| |

Soffritto – salainen ase supermaukkaaseen arkiruokaan

Soffritto on yksi italialaisen ruoan salainen ase, ja se kannattaa ottaa käyttöön! Kolme raaka-ainetta, haudutus ja ihmeitä tekevä makupohja on valmis. 

Soffritto – salainen ase supermaukkaaseen arkiruokaan! Kuvassa on värikkäitä porkkanoita maassa.

Ennen ajattelin, että soffritto sopii hitaisiin viikonloppukokkailuihin, kun pilkkomiseen ja hauduttamiseen on aikaa. Ja niin se tavallaan onkin, sillä aikaa makupohjan hauduttaminen vaatii. Mutta sitten keksin pakastaa soffrittoa annospusseissa. Taianomainen oivallus!

Haudutan siis kerralla ison määrän kasvisseosta ja pakastan sen litteissä annospusseissa. Ruokaa laittaessa heitän jäisen soffritto-kimpaleen pataan tai kattilaan, ja ladon muut ainekset perään. Soffritto on salainen aseeni supermaukkaaseen arkiruokaan.

Kun makupohja on valmiiksi haudutettu, ei varsinaisen ruoan välttämättä tarvitse hautua kovin pitkään. Pidempi hauduttaminen toki syventää makuja edelleen, mutta porkkanan, sellerin ja sipulin yhdistelmä on niin maukas ja sopivasti makea, että lyhyemmälläkin ruoan haudutuksella selviää.

Soffritto – salainen ase supermaukkaaseen arkiruokaan!

Miten soffritto tehdään?

Italialaisten mukaan paras kasvisten suhde soffritossa on kaksi osaa sipulia ja yksi osa varsiselleriä ja porkkanaa. Muistan summittaisen ohjenuoran parhaiten muistisäännöllä: aakkosjärjestys ja hätänumero. Eli porkkana, selleri, sipuli ja 112.

Sotken tosin heti vähän pakkaa. Laitan nimittäin melkein aina sekaan myös valkosipulia. Se sopii mainiosti kolmikon kylkeen ja antaa lempeää aromikkuutta ruokiin. Kasvisten suhdetta voi muuntaa oman maun ja saatavuuden mukaan. Sellerinvihaajien ei kannata kuitenkaan jättää sitä kokonaan pois, sillä varsiselleri muuttuu haudutettaessa lempeäksi myös maultaan.

Soffrittoa olen käyttänyt muiden muassa näihin ruokiin:

Soffritto

Soffritto on italialainen keittojen ja kastikkeiden makupohja, joka syntyy sipulin, porkkanan ja sellerin huumavasta yhdistelmästä. Voit lisätä soffrittoon myös valkosipulia.
Esivalmistelu15 minutes
Kypsennys45 minutes
Valmistusaika1 hour

Raaka-aineet

  • 1 osa porkkanaa
  • 1 osa selleriä
  • 2 osa sipulia
  • valkosipulia maun mukaan

Tee näin

  • Hienonna porkkana, selleri ja sipuli (sekä halutessasi valkosipuli) mahdollisimman pieneksi.
  • Lorauta kattilaan reilusti oliiviöljyä ja hauduttele kasviksia matalalla lämmöllä kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä. Määrästä riippuen aikaa kuluu puolesta tunnista ylöspäin.
  • Käytä heti tai jaa jäähtynyt soffritto pieniin annospusseihin ja pakasta.
  • Käytä makupohjaa bolognesen, muiden kastikkeiden, keittojen tai patojen valmistuksessa.

Joko seuraat Kokkipottilan ruokaseikkailuja Instagramissa?