| |

BBQ-kastike mangosta ja tomaatista

Muutama viikko sitten herra Kokki kaartoi kauppahalliin minuuttia vaille sulkemisajan mielessään pari kiloa kauniita ribsirivejä. Kotiin tuli myhäilevä mies mukanaan seitsemän kiloa täysleveitä porsaan kylkiä. Lihakauppias oli jo ehtinyt putsata sahan, joten kylkien leikkaaminen ribsiriveiksi ei onnistunut, mutta sitä tarina ei kerro, miksi kahden kilon sijaan kasseihin pakattiin seitsemän kiloa porsasta. Enemmän on enemmän!

Ribsit olivat kylkikaaren mallisia, leveimmillään neljäkymmentäsenttisiä. Kotikokeilla meni hetki hämmennyksessä: miten ihmeessä koko keittiön vallanneet ribsit saataisiin syömäkuntoon muutamassa tunnissa. Syömään kutsuttiin vieraina jo olleiden rakkaiden lisäksi toinenkin puoli sukua. Sitten käärittiin hihat ja päätettiin onnistua. Tiesittehän, että onnistuminen on asia, jonka voi päättää.

Ribseihin hierottiin maustetahna, johon otettiin mallia grilli-idoleiltamme.Maustumisaika kutistettiin carting-kierroksen mittaiseksi ja ribsien muhiessa foliopaketissa uunissa taisteltiin frisbeegolfin suvun mestaruudesta. Osa kypsistä ribseistä grillattiin ja siveltiin omenaviinietikan, sinapin, suolan ja sokerin seoksella, osa grillattiin ja syötiin seuraavana päivänä ja loput laitettiin pakkaseen.

Kypsänä pakastettu pala possunkylkeä on sittemmin todettu olevan arki-illan pelastaja, kun se saa sekä grillatessa että pöydässä päällensä maukasta ja nopeasti valmistuvaa BBQ-kastiketta mangosta ja tomaatista. Kastike on toimii myös esimerkiksi salaatinkastikkeena sekä fajitaksen välissä.

****

BBQ-kastike mangosta ja tomaatista

3-4 kypsää tomaattia
1 kypsä mango
2 valkosipulinkynttä
n. 3 rkl ruokosokeria
2 tl Worcesterkastiketta
pala tuoretta chiliä
tuoretta korianteria
tuoretta (lehti)persiljaa
limetin mehua
suolaa
mustapippuria

Kuori ja lohko valkosipulinkynnet ja mango. Lohko tomaatit. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surraa tasaiseksi. Maista ja säädä suolan, hapon, sokerin ja tulisuuden kombinaatio kohdilleen. Anna tekeytyä jääkaapissa ja tee maisto&säätö tarvittaessa uudelleen. Kastike säilyy muutamia päiviä jääkaapissa ja kestää pakastuksen.

****