• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Salaatit
  • Aamupala & brunssi
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Kastikkeet ja tahnat

Pinaatti-artisokkadippi

Pinaatti-artisokkadippi on amerikkalainen klassikko, jonka reseptivariaatioita on kuin italiassa täydellisiä tomaattikastikereseptejä. Yhteistä kaikille dippiohjeille on kermaisuus ja täyteläisyys, jotka saadaan aikaan erilaisilla juustolaaduilla sekä joissain ohjeissa myös kermalla, voilla ja majoneesilla. Omassa reseptissäni halusin jättää tilaa myös ihastuttavien (pää)raaka-aineiden vienoille mauille, ovathan pinaatti ja artisokka hurmaavan herkullisia, ja käytin dippiin vain kahta juustoa. Vannon, että vyötäröni mielestä täyteläisyyttä oli silti riittävästi.

Parhaimmillaan dippi on, kun sen jakaa rakkaiden kanssa upoten vapaaillan viettelykseen. Mutta en keksi mitään moitittavaa myöskään tavasta, jolla itse dippiä söin: maanantaina, yksin, keittiössä ja seisten, koska olin liian nälkäinen istuakseni. Kolme kukkuralusikallisen jälkeen hengitin syvään, painoin pyllyn penkkiin ja avasin siiderin. Samalla vaihdoin ruislastut suolaisiin tortillalastuihin. Se oli hyvä maanantai-ilta.

****

Pinaatti-artisokkadippi
(2-4 annosta)

tilkka öljyä
n. 150g tuoretta pinaattia
1 tlk (390/240g) artisokansydämiä
1 pieni sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
200g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
1 1/2 – 2 dl parmesaaniraastetta
suolaa
pippuria
hieman sitruunamehua
muutama tippa tabascoa

tomaattia
tuoretta basilikaa
tortillalastuja, ruissipsejä, porkkanoita tms. dipattavaa

Laita uuni lämpiämään 180/200 asteeseen. Valuta artisokansydämet ja hienonna ne karkeaksi silpuksi. Huuhtele pinaatti, kuivaa suurin osa vedestä pois ja rouhi veitsellä pienemmäksi. Kuori ja silppua myös sipuli ja valkosipulinkynnet. Raasta juusto valmiiksi.

Kuumenna paistinpannulle tilkka öljyä. Kaada pinaattisilppu pannulle ja pyörittele parisen minuuttia, jotta pinaatti kutistuu ja neste haihtuu. Lisää artisokka sekä sipulit, jatka pyörittelyä hetki. Lisää tuorejuusto, sekoittele ja anna juuston sulaa. Sekoita joukkoon noin puolet parmesaanista sekä pippuria ja suolaa. Huom! Käytä suolaa ajatellen myös dipattavina olevia aineksia: jos sinulla on suolaisia tortillalastuja, tarvitsee dippi suolaa vähän vähemmän kuin suolattomia ruislastuja käytettäessä. Sekoita kastikkeeseen myös muutama tippa Tabascoa.

Kaada kastike uuninkestävään vuokaan. Ripottele loppu parmesaani päälle ja paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes pinta hieman kupruilee ja saa aavistuksen väriä. Tomaatit ja tuore basilika raikastavat dippiä mukavasti etenkin, jos dipattavana on suolaisia lastuja.

****


6 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Arkiaamun mangosmoothie
Next Post: Paahdettu tomaattikeitto »

Reader Interactions

Comments

  1. Hannele says

    28.4.2013 at 16:13

    Dippi oli kyllä aivan erinomaista. Meilläkin taitaisi olla taas ainekset kaapissa, naaaaaammmm!

    Reply
  2. Siiri says

    28.4.2013 at 15:52

    Kaapissa onkin jo pidempään lojunut tölkki artisokkia, tämä voisi olla niiden kohtalo – pistetään mieleen! 🙂

    Reply
  3. Hannele says

    16.4.2013 at 20:42

    Niin meilläkin ja lounaaksi söinkin jotain hähmänkäkkäjämää, mutta päätin tehdä maanantai-illasta vähän tavallista paremman. Hyvin onnistui!

    Siideriä riittää kyllä edelleen 🙂

    Reply
  4. Päivi / Kokkeillaan says

    16.4.2013 at 18:18

    Mikä maanantai, wau! Meillä on yleensä maanantaisin jotain viikonlopun jämiä, ihan tylsää. Ja teilläkin vielä noita siidereitä jäljellä??? Riittoisa satsi on ollut se 🙂

    Reply
  5. Hannele says

    16.4.2013 at 13:32

    Lasi valkoviiniä, kiitos kyllä!

    Reply
  6. Ulla says

    16.4.2013 at 07:02

    Uijui, kun kuulosti hyvältä ja tuli kauhea nälkä. Tämä(kin) menee ehdottomasti kokeiluun – vaikka seisaaltaan. Mutta siiderin vaihdan virkistävään valkoviiniin 😉

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

Aamupala & brunssi Aasialaiset ruoat Arkiruoka Cookiet ja pikkuleivät Grillaus Illanistujaiset Italialaiset ruoat Joulu Joulukalenteri Juhlat Juomat Jälkiruoat Jäätelöt Kakut Kala- ja merenelävät Karkit ja makeiset Kastikkeet ja tahnat Kasvisruoat Keitot Keittiöpuutarha Kesäruoka Kevään juhlat Leivonta Leivät & sämpylät Liharuoat Lisäkkeet Nuudelit Pannukakut, vohvelit & letut Pastat Piirakat Pääsiäinen Ravintolat Risotot Ruokakulttuurit Ruokamatkat Salaatit Sieniruoat Suupalat & naposteltavat Säilöntä Tex mex -ruoat Yhden astian ruoat Yleinen

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.