Uunipersimonit mantelitoskalla

Makeat, uunissa paahdetut persimonit ja mantelitoska. Pimeän vuodenajan paras jälkkäri on tässä.

Uunipersimonit mantelitoskalla

Persimonit ovat parhaimmillaan juuri nyt, makeuttamassa vuoden pimeintä aikaa. Raikkaat ja makeat hedelmät ovat herkullisia siltäänkin, mutta ne saavat uusia, syviä makusävyjä uunin lämmössä uuniomenan tapaan tehtynä. 

Mantelitoskaa hedelmien täytteeksi sekä hieman vaniljajäätelöä tai -kastiketta kuumaa uunipersimonia huumaamaan ja helppo jälkiruoka vaikka juhlapöytään on valmis. Aikaa menee alle puoli tuntia, joten herkku on myös oiva vierasvara.

Tähän ohjeeseen sopivat myös ne persimonit, jotka ovat saaneet jo pehmeyttä pintaansa. Uunissa persimonit pehmenevät hieman joka tapauksessa. Jos muuten haluat syödä aivan pehmeitä persimoneja rapean toskan kanssa, paahda hedelmän puolikkaita ensin uunissa vartin verran ilman toskakuorrutusta. Toska paistuu uunissa niin nopeasti, etteivät persimonit ehdi samaan vauhtiin.

Resepti

Uunipersimonit matelitoskalla

2–4 annosta

 • 2 persimonia
 • 50 g voita
 • 50 g (1 1/2 dl) mantelilastuja
 • 1/2 dl muscovadosokeria
 • 1/2 tl kanelia
 • ripaus muskottipähkinää 

lisäksi

 • vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä 

 1. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. 
 2. Puolita persimonit ja poista kannat. 
 3. Asettele persimonit uunivuokaan leikkauspinta ylöspäin. 
 4. Sulata kattilassa voi ja sekoita voisulaan mantelilastut, sokeri sekä mausteet. Sekoita huolella ja anna muhia pienellä lämmöllä hetki, jotta sokeri sulaa ja maut tiivistyvät.
 5. Lusikoi mantelitoska persimonien päälle ja paista 180-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia eli kunnes toskakuorrute on saanut väriä ja persimonit ovat lämmenneet. Tarkkaile tilannetta, älä päästä mantelitoskaa palamaan. 
 6. Persimonit jäävät näin paistettaessa vielä napakoiksi. Jos haluat superpehmeitä persimoneja, voit esipaistaa niitä uunissa kymmenisen minuuttia ja lisätä vasta sitten toskatäytteen.
 7. Tarjoile lämpiminä vaniljakastikkeen tai vaniljajätelön kanssa.