|

Pannacottapiiras

Pannacottapiiras on upea yhdistelmä klassista panna cotta -jälkiruokaa ja marjapiirakkaa.

Pannacottapiiras päätyi pöytään roadtripin päätteeksi: Tuijotin pannacottapiiraan reseptiä noin viisituhatta ajokilometriä. 

Lantliv Mat&Vin – lempi ruokalehteni – on nimittäin usein täynnä herkkuja ja tämä resepti löytyi lehden kesäisestä numerosta (2012). Pannacottapiiras päätyi lopulta kahvipöytään yhtenä suloisena kotisunnuntaina, kun vanhempani hemmottelivat meitä sankollisella tuoreita mustikoita ja oman pihan mansikkapenkki vielä pullisteli marjoja.

Piiras oli kermaisan täyteläinen, vaikka korvasinkin osan ohjeen kermamäärästä maidolla. Sittemmin tätä piirasta on tehty erilaisilla variaatioilla. Sitruunainen panna cotta on yksi täytesuosikeistani. Päälle voi laittaa kauden marjoja tai hedelmiä.

Kokeile myös näitä panna cotta -reseptejäni ja samantyylisiä lemon possetteja:

Pannacottapiiras

Pannacottapiiras on upea yhdistelmä klassista panna cotta -jälkiruokaa ja marjapiirakkaa
Esivalmistelu1 hr
Kypsennys10 mins
Hyytyminen4 hrs
Annokset: 6

Välineet

  • Irtopohjavuoka (myös piirakkavuoalla onnistut)

Raaka-aineet

pohja

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl tomusokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 125 g kylmää voita
  • 1 kananmuna
  • tilkka vettä tarvittaessa

pohjan tilkintään

  • 1 kananmunan keltuinen
  • 1 tl kermaa/maitoa

täyte

  • 7 dl kermaa (tai kerman ja maidon sekoitusta)
  • 1 dl sokeria
  • 1 vaniljatanko
  • 1 limetin mehu
  • 4 liivatelehteä
  • tuoreita marjoja

Tee näin

  • Tee ensin pohja.
  • Sekoita kuivat aineet ja nypi sekaan kuutioitu, kylmä voi.
  • Lisää kananmuna ja työstä taikinaksi, lisää tarvittaessa pieni tilkka nestettä.
  • Kaulitse taikinasta pyöreä levy ja painele se huolellisesti irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille (n. 23 cm halkaisijaltaan). Ole tarkkana, ettei pohjassa ole reikiä.
  • Laita vuoka jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
  • Paista pohjaa 200–225 asteisessa uunissa 10–15 minuuttia eli kunnes pohja on saanut hieman väriä.
  • Sitten seuraa tärkeä vaihe: Sekoita keltuainen ja kermatilkka hyvin sekaisin ja sivele pullasudilla seosta kuumalle piiraspohjalle tarkasti joka paikkaan. Seos tilkitsee mahdollisesti uunissa tulleet halkeamat, eikä täyte pääse valumaan kaukalosta ulos. Tee siis sively huolellisesti, älä oikaise tässä kohdassa. Jäähdytä pohja.
  • Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
  • Mittaa kattilaan sokeri ja kerma tai kerman ja maidon seos.
  • Halkaise vaniljatanko ja rapsuta siemenet kattilaan.
  • Kuumenna kermaseos kiehumispisteeseen ja ota pois levyltä.
  • Purista kerman joukkoon limen mehu sekä hieman pestyä ja raastettua kuorta, jos haluat.
  • Ota desin verran seosta erilliseen kuppiin, purista liivatteista vesi pois ja sekoita kupissa olevan kerman joukkoon. Kaada pienestä kupista seos kattilaan ja sekoita huolellisesti. Näin toimien voit olla varma, ettei kakkuun tule liivateklönttejä.
  • Kaada täyte varovasti pohjan päälle ja laita kakku hyytymään jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi.
  • Ota kakku pois jääkaapista kun täyte on kokonaan hyytynyt, irrota irtopohjavuoan reunus ja lado päälle reilusti tuoreita marjoja.

Similar Posts

7 Comments

  1. Hyvin pysy kasassa, vaikka käytin vain 4 liivatetta (ohjeessa +1/2). Tuoreet marjat saa kaiken näyttämään hienolta, plääh kun pian aika on ohipois.

  2. Korvamerkkasin myös tuon tortun mutta jäin pohtimaan sen kasassa pysymistä leikkuun jäljeen. Näköjään huoli on aiheeton sillä kauniistihan se siinä seisoo! Eli tekoon vaan. On hienon näköinen ja pannacotta vielä mun lempparijälkkäri muutenkin.

  3. annemi, eikö! Ja pannacotta on siitäkin loistava, että sitä voi maustaa kauden mukaan (tai olla maustamatta)

    Ulla, tiesitkö että liivatteen käytön salaisuutena on hyytymistaiat. Ne täytyy aina muistaa tehdä.

  4. Vau, miten ihana piiras! Pakko kokeilla, tai siis kokeiluttaa, kun minä en ikinä onnistu liivatteen kanssa, mutta chef osaa niitä käyttää.

  5. Juhlava ja kaunis piiras, laitanpa reseptin jemmaan syksyn juhlia varten 🙂

  6. Ei se lantlivin lievä motkahdus siis jotunutkaan loman loppumisesta:)

    Pannacottapiiras on kyllä mainio ohje ja se syödäänkin vesikielellä (siis hei 7 desiä kermaa – ei voi olla pahaa). Pieni limelisä kyllä raikasti cotan.

  7. Minulla on sama resepti merkattuna ja olen tuijottelut sitä vesi kielellä koko kesän 😉

    Lantliv Mat & Vin on omakin ehdoton suosikkini, mutta nyt uusimmassa numerossa oli kyllä tavallista vähemmän kokattavaa. Himoitsen tosin sitä pientä suloista päärynäkakkua…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Recipe Rating