|

Sloppy Joe linsseistä

Olemme molemmat olleet aina sekasyöjiä – kohtuudella kaikkea on ruokamottomme. Kasvisruoka on meillä kuitenkin arkeen vahvasti kuuluva palanen, yksi ruokavaliomme peruspilareista. Viime syksynä vietin Lihatonta lokakuuta lähinnä tarkkaillakseni sekä itseäni että ympäristöämme. Hämmennyin. Kotona kaikki sujui hyvin, ja söimme samanlaista, tavallista kotiruokaa kuin ennenkin. Vain muutaman kerran kaipasin heikkoa kohtaani, rapeksi paistettua ilmakuivattua kinkkua. Kodin ulkopuolella vasten kasvojani iski karu totuus: kasviksia pidetään lisäkkeenä, ei pääruokana. En ollut ajatellut asiaa aiemmin, sillä syön aina sitä mitä on tarjolla. Työmutkilla maakunnissa valinnanvara rajoittuukin usein kahteen vaihtoehtoon: syön, mitä tarjotaan tai en syö lainkaan. Lihattoman kuukauden aikana huomasin, että kasvisruokailijan vaihtoehdot olivat hyvin vähäiset, vegaani olisi saanut pärjätä monessa paikassa keitetyillä perunoilla. Elämme lihayhteiskunnassa.

Vierastan ajatusta, joka elää edelleen vahvana: on ruokaa ja on kasvisruokaa. Ajatus elää vahvasti sekä ravintoloiden että kuluttajien mielessä. Koulujen kasvisruokapäivästäkin puhutaan erityisenä, arkeen kuulumattomana osasena, joka täytyy erikseen ilmoittaa ja perustella, vaikka yhtä hyvin kouluissa kasvisruoka voisi kuulua luonnolliseksi osaksi tarjottavia ruokia.

Hyvä paikka tutustua monipuoliseen kasviruokakulttuuriin on Chocochili-blogi, jonka hurmaavaElina Innanen on vastikään julkaissut toisen keittokirjansa (Readme, 2014). Vegaanin keittiössä – Parempaa arkiruokaa kasviksista -kirjassa on satakunta reseptiä, jotka kaikki sisältävät vain kasvikunnan tuotteita.

Kirjan reseptit ovat houkuttelevia arkiruokia, eikä raaka-aineita varten tarvitse koluta erityiskauppoja. Kuvat ovat kivoja; ruoat saavat olla hienosti pääroolissa. Yksittäiset kirjan sivut, kuten reseptiluettelo, on hieman vaikeasti luettavia, sillä kontrasti tekstin ja taustan välillä on heikko. Takana olevasta hakemistosta reseptit löytää onneksi helposti raaka-aineittain. Ensimmäisenä kirjasta testattu Sloppy Joe linsseistä oli loistavaa. Noudatin ohjetta harvinaisen tarkasti, lisäsin vain hyppysellisen ohjetta enemmän makeutta ja happoa. Söimme linssipataa sekä ohjeen mukaan sämpylöiden välissä että riisin kanssa. Tuore korianteri sopi lisäkkeeksi erinomaisesti. Seuraavaksi meillä kokataan kirjasta kikhernelettuja ja seitania.

Resepti

kastike

2 rkl öljyä

2 tl punaviinietikkaa

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

1 punainen paprika

2 sellerinvartta

2 tl fariinisokeria

1 rkl sinappijauhetta (meillä Colman’s)

1/2 tl jauhettua neilikkaa

1 tl chilirouhetta

1 kasvisliemikuutio (tai vastaava määrä jauhetta)

500g tomaattimurskaa

2 dl ruskeita pikalinssejä (GoGreen) 

1 – 1 1/2 dl vettä

lisäksi

sämpylöitä

tuoretta korianteria (oma lisäys)

Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna sipulit pieneksi silpuksi. Voit esivalmistalla myös sellerinvarret ja paprikan: huuhdo kasvikset, poista paprikan kanta ja siemenet siemenkiinnikkeineen. Silppua sekä selleri että paprika.

Lorauta öljy korkeareunaiselle pannulle tai kattilaan. Laita joukkoonsipulisilput ja punaviinietikka. Kuullottele keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää paprika sekä varsiselleri ja kuullota edelleen muutama minuutti. Lisää mausteet, kasvisliemikuutio sekä tomaattimurska. Kiehauta, vähennä lämpöä ja anna hautua kymmenisen minuuttia. Mittaa kastikkeen joukkoon linssit ja noin puolet vesimäärästä. Jatka kastikkeet keittämistä toiset kymmenen minuuttia. Pikalinssit kypsyvät hyvin siinä ajassa, mutta eivät menetä rakennettaan. Lisää tarvittaessa vettä linssien kypsyessä. Sammuta liesi ja anna kastikkeen hautua vielä hetki. Tarjoa sämpylöiden välissä tai päällä. Tuore korianteri sopii linssikastikkeen kanssa erinomaisesti. Linssipadan kanssa tarjottavaksi sopii hyvin myös keitetty riisi.

____

Vegaanin keittiössä, parempaa arkiruokaa kasviksista -kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kiitos!