Tuo Comtes oli ihan mieletön. Sitä ostimme pullon isälleni tasavuosilahjaksi – toivottavasti olemme paikalla, kun se joskus raatsitaan avata 🙂

 6. Taittingerin samppanjat ovat IHANIA! Oli teillä varmaan huippu reissu.

 7. Wau. Mielenkiintoinen historia sekä sampanjan että säilytyspaikkojen osalta.

 8. Niinpä! Ja luultavasti koko sampanja-alue on niin täynnä pulloja jalkojen alla, että ei mitään järkee 😀 Aikamoista.

 9. Nuo sampanjakellarit saivat mielikuvitukseni laukkaamaan! Ja ajattele, millaista olisi asua niin, että jalkojen alla olisi sadoittain, tuhansittain sampanjapulloja 🙂 Upea historia tilalla. Sanomattakin selvää, että jollekin sampanjatilalla on vielä joskus päästävä!

 10. Skool, Hanna <3

  Tuo on just hyvä idea. Muikkujen teini-ikä on lähempänä kuin arvaammekaan. Hiivatti tämä aika juoksee!

 11. Kiitos! Välillä mustavalkoiset vaan toimivat paremmin 🙂

  Vierailukohde oli kyllä upea, koko sakki oli ihan hiljaa automatkan takaisin Epernay kaupunkiin, jossa majailimme.

 12. Oi, kiitos, Merituuli <3
  Kirjoittamisesta saa todella harvoin palautetta. Ihana, ihana kuulla, että lukukokemus oli kiva!

 13. On kyllä tosi ihania kuvia, noissa mustavalkoisissa on sitä jotain! ja aikamoinen vierailukohde, voisin lähteä itsekin 🙂

 14. Osaat kirjoittaa tosi hienosti kietoen faktat ja omat kokemuksenne yhteen. Kiitos miellyttävästä lukukokemuksesta!

 15. Bucket listille menee täälläkin. Ehkäpä me tehdään sitten Ranskan viinikierros, kun skidit on teinejä eivätkä enää TOSIAANKAAN lähde vanhempien kanssa yhtään minnekään reissuun..
  Ah sampanjaa.. Skool, Hannele <3

 16. Kiitos, Helinä! Kellarissa kuvaaminen oli ihan hassua, kun valoa oli niin vähän. Minusta Taittingerin kellareista spesiaalin teki juuri tuo historia (ja tietysti tarinat yrityksen ympärillä), muutenhan se on "vain" pulloja kellarissa 😀

 17. "If you can dream it, you can do it!", sanoi viisaasti joskus W. Disney.

 18. Kesän reissu oli kyllä ihan mielettömän onnistunut kaikilla tavoin. Vierailu Taittingerilla oli yksi ikimuistoisimpia lomapäiviä ehkä juuri vahvana tuntuneen – ja näkyneen – historian vuoksi.

 19. Monenlaisia viinitiloja on tullut kierrettyä, mutta sampanjatila on vielä kokematta. Toivottavasti joku päivä sekin tulee koettua. 🙂 Ihania kuvia!

 20. Vau, kerran elämässä kun pääsisi samantapaiselle visiitille itsekin 🙂

 21. Ihana reissu! Rakastan matka- ja retkikohteita, joissa tuntuu historia. Ja rakastan mä vähän shampanjaakin, toki. 🙂

 22. Se oli ihanaa seutua. Visuaalisesti vielä viehättävämpää oli kyllä Alsace, mutta myönnän olevani sellainen kukkamummo, että ne saa minut aina vähän katsomaan asioita vaalenpunaisten lasien läpi 🙂 Välimatkaa (Alsace-Champagne) ei ole kuin joku 300 km, joten ne menevät kyllä samalla road tripillä, jos aikaa on.

 23. Se mikään tekosyy ole 🙂 Ihan niillä töin mekin sinne kurvailtiin!

 24. Ranskaan on tehnyt mieli tehdä road trip jo pidemmän aikaa. Meidän tuttuja on käynyt myös tuolla alueella ja suositellut hekin reissua sinne.

 25. Näyttääpä kiinnostavalta retkikohteelta! Mulla on Euroopan maista Ranska vielä kokonaan käymättä, ehkäpä shampanja olisi hyvä tekosyy? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.