Poropiirakka
Poropiirakka ja muut suolaiset piirakat ansaitsevat paikan pysyvänä ruokatrendinä. Suolaisen savuporon ja makean purjosipulin yhdistelmä on lyömätön!

Suolainen piirakka todella ansaitsisi paikan pysyvänä ruokatrendinä. Se mukautuu luontevasti jokaiseen vuorokauden aikaan, kätkee sisäänsä kauden parhaita makuja tai hävikkiuhan alla oleva raaka-aineita ja toimii sekä arjessa että juhlassa.
Poropiirakka on yksi kestoruosikeistani. Piirakan täytteessä yhdistyvät suolainen kylmäsavuporo ja makeaksi pannulla haudutettu purjosipuli. Yhdistelmä on vastustamattoman hyvä. Joskus laitan kolmanneksi pyöräksi kuutioitua leipäjuustoa, mutta silloin jätän juustoraasteen pois.

Suolaisen piirakan pohja vaatii vain muutaman raaka-aineen. Voin ja jauhojen murumainen seos maustetaan suolalla ja sekoitetaan taikinaksi pienellä määrällä vettä tai vaikka maustamattomalla jogurtilla.
Pohjan esipaistamisesta ei kannata liisiä, sillä silloin pohjasta tulee varmasti kypsä, vaikka täyte sisältäisikin kosteutta. Pohjasta tulee myös rapea. Pohjan reunat voi tukea esipaistamisen alkuminuutteina vaikka foliosuiroilla tai leivinpaperin päälle laitettavilla kuivilla herneillä (tai varta vasten myytävillä baking beanseilla).
Kurkkaa myös nämä piirakkareseptini:
Ja jos pidät porosta, tykkäät ehkä myös näistä resepteistä:

Poropiirakka
Raaka-aineet
- 3 dl vehnäjauhoja
- 100 g voita
- 3/4 tl suolaa
- 2 –3 rkl maustamatonta jogurttia tai maitorahkaa (tai vettä)
- 1 purjosipuli vaalea osa + vaalean vihreä osa
- 1 rkl öljyä kuullottamiseen
- 150 g kylmäsavupororouhetta
- 2 dl juustoraastetta esim. emmental tai vahva gouda
- 2 dl kermaa
- 2 kananmunaa
- mustapippuria myllystä
Tee näin
- Nypi vehnäjauhot, suola ja voi murumaiseksi seokseksi.
- Lisää jogurtti tai rahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Laita taikina jääkaappiin tekeytymään kelmuun käärittynä noin tunniksi.
- Taikinan tekeytyessä leikkaa purjo renkaiksi ja kuullota purjosilppua öljyssä matalalla lämmöllä kunnes purjo on pehmeää.
- Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla reikiä pohjaan.
- Esipaista suolaisen piirakan pohjaa 10 minuuttia. Käytä reunojen tukena ja pohjan painona foliosuiroja tai leivinpaperin päälle laitettuja kuivia herneitä.
- Poista painot ja paista vielä noin 10 minuuttia eli kunnes pohja on saanut hieman väriä.
- Laita pohjalle purjo ja kylmäsavupororouhe. Laita päälle juustoraaste.
- Sekoita kerma ja kananmunat. Mausta mustapippurilla.
- Kaada seos piirakan päälle.
- Paista noin 35–40 minuuttia eli kunnes täyte on hyytynyt ja piirakka on saanut kauniin värin.Tarjoa haaleana joko siltään tai salaatin kanssa.