• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit
  • TIlaa uutiskirje

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Pääsiäinen
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Salaatit
  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Aamupala & brunssi
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat

Kastikkeet ja tahnat Kesäruoka Lisäkkeet

Kesäkurpitsatzatziki

Tahnatyyppi täällä taas hei! 

En olekaan pitkään aikaan tahnan tai kastikkeen reseptiä julkaissut. Tahnamaisia kastikkeita syntyy kyllä keittiössä aivan tuon tuosta, mutta useimmiten ne ovat kesäaikaan yrttien, öljyn ja hapon seoksia tai vanhoja tuttuja kastikkeita kuten chimichurria tai hummusta.

Tzatziki kuuluu samaan klassikkojen kerhoon. Kesäkurpitsasta tehtynä tzatziki on vähintään yhtä ihanaa kuin perinteinen kurkkutzatziki. Hieman kurkkua napakampi kesäkurpitsa sopii kastikkeeseen itse asiassa loistavasti, sillä se ei menetä nestettä aivan yhtä vallattomasti kuin kurkku. Myös suutuntuma on kurkkua mukavampi, kun maut ovat tekeytyneet ja kesäkurpitsan rakenne on antautunut valkosipulille, suolalle ja sitruunalle.

Tein kesäkurpitsatzatzikia viikonloppuna, kun kokoonnuimme Hannanluo ruokabloggaajaporukalla. Tzatzikin lisäksi tein viininlehtikääryleitä (resepti), jotka ovat kuin tehtyjä tzatzikin kanssa samaan suulliseen. Mutta dolmadesien lisäksi kastikkeeseen voi upottaa melkein mitä vaan: kasvistikkuja, sipsejä, perunalohkoja tai rapeaksi paahdettua leipää. Tzatziki, tai tsatsiki kuten se Suomessa usein kirjoitetaan, sopii myös uuniperunoiden tai grilliruokien lisäkkeeksi. Ja on se aivan ihanaa reiluina kekoina salaatinkin päällä. Se on sellainen tahnojen moniottelija, kuten parhaat niistä tuppaavat olemaan.

Kesäkurpitsa kuuluu niihin kasviksiin, joita arvostetaan aivan liian vähän. Ja siksi sitä myös käytetään melko vähän. Miedon makuinen, pehmeämaltoinen kasvis on parhaimmillaan pienenä ja napakkana, mutta käytettävissä – vaikka tähän tzatzikiin – myös isommaksi kasvaneena. Satokausikalenterin masinoimat kesäkurpitsatalkoot ovat tarpeen, sillä helle kypsytti kesäkurpitsat kertarysäyksellä koko Suomessa, eikä hiljalleen kuten tavallisempina kesinä. Ja kun tarjontaa on paljon, on hintaa vähän. Nyt on siis paras mahdollinen aika tarttua haasteeseen!

Resepti

Kesäkurpitsatzatziki

300 g paksua maustamatonta jogurttia

1 pienehkö kesäkurpitsa (+ripaus suolaa itkettämiseen)

2–3 valkosipulinkynttä

reilu kourallinen tuoreita yrttejä hienonnettuna (esim. persiljaa ja minttua)

1–2 rkl sitruunamehua

noin 1 tl suolaa

1–2 tl hunajaa tai sokeria

Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Laita raaste siivilään ja ripottele sekaan hieman suolaa. Anna valua puolisen tuntia. Painele liki kuivaksi. 

Sekoita jogurtin sekaan kesäkurpitsaraaste sekä hienonnetut valkosipulinkynnet ja yrtit. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pyöristä makua tilkalla hunajaa. Anna makujen tasaantua puolisen tuntia. Maista ja säädä tarvittaessa suolaisuus ja hapokkuussa sopivaksi.


Leave a Comment

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Mehujää kuohuviinikylvyssä
Next Post: Sikke Sumarin sämpylät »

Reader Interactions

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

aamupala|brunssi alkuruoat arjentaklaaja arkiruoka BBQ broileri Co-creation foodlover Hävikistä herkuksi joulu Joulukalenteri juhlat juomat jälkiruoat kanaruoat kastikkeet kasvisruoat keitot keittiöpuutarha kikherne leivonta liharuoat lisäkkeet makeat leivonnaiset matkailu merenelävät munakoiso muuta naposteltavaa nopeat ja helpot pasta peruna pikkuruoat ravintolat resepti ruoka salaatit sienet sisältöyhteistyö suklaa suolaiset leivonnaiset säilöntä tahnat/kastikkeet tomaatti yhden astian ruoat

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo lammaspaisti

Helppo tortelliinivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.

SAVE & ACCEPT