Uunipersimonit mantelitoskalla

Makeat, uunissa paahdetut persimonit ja mantelitoska. Pimeän vuodenajan paras jälkkäri on tässä.

Uunipersimonit mantelitoskalla

Persimonit ovat parhaimmillaan juuri nyt, makeuttamassa vuoden pimeintä aikaa. Raikkaat ja makeat hedelmät ovat herkullisia siltäänkin, mutta ne saavat uusia, syviä makusävyjä uunin lämmössä uuniomenan tapaan tehtynä. 

Mantelitoskaa hedelmien täytteeksi sekä hieman vaniljajäätelöä tai -kastiketta kuumaa uunipersimonia huumaamaan ja helppo jälkiruoka vaikka juhlapöytään on valmis. Aikaa menee alle puoli tuntia, joten herkku on myös oiva vierasvara.

Tähän ohjeeseen sopivat myös ne persimonit, jotka ovat saaneet jo pehmeyttä pintaansa. Uunissa persimonit pehmenevät hieman joka tapauksessa. Jos muuten haluat syödä aivan pehmeitä persimoneja rapean toskan kanssa, paahda hedelmän puolikkaita ensin uunissa vartin verran ilman toskakuorrutusta. Toska paistuu uunissa niin nopeasti, etteivät persimonit ehdi samaan vauhtiin.

Resepti

Uunipersimonit matelitoskalla

2–4 annosta

  • 2 persimonia
  • 50 g voita
  • 50 g (1 1/2 dl) mantelilastuja
  • 1/2 dl muscovadosokeria
  • 1/2 tl kanelia
  • ripaus muskottipähkinää 

lisäksi

  • vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä 

  1. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. 
  2. Puolita persimonit ja poista kannat. 
  3. Asettele persimonit uunivuokaan leikkauspinta ylöspäin. 
  4. Sulata kattilassa voi ja sekoita voisulaan mantelilastut, sokeri sekä mausteet. Sekoita huolella ja anna muhia pienellä lämmöllä hetki, jotta sokeri sulaa ja maut tiivistyvät.
  5. Lusikoi mantelitoska persimonien päälle ja paista 180-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia eli kunnes toskakuorrute on saanut väriä ja persimonit ovat lämmenneet. Tarkkaile tilannetta, älä päästä mantelitoskaa palamaan. 
  6. Persimonit jäävät näin paistettaessa vielä napakoiksi. Jos haluat superpehmeitä persimoneja, voit esipaistaa niitä uunissa kymmenisen minuuttia ja lisätä vasta sitten toskatäytteen.
  7. Tarjoile lämpiminä vaniljakastikkeen tai vaniljajätelön kanssa.

Katso myös nämä reseptit:

19 Comments

  1. Pieni apukokki tietää, mikä on hyvää!
    Uunissa käyneet persimonit ovat huippuja!

  2. Oi kun näyttäää hyvältä! Meidän 8 kk pikkukokki rakastaa myös natustella persimoneja. Täytyykin kokeilla niitä seuraavaksi uunin kautta kaikille 🙂

  3. Totta, Nelle! Eikä kukaan tiedä, mitä sitruunaa milloinkin syö/käyttää, vaikka eroja varmasti on. Omput merkitään Suomessa varmasti poikkeuksetta, appelsiinit joskus, mutta muut hedelmät ovat vaan yleisnimellä (samoin kuin muutkin kasvikset). Tomaatteja näin tosin viime kesänä lajikemerkittyinä aika mukavasti, vaikka "tavallinen tomaatti" oli vain "tomaatti", erikoisemmat oli lajikemerkittyinä.
    Mielenkiintoista!

  4. Sitruunaefekti; niissä lajikkeita on kanssa aina useita sekaisin 🙂

  5. Tää näyttää niin hyvälle. 🙂 Persimonia meillä ei ole koskaan vielä paistettukaan. Tähänhän voisi käyttää ne jotka uhkaavat jäädä käyttämättä 🙂 Ihana ajatus!

  6. Noniin, selvittelin lajikeasiaa lähikaupassa ystävällisen KSM-myyjän kanssa. Hän sanoi, että heilläkin on myynnissä eri lajikkeita, mutta käytännössä ne nimetään kaupassa vain 'persimon'. Ja huomasin, että nyt myynnissä ollut lajike oli malliltaan suipompi kuin viimeksi ostamani lajike. Lajike luki laatikon kyljessä – pitääkin alkaa seuraamaan muotoja, makuja ja lajikkeita 🙂

  7. Kokeile ihmeessä! Amerikkalaisten persimoniövereihin en olekaan Pinterestissä tutustunut. Menen heti tutustumaan!

  8. Kiva kuulla! Minä olen syönyt persimoneja pääasiassa ilman kypsennystä, mutta tämä kypsennystapa on kyllä todella herkku!

  9. Persimonit tekevät kyllä pimeydestä vähän siedettävämpää 🙂

  10. Kiitos vinkistä, Kira! Lajikeasiaa täytyykin selvitellä. Täällä persimon on persimon/kaki/sharon, eikä siitä kerrota kaupassa muuta. Pitkulaisia en ole nähnyt lainkaan Suomessa.

  11. Mä en muista, mutta onko Suomessa kahdenlaisia lajikkeita? Täällä on kaksi: se pitkulainen sydämmen muotoinen joka on kauhean makuinen raakana, mutta kypsänä ahh niin makea. Toinen lajike taas on pyöreä ja on raakanakin makea ja makoisa.

  12. Nami!!Tänään juuri söin pelkän persimonin kahvin kanssa…tuota herkkua täytyy kokeilla 🙂

  13. Olen popsinut persimonini aina ihan sellaisinaan ja vain tyytynyt ihastelemaan Pinterestissä mitä amerikkalaiset ovat siitä kehitelleet (niillä on aina övereimmät herkut). Näitä vois kyllä kokeilla.

  14. Aivan ihana idea. Rakastan persimoneja ja olen tehnyt niistä piirakoitakin mutta tämä on loistava!

  15. Tää on ihana vuodenaika just siksi, että kaupoissa on persimoneja (ja Fazerin joulusuklaata) 🙂 Eipä ole käynyt mielessäkään laittaa persimoneja uuniin, mutta nyt on kokeiltava!

  16. Just kävin sinun salaattia kommentoimassa 🙂

    Persimonit on kyllä hyviä, kunhan muistaa ostaa kypsiä tai kypsyttää huolella kotona.

  17. Oooh, ihanan näköiset! Persimonit ovat mun suurta herkkua. Kiva idea laittaa uuniin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.