|

Raparperi-seljankukkamimosa

Meidän pihan raparperi on kasvanut tontilla pitkään, paljon pidempään kuin tontin multa on ollut meidän kynsiemme alla. Vähän toista kymmentä vuotta sitten löysin juurakon maatöiden yhteydessä maahan hautautuneena. Sinänsä se, että tontilla on jotain hautautuneena, ei ole mitään ihmeellistä. Pihatöiden yhteydessä olemme löytäneet kaikkea hetekasta valtavaan pullokasaan ja pyöränromusta vanhoihin vessanpöntönnuppeihin. Oi aikoja, oi tapoja. Istutin juurakon ja nyt raparperi kasvaa vahvana ja tuottoisana.

Samaan aikaan kun raparperi alkoi puskea tämän kevään kasvuaan, huomasin Luonnonvarakeskuksen eli Luken etsintäkuuluttaneen vanhaa kantaa olevia raparpereja ja sipulikukkia. Koska asuinalueemme on rakennettu 40-50-luvulla, laitoin tiedot raparperista kaiken varalta tietokantaan. Etsinnässä ovat vanhat, erityisesti ohutvartiset sekä makeat ja vähähappoiset raparperit. Osa kuvauksista sopii ainakin meidän raparperiin. Kuulema kaikki tieto on arvokasta siinä mittakaavassa, joka itsellä asiasta on. Tiedot mm. kasvin iästä, ulkonäöstä ja käytöstä ovat merkittäviä. Myös mahdolliset tarinat kiinnostavat tutkijoita. Vanhoja raparpereja voi ilmoittaa heinäkuun loppuun asti.

Kevään ensimmäisistä varsista tein raparperisiirappia, jota teen joka ikinen vuosi moneen otteeseen. Nyt sekoitin siirapista tehtyyn juomaan tilkan myös toista suosikkiani, seljankukkamehua. Yhdistelmän olen todennut toimivaksi myös hillossa, eikä raparperi-seljankukkamimosa häviä lainkaan. Siirapissa vähensin hieman sokerin määrää tavallisesta, sillä tiivisteenä myytävä seljankukkamehu on myös makeaa.

Resepti

Raparperi-seljankukkamimosa

raparperisiirappi

n. 4 dl raparperia paloiteltuna

4 dl vettä

2 1/2 dl sokeria

mimosa

1-2 cl seljankukkamehutiivistettä per juoma

2 cl raparperisiirappia

kuohuviiniä tai hiilihapotettua vettä

Huomaa, että raparperisiirappia tulee yllä olevalla määrällä reilu annos, noin 5 dl. Katso alla olevista resepteistä muut raparperijuomat, joihin siirappia voi käyttää.

Tee ensin raparperisiirappi. Voit tehdä siirapin jääkaappiin vaikka muutaman päivän etukäteenkin. Huuhtele ja pilko raparperit noin senttisiksi paloiksi. Raparperia ei tarvitse kuoria; kuori antaa kivasti väriä siirapille. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä hiljaisella lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut ja raparperin pehmenneet (noin 15 minuuttia). Jäähdytä ja siivilöi. Raparperimassan voit syödä vaikka jugurtin kanssa.

Mittaa lasin pohjalle jäähdytettyä raparperisiirappia ja seljankukkamehutiivistettä. Täytä lasi kylmällä kuohuviinillä tai hiilihapotetulla vedellä. Sopivan makeuden eli siirappi ja mehumäärän löydän maistelemalla. Meidän makuun seljankukkaa saa olla hieman vähemmän kuin raparperia (noin 1:2). Koristele mintunoksalla ja tarjoa heti.

_____

Kurkkaa myös muut raparperiset reseptini:

Raparperijäätee
Raparperinen onnittelujuoma
Raparperikukko
Raparperi-seljankukkahillo