Marenkikakku eli pavlova
Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä K-Supermarketin kanssa
Marenki on rouskuvaa rakkautta.

Marenki, tuo kahden raaka-aineen täydellinen liitto, taipuu moneen. Useimmiten teen marengista pavlovan, klassisen marenkikakun. Se on siitä loistava jälkiruoka tai kakku, että se on kotonaan yhtä hyvin jouluna kuin juhannuksenakin.

Marenki on meidän klaanin suosikki. Usein minulla on kaapin päällä marenkipohja valmiina keittiöliinan alla odottamassa herkkuhetkeä. Hetki on oikea aikayksikkö myös marenkikakun kokoamiseen, silloin kun pohja on jo tehty. Kermavaahto marengin päälle ja kasa sesonkiin sopivia raikastuksia kuten marjoja tai hedelmiä. Alle kokosin muutamia vinkkejä pavlovan täyttämiseen.

Koska marenkikakku tosiaan on meidän klaanin suosikki, on se päässyt usein myös juhlapöytään. Ei aina tosin, sillä makeiden osalta olemme joustavaa sakkia. Jälkiruokien suhteen meillä ei oikeastaan ole perinteitä. Suolaisten ruokien suhteen on toisin.
Siihen nähden, miten paljon rakastamme koko sakki uusien ruokien ja makujen kokeilemista, on perinteisten juhlien ruokapöytämme hämmentävän pysyvä, perinteinenkin. Ja tiedättekö mitä. Se on ihanaa.
Jos 364 päivää vuodessa on kokeileva ja vähän villi, on yhtenä päivänä oikein hyvä idea mennä hyvällä tutulla kaavalla. Olisipa kiva kuulla, onko teidän juhlapöytä kokeileva vai perinteinen?
Tämän postauksen kaupallinen yhteistyökumppani, arjen pelastaja ja juhlan tekevä K-Supermarket, on siitä(kin) ihana kauppa, että sinne voi mennä juuri sellaisella ruoka-ajatuksella kuin haluaa. Perinteitä rakastavat saavat laadukkaita raaka-aineita herkkuihinsa. Ja ne joille juhlat ovat ruokareviirin laajentamisen aikaa, voivat villiintyä vapaasti.
Valikoima on laaja ja laadukas. Ja mikä parasta, asiakkaat voivat vaikuttaa valikoimaan. Näiden kolmen, laatu, laadukkuus ja valikoima, päälle kun laittaa erinomaisen palvelun – yrittäjyys kyllä näkyy –, on askelmerkkien valinta aika helppoa.

Kokeile myös näitä makeita herkkuja:
- Täydellinen sitruuna-marenkipiiras
- Täydellinen suklaamousse-täytekakku
- Suolakaramelli-suklaacookiet
- Suklaakakku oliiviöljyllä

Marenkikakku eli pavlova
Raaka-aineet
- 4 kananmunan valkuaista
- 2 1/2 dl hienoa sokeria
- 1 –2 tl perunajauhoja
- 1 tl tl omenaviinietikkaa
täyteideoita
- kermavaahtoa tai kauravispiä (käy kaikkien täytteiden alle)
- mansikoita ja muita tuoreita marjoja
- granaattiomenan siemeniä ja appelsiinia
- appelsiinia ja suklaarouhetta
- puolukoita ja suolakaramellikastiketta
- mangoa passiohedelmää ja garambolaa
Tee näin
- Erottele valkuaiset huolellisesti. Varmista, ettei keltuaista pääse yhtään mukaan.
- Vaahdota valkuaiset puhtaassa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi. Metallikulho on helpoin saada rasvattomaksi, siksi teen marengin aina metallikulhossa.
- Lisää sokeri vähitellen samalla vispaten.
- Vispaa, kunnes marenki on niin kovaa, että kulhon voi kääntää ylösalaisin.
- Lisää perunajauhot ja omenaviinietikka. Perunajauhot sitovat marenkia hieman ja etikka antaa kauniin kiillon. Kumpikaan ei ole aivan välttämätön.
- Levitä marenki lusikan avulla leivinpaperille. Voit tehdä yhden ison tai useamman pienen ympyrän. Yritä tehdä marengista ”allasmainen”, jotta täytettä on helppo laittaa marengin päälle reilusti.
- Paista 125-asteisessa uunissa koosta riippuen 1–2 tuntia.
- Marenki on valmis, kun se on kevyttä ja irtoaa leivinpaperista helposti.
- Täytä juuri ennen tarjoilua.