|

Linssisalaatti vesimelonilla ja vadelmilla

Muistatteko, kun tein kesäkuussa sitä käsittämättömän hyvää ranskalaista linssisalaattia. Nyt tein salaatista superkesäisen version, kun lisäsin linssien ja yrttien joukkoon kahta punaista lemppariani: vesimelonia ja vadelmia. Täydellistä!

Linssisalaatti on kyllä yksi parhaista kesäruoista. Tai no, parhaiden kesäruokien lista on kyllä tosi pitkä – paljon pidempi kuin Suomen kesä konsanaan. Listalla on ribsit, grillatut ahvenet ja uudet perunat, mansikka-vaahtokarkkivartaat, grillissä paahdettu kreikkalainen salaatti ja korealainen kaalisalaatti. Ja jos junioriosastolta kysytään, myös oreojäätelö löytyy kesän parhaiden ruokien listalta. Mutta kyllä sillä listalla ehdottomasti raikas linssisalaattikin on. 

Vesimeloni ja vadelmat tuovat ruokaan makeutta ja upeita suven sävyjä – ja nyt puhun sekä makusävyistä että värisävyistä. Katsokaa nyt, miten kaunis salaattiannos on. Ja miten upealta salaatti näyttää vaikka buffetpöydässä tai piknikviltin kulmalla. 

Tarjosin salaattia vihersalaatin parina suoraan grillin kuumuudesta pöytään nostettujen kasvisten ja broilerin kanssa. Linssisalaatti on niin täyttävää, että perunoita tai muuta kokonaisuutta tukevoittavaa ruokaa ei enää tarvita. Lounaaksi salaatti sopii siltäänkin (t. nimim. kokemusta riittää). 

Salaattiin sekoitettavana kastikkeena voi käyttää samaa ranskankermasta tehtyä kastiketta, jota ranskalaisen linssisalaatin sekaankin laitoin. Tai sitten salaatin voin maustaa perinteisemmällä, öljypohjaisella vinaigretella, jolloin salaatista tulee vegaaninen – toki vegaanisen version saa myös vaihtamalla ranskankerman kaurafraicheen.

Resepti

Linssisalaatti vesimelonilla ja vadelmilla

4–6 annosta

2 1/2 dl belugalinssejä

5 dl vettä

1/2 tl suolaa

2 sellerinvartta

1 porkkana

1 pieni sipuli

noin 500 g vesimelonia

200 g kotimaisia vadelmia

reilu kourallinen tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna

3 rkl ranskankermaa

1–2 rkl majoneesia

1 rkl kokojyväsinappia (Dijon)

3 rkl sitruunamehua

suolaa

hieman mustapippuria.

Huuhtele linssit ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä noin kymmenen minuuttia. Hienonna selleri, porkkana ja sipuli. Lisää kasvikset ja keitä vielä toiset kymmenen minuuttia eli kunnes linssit ovat kypsiä. Jäähdytä linssit. 

Kuutioi vesimeloni. Valmista kastike. Sekoita kastike linssien joukkoon ja lisää vadelmat ja vesimeloni salaattiin. Koristele lehtipersiljalla.