Tomaatin kasvatus – siemenestä sadoksi

Tomaattien kasvatus on kivaa ja helppoa. Näillä selkeillä ohjeilla onnistut tomaatin kasvatuksessa.

Tomaatin kasvatus – siemenestä sadoksi

Itse kasvatettu tomaatti on makea ja täynnä tunnetta. Olen kirjoittanut yli kymmenen vuoden tomaattiharrastukseni kokemuksista tomaatin kasvatus -juttusarjan. Juttusarjan kaikki artikkelit löydät nyt kätevästi tästä postauksesta.

Ja jos tomaattien kasvattamisen sijaan – tai rinnalla – haluat kasvattaa yrttejä tai muita vihanneksia kannattaa lukea nämä täynnä vinkkejä olevat artikkelit:

Tomaatin kasvatus – siemenestä sadoksi

Hyvä aika kylvää tomaatinsiemenet on maalis-huhtikuussa hieman tomaatin kasvatusolosuhteista riippuen. Jos sinulla on kasvihuone, voit ainakin eteläisessä Suomessa huoletta aloittaa hommat maaliskuussa. Pohjoisessa maaliskuun loppupuoli tai huhtikuun alku riittää.

Alussa tarvitset vain lempeää kylvömultaa ja haluamasi tomaatin siemeniä. Ja siitä se sitten alkaa, matka siemenestä syötäväksi. Vaikeaa tomaatin kasvattaminen siemenestä ei ole, vaikka matkan varrelle mahtuukin monenlaista vaihetta. Ja muista, että voit hyvin myös ostaa tomaatintaimet puutarhalta, jolloin voit hypätä suoraan kohtaan tomaatin istutus, tukeminen ja lannoitus.

Kun taimet on kasvatettu (ja tarvittaessa karaistu) tai ostettu, on kaikkein tärkeintä valita tomaatintaimille pihan lämpimin, tuulensuojainen paikka. Tomaatti on herkkäsielu, joka rakastaa lempeää lämpöä. Lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa täytyy muistaa huolehtia lämmön lisäksi myös tuulettamisesta, koska liian kuumaa ja paahteista ei saa olla ja täysin tuuleton tila altistaa tuholaisille ja kasvitauneille. Sopiva lannoitus ja riittävä kastelu ovat myös tomaatille tärkeitä toimenpiteitä.

Alle olen koonnut tomaatin tarinan siemenestä sadoksi. Linkkien takaa löydät jokaisen vaiheen tärkeimmät vinkit.

Joko seuraat Kokkipottilan seikkailuja Instagramissa?

12 Comments

 1. Älkää säilyttäkö kasvi-tai hyönteismyrkkyjä lähellä kasteluun tarkoitettua suihkutuspulloa. Tai ainakaan lähes samanlaisessa pullossa. Suihkuttelin ajatuksissani tomaatin taimet muurahaisten torjunta-aineella. Ihme kyllä ne eivät siitä kuolleet ! Meinasi lupaava arboristin urani päättyä siihen 🙂

 2. Googlettelin tänään tomaatin kasvatusohjeita siemenestä alkaen ja löytyi tämä vallan mainio blogi! Olen ehkä hiukkasen myöhässä omien kylvöjeni kanssa mutta tänään tiputtelin erityisen maukkaaksi toteamistani kaupan kirsikkatomaateista talteen ottamiani siemeniä multaan. Saas nähdä mitä tulee 🙂

 3. Yläfemma itäneille siemenille!
  Tuo jurominen on minulle vähän mystinen juttu. Joskus taimet juroo liian kylmässä, joskus liian voimakkaassa mullassa, joskus ihan vaan kiusallaan (viimeisin on todistettu tarkan tieteellisellä menetelmällä, luulisin). Nyppäse yksi taimi irti mullasta, jos niitä on yhtään ylimäärästä, ja kato, onko sillä kunnon juuri. Hyvä juuri on kuitenkin aina hyvä merkki.

 4. Joku harmaa kuivuus niihin iski, ei ollut oikeen homeen eikä mädänkään oloista. Kanankakka on mun lannoite ja samalla mallilla on kaikkina vuosina menty.
  Epäsäännöllinen akstelu vois olla ehkä, joskus kasvit pääsi vähän nuupahtaan ennen kuin ehdin kastella kun meidän parvekkeella on niin tolkuttoman kuuma vaikka tuuletuskin olis kohdillaan.

  Hei koska noihin taimiin tulee lehdet? Mulla on ne nyt olleet sirkkalehdillä jo kohta kaksi viikkoa. Kaikki sentään iti.

 5. Jännää ja kivaa!
  Joskus taimien kasvu on aika hämmästyttävää, kun samankin lajikkeen yhtä aikaa kylvetyt siemenet saattaa kasvaa täysin eri tahtia. Minä kyvin ehkä kolmisen viikkoa sitten isojen tomaattien siemenet. Osa niistä on ollu koulittuina jo tovin, osa on vasta nyt siinä vaiheessa, että kouliminen on järkevää. Yksilöllisiä heppuja!

 6. Taudit on ihan tyhmiä! Oliko se joku home vai mätä vai mikähän ne kasvit tainnutti? Meinaan vaan, että jos tauti aiheutu jostain vaivasta (epäsäännöllinen kastelu, liian vähäinen lannoitus, liikalannoitus tai mitä niitä on), voisi niitä yrittää ehkäistä. Yrittää onkin hyvä sana, kun homma menee kuitenkin aina enemmän vähemmän tuurilla 😀

 7. Samaa ihmettelen, todella. Miten paljon satoa ja miten paljoa iloa!

 8. Kiitos, Elmeri, kommentistasi!
  Eikun vaan kylvöhommiin, siitä se lähtee 🙂

 9. Oli tarkoitus kylvää kaikki sortit samaan aikaan, jotta kouliminenkin sattuis samoille ajoille. No, eihän se nyt ihan niin mennyt… Eilen koulin osan isoista ja viikonloppuna varmaan loput. Tai ei ihan, osa kun on niin kovin pieniä vielä. Mut kyllä on jännää puuhaa taas! 🙂

 10. Istutettiin tomaatit viikonloppuna, valitsin tällä kertaa vain sellaisia kirsikkatomaattilajikkeita, joista ei tarvitse poistaa varkaita. 🙂 Toivottavasti tänä vuonna ei iske taas tauti ja pilaa satoa.

 11. Just siirsin isoimpia taimia isompiin purkkeihin. Joka vuosi sitä jaksaa ihmetellä, miten niin pienestä siemenestä voikin tulla niin hurjasti satoa 🙂

 12. Loistavat ohjeet! Kaapissa on joutilaana pari tomaattisiemenpussia, en oikein tiennyt miten aloittaisin. Nyt on vähän osviittaa :).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.