Tomaatin kasvatus – istutus, tukeminen ja lannoitus

Poista mullan alle jäävät lehdet. Tomaatin voi istuttaa syvempään, jopa vinoon.

Tomaatin istutus kasvupaikalle on ajankohtaista, kun ensimmäinen kukkaterttu tekee tuloaan. Joskin poikkeus vahvistaa tietenkin tämänkin säännön: maahan istutettavien tomaattien kanssa ei ole kukkiin katsomista. Perimätiedon mukaan maa on riittävän lämmin arkojen hienohelmojen istutukselle 10. kesäkuuta. Kalenterin sijaan, tai lisäksi, tarkkailisin kuitenkin yölämpötiloja; alle kymmenen asteen yön saavat tomaatit hytisemään kylmästä.

Istutuksessa edetään kutakuinkin kuten minkä tahansa kasvin istutuksessa eli tehdään kuoppa, kastellaan se, laitetaan taimi, tiivistetään kevyesti ja kastellaan taas. Muutama seikka on tomaatin kanssa kuitenkin hyvä huomioida: istutussyvyys, tukeminen ja lannoitus.

Tomaatin voi monista muista kasveista poiketen huoletta istuttaa aiempaa syvempään, sillä se puskee uusia juuria maan alle jäävästä rungostaan. Jos esikasvatettu taimi on pitkä ja hontelo, kannattaa se istuttaa vinoon, ikään kuin makaavaan asentoon. Latva kurkottaa kohti valoa ja suoristuu melko pian istutuksen jälkeen. Maan alle jäävät lehdet poistetaan.

Laita kastellun istutuskuopan pohjalle, multapaakun alle pari kieppiä tukinarua.

Kasvin tuen tarve on syytä ennakoida jo tässä vaiheessa, vaikka taimi ei ehkä vielä tukea tarvitsisikaan. Kaikki runkotomaatit tarvitsevat tukea kasvukauden aikana ja helpoin tapa on tukea kasvi jo nyt. Pensas- ja amppelilajikkeet ovat kasvutavaltaan erilaisia, eikä tuen tarve ole niin ilmeinen.

Tuentatapoja on tomaatilla monia. Me viritämme kasvihuoneen katonrajaan vaakanarun, johon jokaisen tomaatin henkilökohtainen tukinaru kiinnitetään. Voit myös tukea kasvin kepillä ja narulla. Tyrkkää silloin riittävän pitkä tukikeppi juuripaakun läpi, laita kuitenkin naru istutuskuoppaan taimen alle yllä olevan kuvan mukaisesti. Taimen alle sujautettu tukinaru pysyy jämäkästi paikoillaan. Naruna voi käyttää juuttinarua (kuten kuvassa) tai vaikka harsokankaasta leikattuja, narumaiseksi kieputettuja suikaleita.

Lannoita paketin ohjeen mukaan. Kieputa tukinarua löyhästi rungon ympärille.

Taimen istutuksen yhteydessä on hyvä kiinnitää huomiota myös lannoitukseen. Meidän käyttämä lannoite laitetaan kahdesti kesässä, joista ensimmäinen annos annetaan istutettaessa – tee sinä käyttämäsi lannoitteen ohjeen mukaan. Lannoituksen tarve riippuu osin kasvualustasta, mutta mikään kasvualusta ei täytä tomaatin tarpeita koko kesäksi. Tomaatti on nimittäin suursyöppö ja -juoppo, kasvien kuningas molemmissa lajeissa.

Tiivistä kevyesti ja kastele.

Tomaatin kasvatusta on seurattu pitkin kevättä. Tutustu myös juttusarjan aiempiin osiin:

6 Comments

 1. Joo nyt täytyy mennä ja leikata varkaat niitä on ihan hulluna niinku toi money makerkin on bubblerissa kasvanut(ledissä kiinni n.1.60 korkeudella…

 2. Kippuroitumista havaittavissa myös täällä! Kokeilussa lannoitustauko, josko loppuisi moinen.

  Miten ja missä vaiheessa olet alkanut latvomaan tomaatteja? Omat runkotomaatit (Chocolate Cherry) alkavat pian lähennellä kahta metriä ja parveketarhasta alkaa korkeus loppua kesken!

  Terv. Ensimmäisen kesän kasvattelija:)

 3. Mielenkiitoista tuo kippuroiminen, kiitos lisätiedosta! Ihmettelin sitä jo aiemmin keväällä, kun yksi lajike teki hassuja lehtikiemuroita toisten kasvaessa normaalisti. Nyt kippuroi useampi lajike – täytyy seurata tilannetta.

  Peukku taimille, ne on sitkeitä sissejä! Aika monena yönä olen hiippaillut kasvihuoneeseen tarkastamaan lämpötilaa. First things first 🙂

 4. Sonja Lumme kirjoitti uusimmassa kirjassaan just tuosta kippuroitumisesta. Ei aina väliä, onko annettu lannoitetta tai ei, osa vain kippuroi alussa. Olisko sitten paikanvaihdoksen takia, ei kirjassakaan sitä sataprosenttisesti sanottu.

  Mulla taimet olivat taas kasvarissa yön, vaikka unet mulla meni ja tilalle tuli painajainen kuolleeksi lakastuneista taimista. Aamulla kyl olivat ihan kunnossa, kun kävin tarkistamassa. 😀

 5. Ehkä sinun käyttämät lannoitteet on semmosia, ettei tarttekaan?
  Huomasin muuten, että osa minun taimista on kippuraisia latvoistaan. Se on kuulema merkki liian tömäkästä lannoituksesta. Jännä, että kaikki taimet ovat saaneet samanlaista buustia ja osa kippuroi, osa ei. Onhan tämä (tuuri)hommaa.

 6. Eipä tullut mieleenkään lannoittaa istutuksen yhteydessä. Nyt opin senkin. Lannoitekaupoille siis 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.