|

Fenkoli-pinaattisalaatti – täydellinen grilliruokien kaveri

Keli on kuuma, mutta niin on tämä reseptikin. Sillä tavalla erilailla kuuma. Fenkoli-pinaattisalaatti on raikas, hieman rouskuva ja aivan jumalaisen ihana. Tein salaattia ensimmäistä kertaa muutama viikko sitten Muhun saarella, jossa Samassa liemessä -taituritpitivät kokkauskurssia. Salaatti hurmasi jo silloin siinä upeassa illallisen makukimarassa, ja se on hurmannut kotona jo pari kertaa sen jälkeen.

Vaikka fenkoli on ehkä suomalaisille vähän oudompi kasvis – ei se varmasti ainakaan kymmeneen käytetyimpään kasvikseen mahtu –, kannattaa työhtöhyyppään todellakin tarttua. Siinä on upea, hieman anikseen vivahtava maku, joka tässä salaatissa saa rinnalleen vahvan vinaigrette-kastikkeen. Fenkoli marinoidaan kastikkeessa: fenkoli imee itseensä ihanaa etikkalientä ja aniksisuus pehmenee.

Pinaatit sekoitetaan marinoituneen fenkolin joukkoon, ja siinä koko homma sitten onkin. Tai oikeasti salaattiin kuuluisivat vielä herneet tai sokeriherneet siivutettuna, mutta niitä minulla ei  nyt ollut – ainoastaan versoja ja kukkia löytyi harvakseltaan itäneestä hernerivistöstä. Salaatin valmistusta voi muuten hyvin rytmittää siten, että marinoi fenkolin jo aamulla tai vaikka edellisenä iltana. Pinaatti kannattaa kuitenkin lisätä vasta hetki ennen ruokailua, ettei se pehmene liikaa (pinaattilajikkeissa on tosin eroa, tuossa kasvimaalla kasvava pinaatti on napakkaa, ja se kesti hyvänä myös yön yli).

NamiNamasten kokkauskurssilla söimme salaattia runsaan illallisen osana. Pöydässä oli grillattua munakoisoa, dukkah-kukkakaalia, tomaattisalsaa, tyrmäävän hyviä litistettyjä perunoita ruskistetulla voilla (söin ehkä puolet kaikista perunoista, erinomaisesti valittu istumapaikka) sekä grillattua kanaa. Tykkään Meri-Tuulin ja Pipsan kokkaustyylistä: Se on rentoa ja ronskia, luovaa ja arkeen sopivaa. Ruokaa laitetaan maku edellä ja reseptejä liikaa tuijottamatta. Ihana kaksikko, jonka ruokatyylistä saa kiinni paitsi Samassa liemessä -ohjelmasta myös saman nimisestä kirjasta. Vahva suositus molemmille!

Palaan muuten vielä kokkauskurssiin myöhemmin. Sitä tunnelmaa on pakko yrittää jakaa muillekin.

Resepti

Fenkoli-pinaattisalaatti

kuudelle lisäkkeeksi

 

noin 300 g fenkolia (1 iso tai 2 pientä)

noin 100 g tuoretta pinaattia

(tuoreita herneitä tai sokeriherneitä siivutettuna)

 

kastike

2 rkl dijon-kokojyväsinappia

3 rkl väkiviinaetikkaa

3/4 dl oliiviöljyä

1 valkosipulinkynsi

2 tl fenkolin siemeniä

1 tl sokeria

suolaa 

mustapippuria myllystä

 

Leikkaa fenkoli mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi veitsellä tai mandoliinilla (voit säästää tupsut koristeeksi). Tee kastike: rouhi fenkolin siemeniä hieman veitsellä, hienonna myös valkosipulinkynsi. Sekoita kastikeainekset kulhossa ja laita fenkoli marinoitumaan vähintään tunniksi.

 

Huuhdo pinaatti tarvittaessa, ja jos lehdet ovat isoja, revi niitä hieman pienemmäksi. Sekoita pinaatti fenkolin ja kastikkeen kanssa yhteen. Käsin suoriudut hommasta helpoiten. Tarkista maku. Koristele fenkolin tupsuilla ja/tai herneenversoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.