• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Salaatit
  • Aamupala & brunssi
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Joulu Joulukalenteri Leivonta Piirakat

Kinkkupiirakka

Kinkkupiirakka on klassikko – eikä klassikot tyhjästä synny. Herkullinen yhdistelmä suolaisen kermaista täytettä ja rapeaa pohjaa on kerrassaan upea!

Kinkkupiirakka, josta ollaan ottamassa palaa.

Suolaisen piirakan tekemisessä on yksi kikka, joka tekee kaikista piirakoista parempia: esipaista pohja. Näin saat piirakkaan rapean pohjan, jonka ihanuuden ymmärtää vasta syödessään. Ymmärrän hyvin, että tämä vaihe tekee mieli skipata, koska muutenkin tulee ihan hyvää. Mutta kun pienellä vaivalla tulee täydellistä, kannattaa vaiva nähdä.

Kinkkupiirakka on minusta parasta, kun täytteessä käyttää laadukasta savukinkkua (tai joulukinkun jämiä) ja suolaiseen kinkkuun yhdistää makeaksi haudutettua sipulia. Purjosipuli sopii piirakoihin erinomaisesti, mutta salottisipuli tai tavallinen keltasipulikin sopivat hyvin.

Paljon muuta ei sitten tarvitakaan. Täytteen viimeistelee kerman tai kerma-maidon, kananmunan ja juustoraasteen pehmeä liitto. Minun linjani on, että kun leivon tämänkaltaisia piirakoita varsin harvoin, käytän leipoessani täytteessä kermaa, mutta tiedän monien käyttävän kerman ja maidon yhdistelmää – lopputulos on joka tapauksessa taatusti maukas.

Jos kinkkupiirakka ei ole sinun lempparisi, ehkä tykkäät enemmän näistä piirakoista:

  • Tomaattipiirakka
  • Poropiirakka
  • Tacopiirakka
  • Feta-pinaattipiirakka
Kinkkupiirakka ylhäältä päin kuvattuna. Piirakasta ollaan ottamassa palaa.

Kinkkupiirakka

Kinkkupiirakka on klassikko, joka maistuu yhtä lailla juhlien buffetpöydässä, kevyenä lounaana kuin iltapalallakin.
Esivalmistelu30 mins
Kypsennys25 mins
taikinan tekeytyminen1 hr
Valmistusaika1 hr 55 mins
Annokset: 6

Raaka-aineet

  • 100 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 3/4 tl suolaa
  • 3 rkl kylmää vettä (voit korvata myös rahkalla tai maustamattomalla jogurtilla)
  • 15 cm purjoa tai 1–2 sipulia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 200 g kinkkua
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • kourallinen juustoraastetta
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria

Tee näin

  • Nypi voi, vehnäjauhot ja suola murumaiseksi seokseksi.
  • Lisää vesi tai maitotuote ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.
  • Laita taikina jääkaappiin tekeytymään noin tunniksi. Voit tehdä taikinan myös edellisenä päivänä.
  • Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi tai purjo ohuiksi renkaiksi.
  • Kuumenna pannulla öljy ja kuullottele rauhassa matalahkolla lämmöllä sipulisilppua, kunnes se on pehmeää.
  • Kuutioi kinkku.
  • Sekoita kerma ja kananmunat. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.
  • Sekoita kerma-munaseokseen juustoraaste. Voit myös ripotella juustoraasteen kinkun päälle suoraan.
  • Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  • Painele taikina piirakkavuoan pohjalle. Laita päälle leivinpaperi (jos rypistät paperia, se on helpompi muotoilla piirakan muotoon). Pistele pohjaan haarukalla reikiä.
  • Laita leivinpaperin päälle “baking beansit” tai kuivia herneitä. Paista noin 7 minuuttia, ota herneet ja leivinpaperi pois ja paista vielä toiset 7 minuuttia.
  • Lisää sipuli, kinkku (ja juustoraaste) sekä kerma-munaseos.
  • Paista noin 25 minuuttia eli kunnes täyte on hyytynyt ja piirakka on saanut kauniin värin.
  • Tarjoa haaleana.

Muista seurata Kokkipotteja myös Instagramissa ja Pinterestissä!


Leave a Comment

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Herkkukori herkkusuille
Next Post: Kurpitsahummus juureksilla ja hallouminopilla »

Reader Interactions

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

Aamupala & brunssi Aasialaiset ruoat Arkiruoka Cookiet ja pikkuleivät Grillaus Illanistujaiset Italialaiset ruoat Joulu Joulukalenteri Juhlat Juomat Jälkiruoat Jäätelöt Kakut Kala- ja merenelävät Karkit ja makeiset Kastikkeet ja tahnat Kasvisruoat Keitot Keittiöpuutarha Kesäruoka Kevään juhlat Leivonta Leivät & sämpylät Liharuoat Lisäkkeet Nuudelit Pannukakut, vohvelit & letut Pastat Piirakat Pääsiäinen Ravintolat Risotot Ruokakulttuurit Ruokamatkat Salaatit Sieniruoat Suupalat & naposteltavat Säilöntä Tex mex -ruoat Yhden astian ruoat Yleinen

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.