|

Salaattinyytit makealla chilikastikkeella

 

Oman maan satoa saa vielä odottaa vielä ikuisuudelta tuntuvat hetken, mutta mieli halajaa jo kesän makuja ja raikkautta. Salaattinyyteissä keskiössä ovat kaksi suosikkiamme: salaatti ja chili. Rapeaan salaattiin sisään on kietaistu porkkanaa, kurkkua, tuoreita yrttejä sekä riisinuudelia. Sisään sopivat myös lisää ruokaisuutta tuovat katkaravut tai nyhtöpossu. Ruohosipuli saa kunnian toimia maukkaana nirunaruna.

Nyytit dipataan makeaan chilikastikkeeseen, jonka tekemiseen ei mene kuin hetki. Limetti tuo tuttuun, makeaan kastikkeeseen kaipaamaani raikkautta. Makeaa chilikastiketta kannattaa keittää kerralla vaikka tupla-annos; se sopii mahtavasti monen kesäisen ruoan raikastukseksi.

****

Salaattinyytit 

salaatinlehtiä
porkkanaa
kurkkua
korianteria
minttua
ohutta riisinuudelia eli vermiselliä (+soijaa)
ruohosipulia

Kuori porkkanat ja leikkaa niistä aivan ohutta tikkua tai raasta ne julienne-leikkurilla. Tee myös kurkusta pientä tikkua. Kypsennä riisinuudeli pakkauksen ohjeen mukaan ja mausta se halutessasi tilkalla soijakastiketta. Laita korianteri ja minttu myös valmiiksi.

Ainekset voi laittaa kulhoihin, jolloin jokainen voi tehdä nyyttinsä itse. Tai sitten laitat hieman täyteaineita salaatinlehden päälle ja kääräiset rullaksi tai nyytiksi hieman riippuen salaatin koosta ja salaattilajikkeesta. Sido kiinni varovasti ruohosipulilla. Tarjoile makean chilikastikkeen kanssa (ohje alla).

****

Makea chilikastike

1 dl riisi(viini)etikkaa
3/4 – 1 dl sokeria
1/2 dl vettä
1/2 tl suolaa
4-5 reilunkokoista, punaista chilipalkoa
2-3 valkosipulinkynttä
2 tl tuoretta inkivääriä
puolikkaan limetin kuori ohuelti raastettuna

2 tl kylmää vettä
2 tl maissitärkkelystä (maizena)

Sekoita kattilassa etikka, sokeri ja vesi. Kiehauta. Lisää pieneksi silputut chilit (poista siemenet ja siemenkiinnikkeet halutessasi), kuoritut ja hienonnetut valkosipulinkynnet sekä kuorittu ja raastettu inkivääri. Pese limetin kuori kuumalla vedellä ja raasta ohuelti vihreää osaa noin puolen limetin verran seoksen joukkoon pienimmällä mahdollisella terällä. Keitä hiljalleen muutama minuutti.

Seoksen poreillessa sekoita kylmä vesi ja maissitärkkelys tasaiseksi liemeksi. Kaada kiehuvankuuman kastikkeen joukkoon koko ajan samalla sekoittaen. Keitä vielä pari kolme minuuttia, jotta kastike hieman suurustuu ja samalla kirkastuu.

Purkita kuuma kastike puhtaaseen lasipurkkiin tai pulloon ja tarjoa jäähtyneenä. Säilytä jääkaapissa.

****

Tämä juttu on osa Blogiringin ja Kauppapuutarhaliiton kampanjaa. Minulle iloisena yllänyksenä tuli, että tuikituttujen kotimaisten kasvisten joukkoon ovat nousseet myös kotimaiset, sirkkalehtimerkityt chilipaprikat. Hienoa! Sirkkalehtimerkki on luotettava kotimaisten puutarhatuotteiden tunnus, jolla merkityt tuotteet ovat taatusti korkealaatuisia ja Suomessa viljeltyjä. Vihannes.net -sivustoltalöydät tietoa ja tarinoita kotimaisista kasviksista sekä oivallisia reseptejä. Vihannes.net on myös Facebookissa.

www.blogirinki.fi

 Yhteistyössä Kauppapuutarhaliitto ry