Soffritto – salainen ase supermaukkaaseen arkiruokaan
Soffritto on yksi italialaisen ruoan salainen ase, ja se kannattaa ottaa käyttöön! Kolme raaka-ainetta, haudutus ja ihmeitä tekevä makupohja on valmis.

Ennen ajattelin, että soffritto sopii hitaisiin viikonloppukokkailuihin, kun pilkkomiseen ja hauduttamiseen on aikaa. Ja niin se tavallaan onkin, sillä aikaa makupohjan hauduttaminen vaatii. Mutta sitten keksin pakastaa soffrittoa annospusseissa. Taianomainen oivallus!
Haudutan siis kerralla ison määrän kasvisseosta ja pakastan sen litteissä annospusseissa. Ruokaa laittaessa heitän jäisen soffritto-kimpaleen pataan tai kattilaan, ja ladon muut ainekset perään. Soffritto on salainen aseeni supermaukkaaseen arkiruokaan.
Kun makupohja on valmiiksi haudutettu, ei varsinaisen ruoan välttämättä tarvitse hautua kovin pitkään. Pidempi hauduttaminen toki syventää makuja edelleen, mutta porkkanan, sellerin ja sipulin yhdistelmä on niin maukas ja sopivasti makea, että lyhyemmälläkin ruoan haudutuksella selviää.

Miten soffritto tehdään?
Italialaisten mukaan paras kasvisten suhde soffritossa on kaksi osaa sipulia ja yksi osa varsiselleriä ja porkkanaa. Muistan summittaisen ohjenuoran parhaiten muistisäännöllä: aakkosjärjestys ja hätänumero. Eli porkkana, selleri, sipuli ja 112.
Sotken tosin heti vähän pakkaa. Laitan nimittäin melkein aina sekaan myös valkosipulia. Se sopii mainiosti kolmikon kylkeen ja antaa lempeää aromikkuutta ruokiin. Kasvisten suhdetta voi muuntaa oman maun ja saatavuuden mukaan. Sellerinvihaajien ei kannata kuitenkaan jättää sitä kokonaan pois, sillä varsiselleri muuttuu haudutettaessa lempeäksi myös maultaan.
Soffrittoa olen käyttänyt muiden muassa näihin ruokiin:
- Italialainen linssikeitto
- Tomaattinen makkarakeitto
- Sienibolognese
- Tortelliinivuoka
- One pot -lihapullapasta

Soffritto
Raaka-aineet
- 1 osa porkkanaa
- 1 osa selleriä
- 2 osa sipulia
- valkosipulia maun mukaan
Tee näin
- Hienonna porkkana, selleri ja sipuli (sekä halutessasi valkosipuli) mahdollisimman pieneksi.
- Lorauta kattilaan reilusti oliiviöljyä ja hauduttele kasviksia matalalla lämmöllä kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä. Määrästä riippuen aikaa kuluu puolesta tunnista ylöspäin.
- Käytä heti tai jaa jäähtynyt soffritto pieniin annospusseihin ja pakasta.
- Käytä makupohjaa bolognesen, muiden kastikkeiden, keittojen tai patojen valmistuksessa.
Tänään on just sopiva sää soffrittohommiin!
Mahtavaa! Joka kerta kun otan soffrittoa pakastimesta, hykertelen ilosta.
Just niin! Sitä ei vaan tule tehtyä arkena. Homma tyssää usein, ainakin mulla, liian kovaan nälkään :).
Raakanakin pakastaminen on hyvä idea! Tässä tietty säästyy hauduttamisajan sitten ruokaa laittaessa.
Sama täällä! Sellerinipusta se homma aina lähtee keriytymään.
Aivan mahtava idea!!! Tätä on pakko tehdä, nyt on porkkanaa, sipulia ja selleriä ihan ylimäärin. Ihan hykertelen onnesta kun mietin kuinka helppoa arkikokkaaminen on sen jälkeen kun liemiä ja tätä on pakastimessa valmiina. Kiitos!
Loistava idea! Mulla pyörii usein mielessä aloittaa jonkin ruoan laitto soffrittolla, mutta laistan siitä arkena.
Jep, soffritton pakastaminen valmiiksi kerta-annoksiksi on kaikkein paras keittiöniksi! Mä tosin pakastan vihannessilpun ihan raakana, mutta voisinkin ensi kerralla kypsentää valmiiksi asti.
Tätä pitää kyllä tehdä! Se on juuri tuo sellerinvarsipaketti, joka tuppaa nahistumaan. Olen joskus viitsiytynyt leikkaamaan kaikki ylijäämän puolen sentin siivuihin ja pakastanut pussissa. On sieltä sitten helppo kaapaista kourallinen raguun tai mihin nyt tarviikaan, mutta tämä setti on vielä parempi. Voisin ihan huomenna tehdä, kun pieni reissu lähestyy ja on porkkanaa ja on sipulia ja on sitä ja tätä, muttei varsiselleriä 😀