|

Tostadat mustapapupyreellä ja avokadotahnalla

Mustapapupyree yrittää hämätä mutamaisella ulkonäöllä, mutta viis me veisataan epätyypillisestä ruokaväristä. Tahna on nimittäin herkullista ja minuutissa valmista, jos siis olet yhtä laiska kuin minä ja kaadat pavut kulhoon purkista. Mustapapupyreen pariksi sopii erinomaisesti avokadotahna, joka on liki yhtä helppo valmistaa. Rapeaksi paahdetun minitortillan, tostadan, päälle kasatut samettiset tahnat kruunataan tomaattikuutioilla, korianterilla ja pienellä määrällä tulisieluista kastiketta ja loistava sormisyötävä on valmis.

****

Tostadat mustapapupyreellä ja avokadotahnalla

pohjat
3 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
n. 1 1/2 dl vettä

mustapapupyree
n. 170g mustapapuja (1 prk tai vastaava määrä itse keitettyjä)
1/2 dl luonnonjugurttia
1/2 tl jeeraa eli juustokuminaa jauheena
hieman limetin mehua
suolaa

avokadopyre
1 kypsä avokado
1/2 -1 valkosipulinkynsi
hieman tabascoa tai muuta chilikastiketta
limetin mehua
suolaa

lisäksi
tomaatteja
tuoretta korianteria
tabascoa, Tannisen vahvaa kastiketta tai tuoretta chiliä

Aloita tekemällä taikina. Sekoita kaikki taikinan ainekset nopeasti taikinaksi. Taikina saa olla napakkaa ja helposti käsiteltävää. Anna taikinapallon vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia. Kaulitse jauhotetulla pöydällä taikina (tai osa siitä, on helpompaa) aivan ohueksi, parimilliseksi levyksi. Paina muotilla tai lasilla pyöreitä, pieniä ympyröitä (kuvassa olevat ovat halkaisujaltaan noin 6 cm). Taikinasta saattaa tulla pyöryläisiä hieman liikaa, mutta voit paistaa ne valmiiksi, pakastaa ja paahtaa myöhemmin.

Taikinan levätessä tee tahnat. Valuta mustapavut, yhdistä kaikki ainekset ja surauta tasaiseksi tahnaksi joko tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Tarkista maku ja säädä tarvittaessa. Kuori sitten avokado ja valkosipulinkynsi, silppua molemmat.  Tee myös avokadosta tahnaa, mausta omalle suulle sopivasti. Me tykkäämme, että limettiä on reilusti, suolaakin saa olla mielummin enemmän kuin vähemmän. Laita tahnat tekeytymään jääkaappiin.

Kuumenna paistinpannu kuivana. Älä siis lisää pannulle mitään. Paista minitortilloja kuivalla pannulla hetki molemmin puolin. Pintaan saa tulla pieniä ruskeita pilkkuja. Tähän saakka voit tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Kuumenna uuni noin 200 asteeseen ja laita minitortillat paahtumaan noin viideksi minuutiksi tai kunnes ne ovat rapeita mutta eivät liiaksi paahtuneita. Kuutioi tomaatit tostadoiden jäähtyessä. Kasaa laittamalla ensin tahnoja ja päälle tomaattikuutioita. Lisää tuoretta korianteria sekä tilkka tulisieluista kastiketta.

Suosittelen tekemään kokeiluversion ennen kaikkien tostadoiden täyttämistä. Näin pääset perille, kuinka kokonaisuus toimii ja tarvitseeko esimerkiksi tahnat jotain lisää.

****

Tarjosin tostadat muutama viikko sitten oululaisille ruokabloggaajille. Jos tulkitsin ääntelyt ja eleet oikein, he taisivat tykätä. Ja he ovat aika kriittistä sakkia.

12 Comments

  1. Huippua kuulla, Tiina!

    Tärkeä mutta vaikea kysymys. Taikinasta tulee reilu määrä, vähintään 30 pientä tortillaa riippuen tietysti paksuudesta ja koosta (tuplamäärästä taikinaa tulee noin 15 iso(hko)a tortillaa). Tahnoista tulee maltillisella annostuksella varmasti parisenkymmentä täyttöä. Otan tämän hyvänä syytä tehdä näitä taas pian, jotta osaan laittaa määrät kohdilleen 🙂 Vauhdikkaassa höslingissä se aina välillä unohtuu, hyvä kun otit asian esille.

  2. Ihan näköisiä! Kokeilen varmasti. Osaatko sanoa, kuinka monta annosta tästä tulee?

    Terveisin,

    Tiina

  3. Hieno yhdistelmä! Itse tehdyt tortillat on kyllä ihan toista kuin kaupasta löytyvät lätyt..

  4. Kiva kuulla, Minna! Avokado ja pavut on minun ykkösherkkuja, eikä korianteri ja tomaatti paljon niistä jää.

  5. Heip Elina!
    Samaa tuskailen minäkin. Joka kerta kun syön kaupan tortilloja, ajattelen, että seuraavalla kerralla teen kyllä taas itse. On ne vaan niin miljardi kertaa parempia!

  6. Terttu, tervetuloa kommenttilootan puolelle!
    Pikkuruoat on meidänkin suosikkeja. Ja tahnat, aina yhtä huumaavia.

  7. Oi, nämä näyttävät aikas hyviltä 🙂 Tortillojen tekeminen itse on ihan helppoa, mutta en tiedä miksi siihen hommaan tulee ryhdyttyä niin harvoin…

  8. Rakastan kaikkia pieniä herkkuja, erityisesti erilaisia tahnoja ja täytteitä. Paputahna menee heti testaukseen! Ihanaa, kiitos!

  9. Perjantai-iltaan nämä sopisivat täydellisesti. Ja maanantaihin, sillä maanantaina tarvitaan aina jotain erityistn hyvää.

  10. Voin uskoa, että olivat herkkuja! Näitä ois kiva tehdä naposteltaviksi vaikka perjantai-iltaan, ovat niin rentoja mutta varmasti hyviä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.