• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit
  • TIlaa uutiskirje

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Pääsiäinen
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Salaatit
  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Aamupala & brunssi
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat

Italialaiset ruoat Ruokakulttuurit Säilöntä

Soffritto – salainen ase supermaukkaaseen arkiruokaan

Kolme raaka-ainetta, haudutus ja ihmeitä tekevä makupohja on valmis. 

Soffritto on yksi italialaisen ruoan salainen ase, ja se kannattaa ottaa käyttöön!

Soffritto – salainen ase supermaukkaaseen arkiruokaan!

Ennen ajattelin, että soffritto sopii hitaisiin viikonloppukokkailuihin, kun pilkkomiseen ja hauduttamiseen on aikaa. Ja niin se tavallaan onkin, sillä aikaa makupohjan hauduttaminen vaatii. Mutta sitten keksin pakastaa soffrittoa annospusseissa. Taianomainen oivallus! Haudutan siis kerralla ison määrän kasvisseosta ja pakastan sen litteissä, nopeasti sulavissa annospusseissa. Ruokaa laittaessa heitän jäisen soffritto-kimpaleen pataan tai kattilaan, ja ladon muut ainekset perään. Soffritto on salainen aseeni supermaukkaaseen arkiruokaan.

Kun makupohja on valmiiksi haudutettu, ei varsinaisen ruoan välttämättä tarvitse hautua kovin pitkään. Pidempi hauduttaminen toki syventää makuja edelleen, mutta porkkanan, sellerin ja sipulin yhdistelmä on niin maukas ja sopivasti makea, että lyhyemmälläkin ruoan haudutuksella selviää.

Soffritto – salainen ase supermaukkaaseen arkiruokaan!

Miten soffritto tehdään?

Italialaisten mukaan paras kasvisten suhde soffritossa on kaksi osaa sipulia ja yksi osa varsiselleriä ja porkkanaa. Muistan summittaisen ohjenuoran parhaiten muistisäännöllä: aakkosjärjestys ja hätänumero. Eli porkkana, selleri, sipuli ja 112. Sotken tosin heti vähän pakkaa. Laitan nimittäin melkein aina kasvisraasteiden sekaan myös valkosipulia. Se sopii mainiosti kolmikon kylkeen ja antaa lempeää aromikkuutta ruokiin. Eikä kasvisten suhteella oikeasti ole mitään väliä. Laita sen verran kutakin kasvista, kun kaapissa sattuu olemaan. Sellerinvihaajienkaan ei kannata jättää sitä kokonaan pois, sillä varsiselleri muuttuu haudutettaessa pehmeäksi myös maultaan.

Useimmiten päädyn tekemään ison satsin soffrittoa silloin, kun jääkaapissa on varsiselleriä. Usein sitä tarvitsee ruokaan yhden tai kaksi vartta, ja loput nipusta jää helposti nahistumaan kaappiin. Eikä tässä haudukkeessa haittaa, vaikka kasvikset olisivatkin vähän nahistuneita. Raukeiksi ne haudutetaan joka tapauksessa.

Tee siis näin: hienonna porkkanaa, selleriä ja sipulia (sekä halutessasi valkosipulia) mahdollisimman pieneksi. Lorauta kattilaan reilusti oliiviöljyä ja hauduttele kasviksia matalalla lämmöllä kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä. Määrästä riippuen aikaa kuluu puolesta tunnista ylöspäin. Jaa jäähtynyt soffritto pieniin annospusseihin ja pakasta. Käytä makupohjaa bolognesen, muiden kastikkeiden, keittojen tai patojen valmistuksessa.

Soffrittoa olen käyttänyt muiden muassa näihin ruokiin:

  • Italialainen linssikeitto
  • Tomaattinen makkarakeitto
  • Sienibolognese
  • Tortelliinivuoka
  • One pot -lihapullapasta


9 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Punajuuririsotto
Next Post: Tomaatti-fenkolivuoka fetajuustolla »

Reader Interactions

Comments

  1. Sari - CampaSimpukka says

    5.10.2018 at 06:27

    Tänään on just sopiva sää soffrittohommiin!

    Reply
  2. Hannele says

    21.9.2018 at 08:05

    Mahtavaa! Joka kerta kun otan soffrittoa pakastimesta, hykertelen ilosta.

    Reply
  3. Hannele says

    21.9.2018 at 07:59

    Just niin! Sitä ei vaan tule tehtyä arkena. Homma tyssää usein, ainakin mulla, liian kovaan nälkään :).

    Reply
  4. Hannele says

    21.9.2018 at 07:58

    Raakanakin pakastaminen on hyvä idea! Tässä tietty säästyy hauduttamisajan sitten ruokaa laittaessa.

    Reply
  5. Hannele says

    21.9.2018 at 07:57

    Sama täällä! Sellerinipusta se homma aina lähtee keriytymään.

    Reply
  6. sauvajyvänen says

    18.9.2018 at 17:42

    Aivan mahtava idea!!! Tätä on pakko tehdä, nyt on porkkanaa, sipulia ja selleriä ihan ylimäärin. Ihan hykertelen onnesta kun mietin kuinka helppoa arkikokkaaminen on sen jälkeen kun liemiä ja tätä on pakastimessa valmiina. Kiitos!

    Reply
  7. Merja | Ripaus tryffeliä says

    18.9.2018 at 11:59

    Loistava idea! Mulla pyörii usein mielessä aloittaa jonkin ruoan laitto soffrittolla, mutta laistan siitä arkena.

    Reply
  8. Riitta says

    18.9.2018 at 09:47

    Jep, soffritton pakastaminen valmiiksi kerta-annoksiksi on kaikkein paras keittiöniksi! Mä tosin pakastan vihannessilpun ihan raakana, mutta voisinkin ensi kerralla kypsentää valmiiksi asti.

    Reply
  9. Sari - CampaSimpukka says

    18.9.2018 at 06:47

    Tätä pitää kyllä tehdä! Se on juuri tuo sellerinvarsipaketti, joka tuppaa nahistumaan. Olen joskus viitsiytynyt leikkaamaan kaikki ylijäämän puolen sentin siivuihin ja pakastanut pussissa. On sieltä sitten helppo kaapaista kourallinen raguun tai mihin nyt tarviikaan, mutta tämä setti on vielä parempi. Voisin ihan huomenna tehdä, kun pieni reissu lähestyy ja on porkkanaa ja on sipulia ja on sitä ja tätä, muttei varsiselleriä 😀

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

aamupala|brunssi alkuruoat arjentaklaaja arkiruoka BBQ broileri Co-creation foodlover Hävikistä herkuksi joulu Joulukalenteri juhlat juomat jälkiruoat kanaruoat kastikkeet kasvisruoat keitot keittiöpuutarha kikherne leivonta liharuoat lisäkkeet makeat leivonnaiset matkailu merenelävät munakoiso muuta naposteltavaa nopeat ja helpot pasta peruna pikkuruoat ravintolat resepti ruoka salaatit sienet sisältöyhteistyö suklaa suolaiset leivonnaiset säilöntä tahnat/kastikkeet tomaatti yhden astian ruoat

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo lammaspaisti

Helppo tortelliinivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.

SAVE & ACCEPT